Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Berlin, a bűnös város

Holnap Berlinben véget ér a német tartományi választások rekordéve. A főváros polgárai az országban egyedülállónak számító voksolás előtt állnak. A gazdasági helyzet merő ellentétben van azzal a vidám hangulattal, amely a szenátust tíz éve vezető szociáldemokraták táborában uralkodik, hiszen Klaus Wowereit polgármester biztosra veheti megbízatásának újabb meghosszabbítását.

Stefan Lázár
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izgalmat mindössze a koalíciós lehetőségek kérdése hozhat, a szociáldemokratákkal (SPD) kötendő szövetségért ugyanis a kereszténydemokraták, a zöldek és a szocialisták versenyeznek.
Berlin a legeladósodottabb német város 62 milliárd eurós tartozással. A munkanélküliség meghaladja a tizenhárom százalékot, minden ötödik polgár szociális juttatásokból él. Az év során 530 gépkocsit gyújtottak fel anélkül, hogy sikerült volna a tettesek nyomára jutni. Brutális bűncselekmények színhelyei voltak a földalatti és a gyorsvasút állomásai is.
Berlin mondhatja ugyanakkor magáénak a szövetségi köztársaság legvidámabb és legfesztelenebb polgármesterét. Az 57 éves, homoszexualitását nem titkoló Klaus Wowereit hanyag eleganciával járja az utcákat, viccelődik a polgárokkal, mókás megjegyzéseket tesz, azt a benyomást keltve, hogy az átlagemberek között és nem a fellegekben jár. Számára a siker szinte biztosra vehető, és nyugodtan latolgathatja majd, kit vegyen maga mellé a koalícióba: a zöldeket, a kereszténydemokratákat, vagy továbbra is kitartson a szocialistákkal alakított szövetség mellett. Az országszerte népszerűtlen liberálisok (FDP) mindössze abban reménykedhetnek, hogy átlépik a szenátusi jelenlét ötszázalékos küszöbét. Az FDP helyére a közösségi közlekedési eszközök ingyenes használatát követelő Kalózpárt léphet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.