Dobókészség

Több mint hatvan év után újjáéled egy főváros közeli település vízisport-kultúrája. Veresegyház vízilabdásai a maguk öröme mellett a helyi gyermekekért tempóznak hetente többször, de a szabadvízi játék a krónikus vízhiánnyal küszködő sportág jövőjének is egyik záloga lehet.

Wekerle Szabolcs
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Doki, két méterig, a piros bójáig nyugodtan előrejöhetsz! – kiabál be Pásztor Attila alkalmi bíró a Tavirózsa vendéglő teraszáról Széchenyi Kornélnak. A baleseti sebész végzettségű, jelenleg egy művesekezelést szervező cég hazai vezetőjeként dolgozó pólós egy kicsit előbbre úszik, erőt gyűjt, majd átdobja a labdát a pályán. Túlsó kapu előtt várakozó két csapattársa megpróbálja bepöckölni. Ha sikerül, gól, ha nem, jöhet a másik csapat.
Megy a dopplerezés a veresegyházi Malom-tavon, Magyarország egyetlen tavi vízilabdapályáján. Ez a játékforma, mondja két sípolás között Pásztor Attila, az Octopus Búvár- és Vízilabda-egyesület vezetője, hajdani békéscsabai játékos, igen elterjedt volt régebben, de ma már az állandó vízhiánnyal küzdő hazai vízilabdasportban viszonylag ritkán alkalmazzák. Kissé – bár jól fejleszti a dobókészséget, és láthatóan igen szórakoztató – pazarló edzésmódszer: hat ember lefoglal egy egész pályát.
Ám a gyönyörű augusztus végi vasárnap délutánon épp megfelelő tréning a helyi erők átmozgatására. A hat csapattal lebonyolított, rögtönzött dopplerminitorna résztvevőinek összetétele meglehetősen vegyes: a negyvenéves doki és hasonló korú társai mellett ott tempózik tizenhárom éves kisfia, számos más gyerek, több tizenéves, a BVSC-ben játszó, ám ide kötődő fiatalember, és ha úgy alakul, maga Pásztor is beugrik kapusnak. Ahogy az ötvenhárom éves Krenedits Sándor is, a Veresegyház és környéke természeti értékeit óvó Tavirózsa Egyesület elnöke. Ő építette a pályát – mivel természetvédelmi területen vagyunk, nem műanyag, hanem fakapukból és facsíkokból. Az ő, valamint szerzőtársa, Tatár Sándor szerkesztésében a minap megjelent Természeti kincseink védelme Veresegyház térségében című könyvből azt is megtudjuk, milyen hagyományokat élesztett fel egy maroknyi lelkes sportbarát Pásztor és társai vezetésével a Budapesttől alig harminc kilométerre fekvő településen.
A már 1430-ban egy oklevélben „nádas halastóként” említett tavon – nem kis részben Krenedits nagyapja, Krenedits Sándor rákosszentmihályi főjegyző erőfeszítéseinek hála – a két világháború között élénk fürdőélet alakult ki. Az elsősorban a közeli külső-pesti kerületek, Újpest és a Rákos-vidék kispénzű hivatalnokaiból és értelmiségijeiből verbuválódó vendégsereg nem flancolt, csak jól érezte magát. „Az egész közönség hol a vízben lubickol – idéznek könyvükben Kreneditsék egy 1925-ös újságcikket –, hol a napon sütkérezik. Ebéd, tarokk, vacsora, minden csak fürdőruhában, sőt úszónadrágban.” S a vacsorához természetesen dukál a cigányzene: a teraszon Berki Zsigmond prímás muzsikál zenekarával, miközben a vízen lampionos csónakok imbolyognak.
Nyaranta alig lehetett szabad szobát találni a környéken a harmincas években, és a Veresegyházi Sport Clubban már úszó- és vízilabda-szakosztály is működött, utóbbi a maihoz hasonló, elhatárolt pályán tartotta edzéseit. Ekkoriban olyan nagycsapatok is sűrűn megfordultak a helyiek által akkor a vízminőség szempontjából a Balatonnal egy napon emlegetett tóban, mint az 1875-ben alapított Magyar Atlétikai Club (a MAC) vagy az UTE, sorai közt a kétszeres olimpiai bajnok Halassy Olivérrel. Sem őt, sem a többi nagyágyút nem zavarta, hogy a bíró ekkoriban a pálya középvonalánál lehorgonyzott csónakban állva vezette a mérkőzéseket.
A fénykor alig egy évtizedig tartott: 1939-ben elhunyt Krenedits Sándor, valamint a parton épült vendéglő és panzió tulajdonosa, a helyi sportélet másik motorja, Wekerle János, és természetesen a közelgő háború is éreztette hatását. „1940 szeptemberében Isaszeg–Gödöllő felől vonattal érkezett Veresegyházra egy század munkaszolgálatos, köztük Radnóti Miklós és Vas István költők – tudósít a Krenedits–Tatár-féle könyv. – A vasútállomáson és a tó környékén helyezik el őket. Szeptember 19-én hajnalban Radnóti ezt írja a naplójába: »Köd fürdik a tóban, szuszogva hempereg.«”
A háború után nem sokkal újra felépítették a vízilabdapályát, a bajnokság másodosztályába benevező helyiek még edzőt is fogadtak: Keserű Alajos Los Angeles-i olimpiai bajnokot. Mindezt természetesen saját pénzen, sportszerelemből. Ám lelkesedésüket hamar letörte az épülő új rendszer, amely „úri” sportnak bélyegezte a pólót, így a tavon hamarosan elhalt a vízi sportélet. A strand – igaz, meglehetősen ingadozó színvonalon – továbbra is működött, de miután 1987-ben a Köjál néhány napra bezáratta a cianobaktériumok (közkeletű nevükön „kékmoszatok”) túlszaporodása miatt, vonzereje jelentősen csökkent a fürdőzők szemében.
