Fókuszban az olajkincs

MTI
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A líbiai felkelők által irányított AGOCO olajvállalat egyik illetékese azt mondta, hogy nincsenek gondjaik olyan nyugati országokkal, mint például Olaszország, Franciaország és Nagy-Britannia, de politikai gondok lehetnek Oroszországgal, Kínával és Brazíliával. A Reuters szerint a kijelentés esetleg azt jelenti, hogy kikerülhetnek a líbiai olajpiacról azok az országok, illetve cégeik, amelyek ellenezték a Moammer Kadhafi vezette ország elleni komolyabb szankciókat, vagy inkább a tárgyalásokat szorgalmazták a felkelők és a kormány között.
A háború előtt mintegy 75 kínai cég működött Líbiában 36 ezer embert foglalkoztatva 50 tervben. Az orosz olajvállalatok közül a Gazprom Nyeft és a Tatnyeft több milliárd dollár értékű beruházást folytatott. A líbiai piacon jelen volt a brazil Petrobras és az Odebrecht építőipari cég. Aram Shegunts, az orosz– líbiai üzleti tanács főtitkára a Reutersnak azt mondta, hogy „Oroszország számára teljesen elveszett Líbia. Cégeink mindent elvesztettek, mivel a NATO megakadályozza majd, hogy üzleteljenek Líbiában.”
A Líbiában legnagyobb külföldi olajcég, az olasz ENI elnöke, Giuseppe Recchi hétfőn úgy vélte, hogy még a tél beállta előtt megindul a líbiai olaj- és gázexport. A kijelentésre az ENI árfolyama 7 százalék pluszban is állt a milánói értéktőzsdén. A Líbiában ugyancsak jelen levő osztrák OMV és a francia Total 3-5 százalékkal drágult és a trendet követték az észak-afrikai országban érdekeltségekkel rendelkező amerikai olajipari cégek papírjai is.
Franco Frattini olasz külügyminiszter bejelentette: az ENI szakértői Líbia keleti felében tartózkodnak, hogy felmérjék, mikor indulhat újra a termelés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.