Álmok és rémálmok

A férfi kézilabda NB I tegnapi nyitányán az MKB Veszprém gólzáporos győzelmet aratott a Pécs gárdája felett. Ebben az esetben tehát nem a kezdet volt a nehéz, hanem a folytatás ígérkezik annak, különösen Mocsai Lajos vezetőedző számára, aki a válogatott szövetségi kapitányaként is értékelte a várható megpróbáltatásokat.

Ballai Attila
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bajnokság és a BL mellett jövőre a válogatott számára januárban Európa-bajnokságot, áprilisban a sportág jövőjét is jelentősen befolyásoló olimpiai selejtezőt, júniusban pedig vb-selejtezőt rendeznek – vázolta a menetrendet Mocsai Lajos. – Ráadásul sokak régi vágya teljesül, mert az erős hazai élboly mellé felzárkózik egy olyan középmezőny, amely komoly erőbedobásra készteti az élcsapatokat is.
– Mennyire komolyra? Legborzongatóbb rémálmában egyáltalán felvetődik, hogy ne a Veszprém lenne a bajnok?
– Erre most mit válaszolhatnék? Ha az én pozíciómban ez felvetődne bennem, már nem is lehetnék a Veszprém edzője, még a saját szememben sem. Több mint három éve veretlenek vagyunk az NB I-ben, de idén átrendeződik a belső négyes védekezésünk, támadásban pedig elveszítettük Eklemovicsot, ezért inkább azt mondom, nagyon kell rá ügyelnünk, hogy a bajnoki címünket és a veretlenségünket is megőrizzük.
– Szurkolóik számára ez alapvetés, ők a Bajnokok Ligája négyes döntőjére áhítoznak. Ennek eléréséhez mi kellene: óriási bravúr vagy közepes csoda?
– A világ afelé halad, hogy a BL-ben már a nyolc közé jutás is jelentős siker, de az is szerencse- és sorsolásfüggő. A négybe kerülés pedig inkább az álom kategóriája.
– Négy játékos távozott, négy érkezett – nélkülük, illetve velük erősebb vagy gyengébb lesz az idei Veszprém? Bár egyesek szerint évről évre törvényszerűen gyengül a csapat, hiszen az utánozhatatlan Carlos Perez egy esztendőnyit mindig korosodik.
– Igen, augusztusban ünnepeltük a negyvenedik születésnapját. De ha nem gyötrik sérülések, ugyanolyan kiváló játékra képes, mint korábban, úgyhogy a pótlásáról szerencsére nem ma kell gondoskodnunk, az hosszú távú feladat. Egyébként a tavalyihoz hasonló szintű lesz a csapatunk, Perics egyénisége azonban mindenképpen hiányozni fog, ő a munkában, a háttérben erőt adott a többieknek is. Iváncsik Gergő lett a csapatkapitány, mostantól neki kell majd ezt a feladatot ellátnia.
– A válogatottban is számít Perezre? A januári svédországi vb-n a klubvezetőség csupán három mérkőzést engedélyezett neki, de e tekintetben az olimpiai selejtező az ideális verseny a számára, hiszen ott mindenkinek csak három meccset kell játszania.
– Az olimpiai selejtezőre a legjobb kerettel kell felállnunk, ennek tagja Perez is, tehát számítok rá. Az Eb-n még lesz mód a kísérletezésre, csapatépítésre, az más ügy. Természetesen szó sem lehet arról, hogy feladnánk akár egyetlen meccsét is, de a halálcsoportba kerültünk, és akad néhány csapat, amelynek az Eb-n kellene megszereznie az indulás jogát az olimpiai selejtezőre. Nekünk ez szerencsére megvan, úgyhogy az Európa-bajnokságot öszszességében az áprilisi olimpiai kvalifikációs torna érdekei alá kell rendelnünk.
– Ha valaki felajánlaná önnek, hogy a nemzeti együttes kijut Londonba, viszont a szezonban egyetlen más sikert sem ér el sem válogatott, sem klubszinten, azt elfogadná?
– A munkakörömnél fogva sem tehetném meg. Egyensúlyt kell tartani a válogatott és a Veszprém munkája, érdekei között, hiszen a kettő ráadásul erősen összefügg egymással.
– A nyári felkészülési mérkőzéseken a megszokottnál gyengébb eredményeket ért el az MKB Veszprém. Levonható ebből bármiféle következtetés?
– Annyi, hogy ha harmadosztályú ellenfeleket választottunk volna, bizonyára százszázalékos mérleggel zárunk. Mi viszont a világ élvonalával találkoztunk, idegen környezetben, olykor játékvezetői nyomás alatt. Ráadásul abban a tekintetben is a nehezebb utat választottuk, hogy olyan hathetes munkával kezdtünk, amelynek az erőfejlesztés, a játékosok állóképességének növelése volt a fő célja. De kár is erről többet beszélni, mert a felkészülés szóban benne van annak az eredeti értelme.
– A női szövetségi kapitány kiválasztásának azonban érdemes néhány mondatot szentelni, már csak azért is, mert sokak szerint ön Vetési Iván elnök első számú szakmai tanácsadója. Így van?
– A női szövetségi kapitány kijelölésében, a döntés utolsó fázisában nem vettem részt.
– Nem is ért egyet vele?
– Én a magam részéről magyar kapitányt választottam volna. Amikor Németországban dolgoztam, a Lemgóval elért sikereink alapján 1995–96-ban kapitányjelölt voltam – a klubnál a közelmúltban szavaztak az előző évszázad csapatára, és engem választottak edzőnek –, ám az ottani sportági elnökség és edzőbizottság úgy döntött, hogy a német válogatott élén német szövetségi kapitánynak kell állnia. Ezen egyáltalán nem sértődtem meg, a magyar nemzeti együttes kispadjára én is magyar edzőt képzelnék. Annál is inkább, mert 1978 óta jelentős erőfeszítéseket teszünk a Testnevelési Egyetemen, hogy kiváló hazai edzőket képezhessünk. Nem ismertem a jelöltek pályázatát, valamint a válogatottakat adó klubok véleményét sem, elképzelhető, hogy konszenzus alakult ki közöttük, ezzel orientálták a döntéshozókat, úgyhogy csak annyit mondhatok: én Kovács Péter és Hajdu János mellett voltam, nem Karl Erik Böhn ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.