Aki manapság a veresegyházi tóhoz látogat, kékmoszatot nem, csak vidám zsivajt és jó kedélyt talál. No meg lelkesedést. A helyi vízilabda potentátjai a strandvendéglő teraszán fogadnak, gyülekezik az Octopus legénysége. A felnőttcsapat szinte kizárólag 35–40 éves férfiakból áll, akik két éve az országos bajnokság másodosztályába is beneveztek. Egyelőre kevés sikerrel: az idén egyetlen győztes meccsük sem volt. Igaz, nem is ez a lényeg.
– Nemrég riportot készített rólunk egy kereskedelmi televízió, és az egész arra volt kihegyezve, hogy mi vagyunk Magyarország legrosszabb vízilabdacsapata – mondja Pásztor Attila. – Csak az maradt ki a filmből, hogy mi ezt nem ezért csináljuk. Tudjuk, hogy sohasem vehetjük fel a versenyt például a Vasas tizennyolc éves, erőtől duzzadó, profi utánpótlás játékosaival, akik ugyanebben az osztályban játszanak. Ez nekünk hobbi, az egész lényege az, hogy olyan műhelymunkát alakítsunk ki a tavon a veresegyházi és a környező települések gyerekei számára, amelyből felnő egy új generáció, és amelyre egyébként Budapesten is nagy szükség lenne. Öt–tíz gyerekünk már elkerült olyan nagycsapatokhoz, mint a Fradi, a BVSC vagy az Újpest, és látva az érdeklődést, ez a szám csak nőni fog.
Az egyesületben több mint száz vízilabdás edz, nyolcvan százalékuk tizennyolc év alatti. És sokkal több lehetne, ha a városi iskola tanuszodája mellett végre felépülne egy sportuszoda is. Ez körülbelül háromszázmillió forintba kerülne, és a kihasználtságával egész biztosan nem lenne probléma.
– Veresegyházra rengetegen költöznek ki, a lakosság arányához képest országos szinten is itt van az egyik legmagasabb gyerekszám – mondja Csombor Zoltán, a magyar ifiválogatott egykori trénere, aki nemcsak csapattagként, hanem edzőként is erősíti az egyesületet. – Szerintem itt némi akarattal és persze pénzzel három-négy év alatt Szentes-, Szolnok- vagy Szeged-szintű vízisport-bázist lehetne létrehozni.
Ám addig is, míg felépül egy télen-nyáron használható edzőhely, vagy találnak olyan céget, amely az új sporttörvény szerint jókora adókedvezményért cserébe támogatja a csapatot, marad a társadalmi munka. Csombor és Pásztor mellett a gyerekek edzői, Vince Gitta és Dobos József is ingyen dolgoznak, még költségtérítést sem kapnak. Közben fáradhatatlanul szervezik a tornákat, edzőmeccseket és külföldi edzőtáborokat, és bíznak abban, hogy előbb-utóbb valaki felismeri: a még mindig meglehetősen fővároscentrikus vízilabda fejlődésének egyik záloga épp a hasonló társaságok támogatása lehet.
– A vízipóló nagyon erőteljesen fejleszti a különféle képességeket, köztük a szem-kéz koncentrációt – ecseteli Dobos József a sportág előnyeit. – Legtöbb elemében a kosárlabdához hasonlít, ám itt olyan mozgást kell végezni, amilyet még szárazföldön is nehéz. Nem véletlen, hogy a pólósok közt a többi sportolóhoz képest magasabb a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya.
Persze a legtöbb gyermeknek még maga az úszás is probléma: a szakemberek évek óta szajkózzák, hogy a magyar, bár sokan úszónemzetnek gondolják, egyre inkább távolodik a víztől, nagyon sok gyerek alapszinten sem tanul meg úszni. A veresi vízilabdásokkal ilyen gond nincs, ők már egy-egy kupán is megállják a helyüket. Ellenfeleiket gyakran a Malom-tavon fogadják.
A felnőttek nem játszhatják hivatalos meccseiket a megszokott környezetben (ez egyébként nemzetközi tendencia: ettől az évtől már Horvátországban és Montenegróban is csak edzésre használják a tengeri pályákat). Olimpiai bajnokokkal azonban már ők is kapcsolatba kerültek, akárcsak harmincas évekbeli elődeik: gyakran játszanak edzőmeccseket Leányfalun, ahol az egykori válogatott kapus, Kósz Zoltán edzi a Kópé Vízilabda-egyesület játékosait, de Sydney hőse már Veresegyházon is vízbe ugrott egyszer, kapusként segítve a helyieket. Utóbbiak elszántságát nézve korántsem kizárt, hogy a fehér tündérrózsák szomszédságában már ott tempózik a jövő egy-két olimpiai bajnoka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.