Csúcsüzem a Markóban

Nem teljesült a Fővárosi Bíróságnak az a kérése, hogy az elmúlt két évben regisztrált, de még ki nem tűzött 83 kiemelt jelentőségű büntetőügyét a Legfelsőbb Bíróság (LB) helyezze át a megyei bíróságokhoz. Tíz nagy horderejű fővárosi gazdasági per tárgyalásával viszont más bíróságot bízott meg az LB. Az újonnan érkező akták elosztásáról folyamatosan egyeztetni fognak – tudtuk meg. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács a soron kívüli eljárások feltételeinek megteremtéséhez az idei évre 350 millió forintot kér.

Kulcsár Anna
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Bíróság (FB) a gyorsító törvénycsomag elfogadása után, július végén kereste meg az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot (OIT): a testület kezdeményezze, hogy a Legfelsőbb Bíróság jelöljön ki megyei ítélkező fórumokat 93 budapesti, kiemelt jelentőségű per tárgyalására. Az FB-nek rendkívül nagy a munkaterhe. Számos megapere jelenleg is folyamatban van, az ilyen ügyeket ugyanakkor a bíráknak mostantól záros határidőn belül napirendre kell tűzniük, és be kell fejezniük. Lapunk értesülése szerint a kérés csak részben teljesült: az LB 10 gazdasági pert átadott ugyan a megyei bíróságoknak, az elmúlt egy-két év alatt beérkezett, de még ki nem tűzött 83 bűnügy tárgyalását azonban nem helyezte át a megyei bírósági tanácsokhoz. A kérést ugyanis az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hivatala nem találta indokoltnak. Szűcs Péter, az OIT szóvivője úgy tájékoztatott: az újonnan érkező, kiemelt jelentőségű ügyek szétosztásáról a jövőben rendszeresen egyeztetni fognak.
A nagy bűnügyeket – köztük a közélet tisztaságát sértő korrupciós eseteket, a különösen nagy kárt okozó, vagyon elleni bűncselekményeket és az adócsalás miatt indított eljárásokat – mostantól soron kívül kell elintézniük a bíróságoknak. A gazdasági ügycsoportban kiemelt ügynek az olyan perek számítanak, amelyeket 400 millió forintot meghaladó tartozás miatt indítanak egymás ellen a cégek. A tárgyalást 3, illetve 2 hónapon belüli időpontra kell kitűzni úgy, hogy a per ésszerű határidőn belül befejezhető legyen. A július 13-a óta hatályos gyorsító jogszabályt a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.
Az FB elnökhelyettese, Szemán Felicitász kérdésünkre azt mondta: az új eljárási rendelkezések a Fővárosi Bíróságot érintik a legerőteljesebben. A kiemelt ügyek 39 százaléka itt összpontosul: a büntetőperek 31, a polgári eljárások 41, a kiemelt gazdasági ügyek 79 százalékát intézi el a Fővárosi Bíróság. A Legfelsőbb Bíróság – az OIT-hivatal álláspontjának megismerése után – az OIT elnökének kezdeményezésére más, azonos hatáskörű bíróságot jelölhet ki az ügy tárgyalására, ha a túlterhelt illetékes bíróság nem tud megbirkózni a feladattal. Ezzel a lehetőséggel élve indítványozta a főváros a 83 büntető- és a 10 gazdasági per áthelyezését a megyékhez.
Az FB elnökhelyettese a törvény hatálybalépése után egyeztetett a Fővárosi és a Legfelsőbb Bíróság büntető- és polgári kollégiumának vezetőivel. Szemán Felicitász úgy véli: a feltételek évtizede fennálló hiányosságai, a kiemelt ügyek nagy száma és a bírói felső korhatár csökkentése miatt várható példátlanul magas fluktuáció szükségessé teszi az OIT gyors és hatékony segítségét. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője lapunknak azt mondta el: a soron kívüli eljárások feltételeinek megteremtéséhez az idei évre 350 millió forintot kértek a kormányzattól, 2012-re pedig további 1,60 milliárd forintot igényelnek.
Az FB igazgatási vezetője utalt arra, hogy kevés a bíró és a tárgyalóterem is. Ezen úgy próbálnak segíteni, hogy a büntetőkollégium 242 kiemelt jelentőségű ügyének elsőfokú tárgyalásába másodfokon eljáró, fellebbviteli bírókat is bevonnak. A másodfokú tanácsok tagjai második műszakban, délután egytől hatig tárgyalják az elsőfokú bűnpereket. Itt kilenc új bíróra lenne szükség.
– A 146 kiemelt ügy miatt a Gazdasági Kollégium helyzete is kritikussá vált – fogalmazott Szemán Felicitász. Ez a mennyiség az ország kiemelt gazdasági pereinek 79 százaléka. Július 25-től átmenetileg két bírósági titkárral és egy ügyintézővel növelték a kollégium létszámát. Október elsejétől két kerületi bírót helyeznek ide.
– A gyorsító jogszabály vitathatatlan pozitívuma, hogy világossá tette: a Fővárosi Bíróság tárgyalja a legtöbb bonyolult ügyet az országban – véli Kiss Gábor. Az FB gazdasági kollégiumának vezetője lapunknak elmondta: a 400 millió forintot meghaladó összegekért legtöbbször a bankokat, a pénzügyi szolgáltatókat, illetve a lízingcégeket perelik be a gazdasági élet más szereplői, de gyakori az önkormányzatok, az építőipari cégek és a beruházók ellen kezdeményezett elszámolási és más pénzügyi vita is. Belső intézkedésként az FB gazdasági kollégiuma mentesíti a peres ügyeket tárgyaló bíráit a felszámolási ügyek intézésétől. Az FB gazdasági kollégiumában 30 bíróval külön felszámolási csoport működik, de a munkájuk 2009 óta annyira megnövekedett, hogy a peres bírók is kénytelenek voltak átvállalni felszámolási ügyeket. A kollégiumvezető úgy látja: egyszerűbb formát kell találni azoknak a cégeknek a megszüntetésére, amelyek nem helyezik letétbe az éves pénzügyi beszámolóikat. Most ugyanis – 2009 óta – az adóhivatal kezdeményezésére kényszer-végelszámolás indul ellenük, de ha vagyonuk nincs, az eljárás felszámolásba fordul át. Ezt pedig jelenleg a bíróság zárja le. – Az évi 16-17 ezer felszámolás nemcsak aránytalanul sok, de indokolatlan is – nyilatkozta Kiss Gábor. Szerinte megoldást a csődeljárásról szóló törvény módosítása, egyszerűsítő intézkedése hozhatna.
Az FB büntetőkollégiumának helyzetéről szólva Frech Ágnes kollégiumvezető kérdésünkre elmondta: hozzájuk eddig is nagyon sok olyan ügy tartozott, amelyet soron kívül kellett elintézni. Ilyenek például az előzetes letartóztatásban lévő személyek perei, a fiatalkorúak bűnügyei és a megismételt eljárások.
Az Országgyűlésben július 4-én megszavazott és 12-én kihirdetett gyorsító törvény másnap, július 13-án hatályba lépett.

A kiemelt ügyek megoszlása

Megyei bíróságok

Fővárosi Bíróság

összesen

Büntetőügyek:

646

242

888

Polgári ügyek:

38

26

64

Gazdasági ügyek:

38

146

184

Összesen:

722

414

1136

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.