Felpörög az áramfogyasztás

Nem valószínű, hogy az utolsó teljes nyári héten a kánikula ellenére megdől az idei szezonális csúcs az áramfogyasztásban – vélekedett lapunk kérdésére Tari Gábor, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító vezérigazgatója. Az előrejelzések szerint idén az áramfelhasználás végre eléri a 2007-es szintet, de továbbra is elmarad a 2008-as csúcsévtől.

Dékány Lóránt
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár a meteorológusok erőteljes kánikulát jeleznek erre a hétre, mégsem valószínű, hogy megdől az idei nyári áramfogyasztási rekord. Mint Tari Gábor, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (Mavir) vezérigazgatója megkeresésünkre elmondta, ebben több tényező is szerepet játszik. Ilyenkor például már rövidebbek a nappalok, az éjszakák pedig hűvösebbek, mint az előző hónapban, így nem pörögnek annyit a légkondicionáló berendezések sem.
A Mavir adatai szerint idén nyáron a csúcsfogyasztás júliusban elérte a 6212 megawattot, ami szinte megegyezik a tavalyi nyári rekorddal, amely ugyancsak a hetedik hónapban állt be. (Összehasonlításul a paksi atomerőmű négy blokkja összesen körülbelül 2000 megawattnyi kapacitással bír.) Tari Gábor arra számít, hogy a hét legmelegebb napjain a felhasználás átlépheti a 6000 megawattot, de új csúcs nem születik. Az abszolút nyári rekordot 2007-ben mérték, amikor 6300 megawattnál is nagyobb teljesítményre volt szükség az ország villamosenergia-rendszerben.
A Mavir vezetője rámutatott, az idei összfogyasztás körülbelül a 2007-es szinttel lesz azonos. Ez azt jelenti, hogy 2011-ben 1,5-2 százalékkal magasabb felhasználást valószínűsítenek, mint egy évvel korábban, az idei mérték azonban még így sem éri el a csúcsévnek számító 2008-as szintet. Tari Gábor rögzítette, a 2011-es kilátásokat valamelyest rontotta az enyhébb nyár. Az évszak előtt ugyanis még 1,5 százalékkal volt magasabb a fogyasztás 2010-hez képest, ám most már csak 1,2 százalékos növekménynél tart az ország.
A szakember hangsúlyozta, ellátásbiztonsági kockázat abban az esetben sem várható, ha a korábban bejelentettekkel összhangban leállnak a német atomerőművek. – Lényeges hatása ennek a lépésnek a magyar villamosenergia-rendszerre nem lesz, legfeljebb annyi, hogy a szükséges tartalékok ára némiképp emelkedik – fogalmazott a Mavir vezérigazgatója.

Energiaexportálók leszünk? Akár villamosenergia-exportőrré is válhatunk idővel a jelenlegi nettó áramimportőri szerep helyett – jelentette ki írásbeli válaszában Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, melyet Oláh Lajos szocialista képviselőnek a német atomerőmű-bezárásokkal kapcsolatos kérdésére adott. A tárcavezető közölte: a kormány a németországi döntés várható hatásainak vizsgálatát a júniusi bejelentést követően azonnal elkezdte. Fellegi Tamás kezdeményezésére a Mavir és a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont július elejére elkészítette a teljes nukleáris kapacitásleépítés hatásait elemző tanulmányukat; ennek következtetéseit beépítették a parlament elé benyújtott nemzeti energiastratégiába is. Időszakonként hazánk jelenleg is nettó áramexportőr. Szakértők szerint ugyanakkor ahhoz, hogy ez huzamosabb ideig fennálljon, jelentős kapacitásbővítésre, például új nukleáris blokkokra van szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.