Egy antik értelemben vett igazi népünnep

Tasnádi Csaba Jászai Mari-díjas rendező 1999 óta vezeti a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat. Harmadik ciklusát tölti, kinevezése 2014. június 30-ig szól. A teátrum vezetése mellett a direktor nevéhez fűződik a Vidor fesztivál elindítása is, amelyet az idén tizedszer rendeztek meg Nyíregyházán.

Makrai Sonja
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért döntött úgy, hogy elindítja a Vidor fesztivált?
– Már akkor megfogalmazódott bennem az ötlet, amikor a Szentendrei Teátrum igazgatója voltam. Hiányzott a fesztiválpalettáról egy kizárólag szórakoztató előadásokra fókuszáló színházi mustra. A színházművészet gyakran mostohagyermekként kezeli ezeket az előadásokat, pedig abban az országban, ahol a műfaj olyan kiválóságai éltek és alkottak, mint például Kabos Gyula, Latabár Kálmán, Feleki Kamill, a míves szórakoztatásnak is komoly hagyománya van.
– Színházi mustra helyett mégis világzenei fesztiválként jegyzik a Vidort…
– Alapvetően színházi fesztiválnak terveztem, de a cél az volt, hogy létrejöjjön a régió egyik legfontosabb összművészeti seregszemléje. Mivel a színház befogadóképessége korlátozott, sokan kiszorultak a programokról. Antik értelemben vett népünnepélyt szerettem volna. Tudatosan fejlesztettük és bővítettük a kínálatot. Nagyon fontos a Vidor karitatív jellege is; a programok nagy része ingyen látogatható, börtönökben, szociális intézményekben is vannak előadások. És ami talán még fontosabb: a fesztivál nagyon sokat tett a régióról alkotott negatív sztereotípiák megváltoztatásáért. Messziről is sokan visszatérnek, és ez jótékony hatással van az itt élők önbecsülésére.
– Milyen költségvetésből gazdálkodnak?
– Az elmúlt években 95 millió forint körül volt a költségvetés, de annak ellenére, hogy sokat segített a város, a megye és a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán is 18,5 millió forintot nyertünk, a megvonások és a válság miatt ez a szám a kétharmadára csökkent. Szerencsére így is erős programot tudtunk összeállítani.
– Több vidéki színház finanszírozása is bizonytalan. Önökre is igaz ez?
– Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke az évadnyitó társulati ülésen hangsúlyozta, hogy a megyének nagyon fontos a színház léte. Az önkormányzati törvény változásával azonban minden vidéki városban módosulni fog, hogy ki a fenntartó. Várhatóan az állam viszszaveszi a fenntartói jogokat a megyéktől, majd – remélhetőleg – konszolidálva a színházak helyzetét, visszaadja azt a városoknak. Ez az őszi törvénykezési időszakban fog tisztázódni.
– Az ön kezdeményezésére holnap Nyíregyházán ül össze a Vidéki Színházigazgatók Egyesülete, hogy az előadó-művészeti törvény változásaival kapcsolatos aggályokat megvitassák. Miről lesz itt szó?
– Több olyan kérdés van a nemrég módosított törvényben, amire nem tudunk egyértelmű választ adni. Szeretnénk az ilyen típusú problémákat összefoglalni, és észrevételeinket eljuttatni az illetékes minisztériumhoz, hogy – miután választ kaptunk – minél tisztábban lássunk a törvény alkalmazásakor. Az első törvény megszületésénél éreztük, nem tökéletes, de örültünk, hogy kialakult egy egységesnek mondható szabályrendszer.
– Színházuk nem tagja egyik szakmai szervezetnek, a Magyar Színházi Társaságnak és a Magyar Teátrumi Társaságnak sem. Miért?
– A színháznak nem feladata, hogy politizáljon. Egy ideális társadalom nem engedheti meg magának, hogy átpolitizált színházi döntések mentén alakuljon a kulturális életének egy szelete. Nem szeretnénk semmilyen politikai alapokon álló csoporthoz tartozni, annak megfelelni. Egyedül a nézőnek. Egykori mesterem, Ádám Ottó mondta valamikor: próbáljunk meg olyan színházat csinálni, amelyről legalább a buszmegállóig beszélgetnek az emberek. Erre törekszem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.