Cowboyok és űrlények regénye

Minden minimálisan humán beállítottságú fiú életében eljön a pillanat, amikor westernregényt kezd írni egy füzetbe. A Cowboyok és űrlények esetében egy Joan D. Vinge nevű lánnyal történt mindez: szerencsére valamivel színvonalasabb az eredmény, még ha irodalmi szempontból olyan sokkal nem is.

Horváth László Imre
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Persze Cormac McCarthy legyen a talpán, aki szépirodalmi erejű westernt képes alkotni. A könyv – akárcsak a film – a tizenéves, a vadnyugatot és a sci-fit kedvelő, a ponyvákat tucatjával faló olvasóközönségnek készült, ebben a műfajban pedig igen tisztességes munkának számít. Jól ötvözi a két műfajt egy érdekes kísérletben; a western és az idegenek inváziójának szinte minden kliséje egymásra talál Joan D. Vinge regényében.
Nem véletlen, hiszen a történetépítés legalapvetőbb, már-már az eposzokat idézően csupasz és erős terepe a vadnyugat. Elhagyott, elszigetelt világ ez, magányos, általában bűnei miatt vezeklő hőssel, párbajszerű öszszecsapásokkal, sakkfiguraként mozgatható archetípusokkal. Az író nyilvánvaló célja a nem fekete-fehér karakterek létrehozása, azonban végül mégsem tud túllépni a bevett fordulatokon; a szereplők valahogy kötelezően hús-vér emberek, a főhős sötét múltja sem vet fel éppen Dosztojevszkij-mértékű etikai miliőt, egyszerűen az űrlények elleni harc élére áll, és hősként viselkedik, kompenzálva korábbi útonállásait. Regénybeli ellentéte az ezredesből lett marhabáró, aki a kalandok végére átlényegül pozitív karakterré, a közösség oszlopává.
Mindent egybevetve tisztességes amatőr munkáról van szó, s bár a kifinomult ízlésű sci-fi-, illetve westernrajongókat aligha szögezi majd a fotelbe, nem kell rögtön kitépni a gyerek kezéből. Kétségtelen, hogy az irodalmi műveltséget ez a regény sem is bővíti, a kasszasikerek könyvverziójának elolvasására esetleg még rávehető kamaszok képzelőerejét biztosan fejleszti. Manapság pedig ez is (fél)siker.
(Joan D. Vinge: Cowboyok és űrlények, Athenaeum Kiadó, 2011.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.