Aranyra éhes a román államfő

Traian Basescu román államfő tegnap este a román közszolgálati tévének adott interjúban ismét a verespataki cianidos bányászat támogatása mellett foglalt állást. Közölte, többek között amiatt kell engedélyezni a verespataki beruházást, hogy Románia a jelenlegi száz tonnáról kétszázra növelje aranytartalékát.

2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét megdöbbentő kijelentést tett a sajtóban Traian Basescu román államfő a verespataki bányaberuházással kapcsolatban. A román közszolgálati televízióban a köztársasági elnök kijelentette: a beruházó Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) nevű kanadai–román társasággal kötött szerződés értelmében a román államot a kitermelt színesfémek négy százaléka illeti – az arany esetében ez tizenkét tonna –, de ez a járulék a szerződés újratárgyalásával tovább növelhető. A cianidos technológiával működő bánya létrehozását tehát engedélyezni kell Verespatakon, hogy Románia a jelenlegi száz tonnáról kétszázra növelhesse aranytartalékát.
Mint korábban megírtuk, az elnök napok óta azt hangoztatja, azért kell újratárgyalni az RMGC-vel kötött szerződési feltételeket, mert az elmúlt öt évben az arany értéke az öt évvel ezelőtti unciánkénti 600 dollárárról majdnem a háromszorosára, 1700 dollárra nőtt unciánként, és az év végéig elérheti a 2500 dollárt is. „Nincs olyan ország a világon, amely ekkora kincs hasznosítására ne találna megoldást. A beruházót azonban kötelezni kell a környezet helyreállítására” – jelentette ki Basescu, hozzátéve: Magyarországnak nem kell semmilyen „engedélyt adnia” Romániának Verespatak kérdésében, Bukarest viszont kizárólag az Európai Bizottság jóváhagyásával láthat neki a verespataki bányászatnak. Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter azonban azt közölte: a román kormánynak az engedélyezési folyamat során be kell tartania az európai szabványokat.
Az Erdélyi-szigethegységben fekvő település elpusztítását feltételező tervet elutasító magyar kormány szerint a ciántechnológia és a 200 méteres fallal körülvett zagytározó potenciális veszélyforrást jelent. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár a kolozsvári Krónika napilapnak aggályosnak nevezte, hogy a kanadai beruházó csak az EU által előírt szabvány betartását vállalta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.