Bírálják Simort a véleményéért

Elfogadhatatlan Simor András 2008-ban tett kijelentése, miszerint nem kell megmenteni a devizahiteleseket – kommentálták különböző szakemberek a jegybank elnökének véleményét, amit a WikiLeaks szerint a volt amerikai nagykövetnek is kifejtett. A Fidesz szerint a bankár szociálisan érzéketlen, de az MSZP is úgy gondolja, hogy a devizahitelesek problémáját kezelni kell.

Munkatársainktól
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a cserbenhagyás tipikus esete – jelentette ki Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője annak kapcsán, hogy a WikiLeaksen kiszivárgott információk szerint Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke 2008-ban arról beszélt: nem kell megmenteni a devizahiteleseket, meg kell tanulniuk, hogy nincsen ingyen- ebéd. Simó hozzátette: a jegybank álláspontja egyértelmű az adósmentésről, hiszen nemrégiben Király Júlia alelnök is a Simoréhoz hasonló véleményt mondott a devizahitelesek megsegítéséről.
Lénárd Mariann, a Banki Hitelek Károsultjainak Egyesületének főtitkára a kijelentés kapcsán elmondta, hogy szigorúan vett megmentésre valóban nincsen szükség, ugyanakkor a különböző megoldásokkal lehetővé kell tenni, hogy az adósok a jelenlegi nehéz körülmények között is képesek legyenek a törlesztésre. – Emellett a bankok működésének átláthatóságára és a jelenleginél jóval szigorúbb felügyeletre van szükség – tette hozzá a főtitkár. – Simor András 2008-as kijelentése teljes szociális érzéketlenségről tesz tanúbizonyságot – tolmácsolta a Fidesz álláspontját Krakkó Ákos sajtófőnök. Kijelentette: a Gyurcsány-kormány, valamint a bukott miniszterelnök bizalmasai soha nem akarták megoldani ezt a problémát.
Török Zsolt, az MSZP szóvivője közvetlenül nem kommentálta a jegybankelnöki véleményt, a politikus ugyanakkor kijelentette: a devizahitelesek problémáját meg kell oldani. A képviselő szerint amíg a Fidesz a múlttal foglalkozik, az MSZP egy kilencpontos javaslatcsomagot állított össze, hogy segítse a törlesztési nehézségekkel küzdő családokat.
A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint 287 ezer családnak van devizaalapú jelzáloghitele. A kutatás alapján a lakosság eladósodása 2003 óta folyamatosan nő, mára 2800 milliárd forintnyi deviza-lakáshitelt törlesztünk, míg 2003-ban ez az összeg csak 20 milliárd volt.

Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.