Erősebb fordulat kell

Nem kis feladat előtt áll a kormány. A kabinetnek ugyanis jövőre elő kell teremtenie a forrásokat az összességében 700 milliárd forintra becsülhető kiigazításhoz – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Madár István közgazdász. A rosszabb növekedési kilátások miatt még az is bekövetkezhet, hogy a kormánynak le kell mondania egy-két emblematikus intézkedéséről, ígéretéről.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Röpködnek a sajtóban a százmilliárdok. Pontosan mekkora feszültséget is kell kezelnie idén és jövőre a kormánynak a költségvetésben?
– A növekedési környezet romlásából adódóan akár egy 300 milliárd forintos csúszásról is beszélhetünk a jövő évet illetően. Ha azonban az idei évben keletkezett bő 100 milliárdos lyukat tartós intézkedésekkel orvosolják, akkor 2012-ben is csak nagyjából ekkora, valamivel magasabb lehet a szükséges pluszkiigazítás mértéke. Ebben az esetben a konvergenciaprogrammal és a Széll Kálmán-tervvel együtt nézve (amelyik 550 milliárdnyi kiigazítást irányoz elő jövőre) 2012-ben 700 milliárdnál kicsit nagyobb lehet az elvárt lépések hatása. A számításokat azonban sok bizonytalanság övezi, ugyanis a Széll-terv végrehajtásában is jelentkezhetnek még akadályok. A hétfő-keddre tervezett kormányülés után már jó lenne tudni, hogy a program ütemezése hogy áll, mert úgy érzékeljük, hogy jelentősek lehetnek a csúszások.
– Az Orbán Viktor miniszterelnök által előrevetített idei adóemeléseknek tartós hatása lenne?
– Igen, a szerencsejáték-, a jövedéki és a regisztrációs adó emelése a tartós körbe sorolható, éves szinten azonban ezekből mindöszsze 50-60 milliárd forint többletbevétel származhat. Az idei hiánycél tartását viszonylag egyszerűen biztosítani lehet intézményi elvonásokkal, azonban a jövő évben ezek már nem fejtik ki automatikusan a hatásukat.
– Az idei év miatt akkor már nem fájhat a feje a kormánynak?
– Kételyek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy miből fogja még ebben az évben kifizetni a kormány a vállalkozóknak azt az áfatartozást, amelyre az uniós bíróság döntése kötelezte. Arról volt szó, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyonból fedezik ezt a kiadást, ha azonban a privát kasszáktól visszaáramlott eszközöket a korábbi „címkézés” alapján használják fel, akkor mindössze 100 milliárd marad meg. Az áfafizetési kötelezettség pedig a 200 milliárdot is meghaladhatja.
– A kormány elzárkózott egy magasabb szja-kulcs bevezetésétől , és a szolidaritási adóra sem nyitott. Megoldható a kiigazítás ezek nélkül?
– Nem tudom megmondani. A kormány részéről erős az elszántság a hiánycélok tartására, de a romló külső környezet mellé anynyi determinációt – az egykulcsos adó mellett például az ingatlanadó, vizitdíj elutasítása – beépített magának, hogy igen összetett feladat megoldása elé került. Ha a deficitcélt valóban nem adja fel a kormány, akkor szerintem rákényszerül valamelyik emblematikus intézkedés feladására.
– Akkor is ilyen nehéz helyzetben lenne a kormány, ha a világgazdasági környezet nem romlik le az év elejéhez képest?
– Az év első felében sem voltak fényesek a globális kilátások, bár azóta romlott a környezet. Mindenképpen nehéz helyzetben lett volna a kormány, ugyanis lemondott 500 milliárd forintról, amit átmeneti intézkedésekkel pótolt. Ehhez előbb-utóbb elő kellett volna teremteni a forrásokat. A kormány gazdaságpolitikájában már a Széll-tervvel egy időben megtörtént a fordulat, ugyanis ekkor dolgozták ki a tartós intézkedések sorát, amelyek átveszik 2012-től az átmeneti lépések helyét. Ebben az értelemben nem beszélhetünk arról, hogy mostanra bukott meg a Matolcsy-program. Arról van szó, hogy amit a minisztérium összerakott, kevésnek bizonyult, és az év elején végbement gazdaságpolitikai váltásnál is nagyobb fordulat szükséges.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.