Csodálatos ital

Ludwig Emil
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barátom figyelmességének köszönhetően egy félliteres műanyag palack került a kezembe. A rajta lévő címkén megnevezett kereskedelmi áru fantázianevét nem írom le – jobb a békesség! –, de az alatta olvasható termékmeghatározás szövegét betűhíven ide másolom: „Mi–8 Energy, Japán Pi-technológiával kezelt, mélyfúrású közkútból nyert természetes harmatvíz.” Ne röstelkedjék a kedves olvasó, én is butának éreztem magam, amikor elolvastam, barátom vigasztalt, vele is ez történt, de azután megnyugodott. Mások is így jártak, nem bennünk van tehát a hiba, hanem e sületlenségben, nem is kevés. Miután többször és figyelmesen újra elolvastam, megpróbálom felsorolni a bennem felmerült kételyeket e különös kereskedelmi áruval kapcsolatban.
A végéről kezdem visszafelé, mint a rovásírást, mert ott vettem észre a legjobban kilógó szálat e rejtélyes szöveg szövetében, amelyet megcsippentve kibogozhatjuk a nagy titkot. Ha, tegyük fel, valóban harmatvíz a palackban lévő, látszatra színtelen folyadék, akkor vajon miért van odaírva mellé, hogy természetes? Sosem hallottam mesterséges harmatvízről. A harmatnak nevezett természeti képződményt viszont – ami nem más, mint az éjszaka lehűlő levegőből kicsapódó és a talaj szintjén vízcseppek formájában felgyülemlő pára – nem könnyű dolog összegyűjteni, különösen nem kereskedelmi mennyiségben. Az a módszer, amelyet a népdalokból és a folklórtudományból ismerhetünk, miszerint az eladósorba lépő leányok a keszkenőjükkel gyűjtik a harmatot napfelkelte előtt, és azzal mosakodnak, amikor este a fonóba mennek, hogy szépek legyenek és kérőre leljenek, nem tűnik elég hatékonynak. A probléma megoldását ugyan sejteti a címke, csakhogy egy közkút nem lehet hiteles harmatvízforrás, kiváltképp nem, ha a harmat, úgymond, természetes. Mi van akkor a kútból származó vízzel, ha például fertőtlenítik? Mondjuk klórral. A klór ugyan szintén természetes anyag, de a hypóéra emlékeztető szagú és ízű harmatot megette a fene. Azután miért éppen közös használatú kútból szerzi be a vizet a gyártó? Manapság már alig találni szabadon folyatható kutat a települések utcáin, közterületein, mert az önkormányzat nem győzi fizetni a méregdrága vízdíjat. Na és ha az a bizonyos kút netán magánterületen, privát vagy vállalati tulajdonban van, hogyan ellenőrizheti a különbséget a fogyasztó? A termék hitelessége szempontjából ebben az esetben még az is közömbös, hogy az efféle „harmatvíz” milyen mélységből jön fel az illető kútból.
A „Pi-technológiával kezelt” csodavízről halottam már harangozni jót és rosszat is, nem tudom objektíven megítélni a komolyságát, amint a „Pi-víz” fogyasztói, vásárlói sem lehetnek abban a helyzetben, csak azoknak lehet némi sejtése az anyag hatékonyságáról, akik az üzleti tudományokban jártasak. Az, hogy a szóban forgó folyadék megnevezése így kezdődik: „Mi–8 Energy”, szintén nem könnyíti meg a dolgomat. Mi–8-as típusjelzéssel eddig csak egy – Mikoján nevű – híres szovjet konstruktőr által tervezett harci helikopterről volt tudomásom, még az „olcsó üzemanyag” idejében kezdték el tömegével gyártani, csak úgy vedelte a mélyfúrású olajkutakból származó energiát. Azt sem értem, miért van angolul írva az energia szó a magyar termék szövegében, és miért nagy kezdőbetűs a jelzőként szereplő „japán” szó, ugyancsak angol helyesírás szerint. Holott a palack körcímkéjének hátsó felén ott látható egy piros-fehér-zöld csík, igaz, hogy a „lifeenergy” szóval párosítva, kíváncsi volnék továbbá a” Pi-víz” öntudatos magyar feltalálóinak véleményére a „Japán technológia” előnyéről az itthonival szemben.
A reklámfelirat szerint „egyenesen a természetből” a bioboltokba kerülő italról semmit sem mondhatok, személyes benyomást nem szereztem róla. Az árát sem tudom, a barátom sem vette, az üres palackba italt töltött, és ajándékba hozta. Csodálatosan tiszta, illatos gönci barackpálinkát. Hamisítatlan hazai termék, igazi hungarikum. Azaz csak volt: az ünnepi hétvégén mind elfogyott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.