Az új munkajogi szabályozás védelmében

Fehér Helga
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új munka törvénykönyve tervezetével a teljes média foglalkozik, szinte kivétel nélkül negatív kontextusban. Pedig a megjelent hírek, kommentárok, publicisztikák sok esetben téves információkon, hibás jogszabály-értelmezésen vagy félreértésen alapulnak. Ha azonban félretesszük a politikai és egyéb érdekeket, a sokat támadott jogszabálytervezetnek egy pozitívabb képe tűnik elő.
A tervezet – a nagy teret kapott szakszervezeti állásponttal ellentétben – komolyan és előnyösen befolyásolhatja a versenyképességet. Kiszámíthatóbbá és tervezhetőbbé teszi a munkaügyi kapcsolatokat, ésszerű keretek közé tereli a munkavállalók jog- és érdekvédelmével kapcsolatos – a munkáltató számára szükségképpen korlátot, illetve többletterhet jelentő – rendelkezéseket. A jelenlegi szabályozás, bár kétségkívül nagyvonalú a munkavállalói érdekek védelmében, sok esetben életszerűtlen szabályrendszere a kívánt hatással ellentétes reakciót váltott ki. A túlzott védelem néha kontraproduktív: a munkáltatók – ha megtehetik – inkább nem alkalmaznak olyan munkavállalót (pl. szülőképes korú nőt), aki az életszerűtlenül kiterjesztett védelem hatálya alá tartozó munkavállalói csoportba tartozik. Ha azonban a védelemre szoruló munkavállalói csoportokat életszerűen kialakított szabályrendszerrel védjük, az a munkáltató számára is kiszámíthatóvá, tervezhetővé és kezelhetővé teszi a felmerülő többletterheket és korlátozásokat.
Vitatkoznom kell azzal a sokszor elhangzott érvvel is, hogy az alkalmazott védelmi rendelkezések újraszabályozása kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy a munkajog fontos, alapelvi szintű szabályai változatlanul hatályban maradnának, ami megakadályozza a munkáltatói joggyakorlás visszaéléseit.
A tervezet jól strukturált, átlátható szerkezetű, ami jelentősen megkönnyíti a gyakorlati jogalkalmazást.
Ezen túl több, a munkáltatói oldal számára hosszú ideje komoly terhet, illetve kockázatot jelentő és visszaélésekre lehetőséget adó szabályozást módosítana. A vita hevében sem kellene arról elfeledkezni, hogy a munkajogviszonyok egyik szereplője a munkáltatói oldal, amely alapvetően racionálisan, bár nem mindig jogszerűen cselekszik. Ha a munkajogi szabályok felesleges és kockázatos feltételrendszert állapítanak meg számára, üzleti érdekei védelme érdekében csökkenti kockázati kitettségét: kevesebb munkavállalót alkalmaz vagy menekül a munkajog nyújtotta keretek közül.
A tervezet – a médiában megjelenő hírek többségével ellentétben – nem szünteti meg a felmondási védelmet, csak ésszerűen átalakítja. Megszűnik a védelmi okok néhány, a gyakorlatban értelmezési nehézséget okozó esetköre, és a védelem valóban védelmi időszakként kerül szabályozásra. Vagyis a védelemre okot adó állapot (pl. betegállomány) alatt közölt felmondás nem jogellenes, csak a felmondási idő kezdete tolódik ki az alapul szolgáló ok megszűnését követő időre. Ez – mindamellett, hogy a védendő munkavállalói csoport nem válik kiszolgáltatottá – megszünteti azt a jelenlegi szabályozásból fakadó kockázatot, hogy a felmondás formális okból (pl. megfelelő információ hiánya) válik jogellenessé.
A mai munka törvénykönyve leginkább vitatható jogintézménye a jogellenes munkaviszony-megszüntetés esetén járó kártérítés. Ennek összegét ugyanis ma nem lehet előzetesen kalkulálni, az olyan külső tényezőktől is jelentős mértékben függ, amire a munkáltatónak érdemi ráhatása nincs. A tervezet – amellett, hogy a kártérítési összeget nagyvonalúan, 18 havi távolléti díj összegében maximalizálja – a jogviszony-megszüntetéssel kapcsolatos kockázatot tervezhetővé teszi. Fontos újításként a tervezet a munkavállalói kárfelelősséget polgári jogi alapra helyezi. Eszerint a munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségeinek megszegésével okozott kárt köteles megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható. Ezzel megszűnik a félhavi, illetve kollektív szerződésben hathavi átlagkeresetben maximalizált kártérítési felelősséghatár, ami egyes munkavállalókat érdektelenné tett a kármegelőzésben és a felelős munkavégzésben. Számtalan esetben előfordult ugyanis, hogy a munkavállaló gondatlanul eljárva milliós értékű gépeket, berendezéseket tett tönkre, amely károkért – a szándékosság nehezen bizonyítható esetét kivéve – gyakorlatilag nem volt anyagilag felelősségre vonható.
A médiában egy szó sem esett a tervezet azon szabályairól, amelyek a munkavállalók számára kedvező változást jelentenek. Példaként a gyermeknevelési célú szabadságról visszatérő munkavállalók kérésére kötelező részmunkaidős szerződésmódosítást említhetnénk, amely a gyermek három éves koráig írja elő a részmunkaidős foglalkoztatás kötelezettségét. Ez a hazai viszonyokat tekintve nagy előrelépésnek számít, és feltehetőleg mérföldkő lesz a részmunkaidős foglalkoztatás régóta kívánt elterjedése irányában. Ha ugyanis a munkáltató tapasztalja, hogy részmunkaidőben is megfelelő hatékonysággal szervezhető a munka, akkor nem feltétlenül fogja azt a törvényi kötelezettség lejártát követően megszüntetni. A részmunkaidő elterjedése sok kisgyermekes nő számára jelentene könnyebbséget, s mindenképpen szükséges lépés egy korszerű és európai munkaerő-piaci helyzet kialakulása irányában.
A tervezet a fent említetteknél lényegesen több területen hozhat megújulást a munkajogi szabályokban, itt csak a kiemelkedő jelentőségűnek tartott módosításokat emeltem ki. A tervezet még változhat, de remélem, hogy a vita során nem csorbul ez az új és korszerű munkajogi keretrendszer, és érdemben hozzájárul majd a munkáltatói terhek és kockázatok ésszerű és elfogadható mértékű csökkentéséhez.

A szerző ügyvéd

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.