időjárás 9°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Berlin, a bűnös város

Stefan Lázár
2011.09.26. 22:00

Holnap Berlinben véget ér a német tartományi választások rekordéve. A főváros polgárai az országban egyedülállónak számító voksolás előtt állnak. A gazdasági helyzet merő ellentétben van azzal a vidám hangulattal, amely a szenátust tíz éve vezető szociáldemokraták táborában uralkodik, hiszen Klaus Wowereit polgármester biztosra veheti megbízatásának újabb meghosszabbítását.

Izgalmat mindössze a koalíciós lehetőségek kérdése hozhat, a szociáldemokratákkal (SPD) kötendő szövetségért ugyanis a kereszténydemokraták, a zöldek és a szocialisták versenyeznek.
Berlin a legeladósodottabb német város 62 milliárd eurós tartozással. A munkanélküliség meghaladja a tizenhárom százalékot, minden ötödik polgár szociális juttatásokból él. Az év során 530 gépkocsit gyújtottak fel anélkül, hogy sikerült volna a tettesek nyomára jutni. Brutális bűncselekmények színhelyei voltak a földalatti és a gyorsvasút állomásai is.
Berlin mondhatja ugyanakkor magáénak a szövetségi köztársaság legvidámabb és legfesztelenebb polgármesterét. Az 57 éves, homoszexualitását nem titkoló Klaus Wowereit hanyag eleganciával járja az utcákat, viccelődik a polgárokkal, mókás megjegyzéseket tesz, azt a benyomást keltve, hogy az átlagemberek között és nem a fellegekben jár. Számára a siker szinte biztosra vehető, és nyugodtan latolgathatja majd, kit vegyen maga mellé a koalícióba: a zöldeket, a kereszténydemokratákat, vagy továbbra is kitartson a szocialistákkal alakított szövetség mellett. Az országszerte népszerűtlen liberálisok (FDP) mindössze abban reménykedhetnek, hogy átlépik a szenátusi jelenlét ötszázalékos küszöbét. Az FDP helyére a közösségi közlekedési eszközök ingyenes használatát követelő Kalózpárt léphet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.