Enyhe módosítás

S Z Ó L Ó

Pethő Tibor
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hetet élt meg Budapest új lobogója. A fehér alapon nemzeti színekből összeálló, háromszögdíszsorral szegélyezett, középen Budapest címerét ábrázoló zászló, úgy tűnik, betöltötte történelmi szerepét. Hogy mi lehetett ez a történelmi szerep, nem tudjuk pontosan. Valószínűleg, mint általában a nagy horderejű eseményeknél lenni szokott mostanában, majd csak unokáink fejtik meg a rejtélyt, s kárhoztatják a mai nemzedéket. (Nyilván ők foghatják fel majd azt is, miért kellett ehhez hasonlóan bizonyos fővárosi buszokat – talán valami titkos protokollhoz igazodva – kétszer is átszámozni két és fél év alatt.)
Rövid szavatosságú jelképünk mindenesetre lomtárba került nemrég levitézlett elődje, a „román színű” zászló mellé. Még az augusztus közepén lecserélt, a pesti hidakról, felüljárókról jól ismert piros-sárga-kék lobogók (hivatalosan fél évig „mosásban” voltak a lomtárba kerülés előtt) is hosszabb időt értek meg. Azt 1872-ben, a főváros egyesülésekor Pest kék-sárga és Buda vörös-arany színeit ötvözve alkották meg. (Ezzel állítólag Erdély ősi színeire is utaltak.) A trikolórt csupán 1930-ban változtatták át piros-sárga-zöldre – Trianon után érthetően fájdalmas emlékeket kelthetett mindenkiben a piros-sárga-kék román színek gyakori látványa a fővárosban. Igaz, ekkor a címer színeit is a heraldika szabályainak megfelelően, együtt módosították a zászlóéval – szintén kékről zöldre.
A második világháború után előbb a korona tűnt el a pajzsról, majd néhány évvel később a címer és a zászló is sülylyesztőbe került. A legkeményebb ötvenes-hatvanas években Budapestnek – az egyesülés centenáriumáig – nem voltak jelképei.
A rendszerváltozás visszahozta az eredeti piros-sárga-kék színeket. Néhányan azt hitték, az új főpolgármester, Demszky Gábor provokálja csupán a helyi lakosokat a „román zászlóval”, így kívánva a nemzeti türelmetlenség káros mivoltára inteni őket. Pedig Demszkyt később kaptuk meg sokak örömére és sokak bánatára, mint a régi-új zászlót. Igaz, néhány, a színek eredetét ismerő barátomat is zavarta eleinte az összeállítás, aztán beletörődtek, elfogadták.
Augusztus közepén az új közgyűlés a változás mellett döntött. Bukarestnek sincs piros-fehér-zöld zászlaja – mondta nem sokkal korábban Tarlós István főpolgármester. Szóba került a piros-sárga-zöld változat újjáélesztése, ám az a közlekedési lámpák miatt könnyen gúny tárgyává tehette volna a becses szimbólumot. Hónapokig folyt a vita a leendő jelképről, arról a zászlóról, amelyik aztán két hét alatt került – sommásan fogalmazva – a múlt szemétdombjára.
Azt mondják, nem volt elég modern. Igaz, túl réginek sem nevezhetnénk, csupán régiesnek: leginkább az 1848-as hadi lobogóra hasonlított. (Érdekes, hogy ez sokaknak csupán a szavazás után tűnt fel.) A legújabb zászló a régi enyhe módosítása, a díszszegélyt „korszerűsítették”. Az első tapasztalatok alapján külseje legalábbis vegyes érzéseket váltott ki.
Nem vegyes, hanem kifejezetten rossz visszhangot kelt viszont, hogy a főváros a túl hosszú ideig húzott utcanév-átkeresztelések után ilyen sok időt töltött a zászlóüggyel. A súlyos gazdasági helyzetben, amikor például olyan fontos célokra, mint a közlekedés fejlesztése, alig jut pénz, a választók szemében pótcselekvésnek tűnik nemcsak a névadási buzgólkodás, hanem az újabb és újabb zászlók ünnepélyes felvonása is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.