Félmillióan dolgoznak feketén?

Újabb lökést adtak az előző évek történései a hazai feketegazdaságnak – vélik szakértők. Szabó Péter, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője lapunknak úgy fogalmazott: míg 2002-ben a nemzeti össztermék, a GDP 15 százalékával megegyező összeg forgott a rejtőzködő szférában, addig mára a feketegazdaságot jelző érték 17-18 százalékra emelkedhetett.

Jakubász Tamás
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindez annyit tesz: kilenc évvel ezelőtt nagyjából 2600 milliárd forint mozoghatott a hatóságok tudta nélkül, napjainkban pedig 4600 milliárd. Szabó Péter szerint valószínűleg a válság duzzasztotta fel a feketegazdaságot. A részleges adatok azt mutatják, hogy a krízis miatt lazult az adófizetési fegyelem, és egyre többen kényszerülnek az állam előtt rejtve maradó világba.
A folyamatok a munkaerőpiacon is éreztetik hatásukat. Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az adóbevallások szerint 1,2 millió személyt jelentettek be minimálbérre vagy annál is kisebb összegre. Az adóhivatal volt elnökhelyettese irreálisnak nevezte az adatot, s úgy fogalmazott: manapság is virul a minimálbéres adócsalás. Ellenben reálisnak tartja a szakember azt a becslést, amely szerint nagyjából félmillió polgár dolgozhat idehaza teljesen feketén: az érintetteknek van ugyan rendszeres munkájuk, de keresményük után egy fillér közterhet sem fizetnek.
Bővebben a 12. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.