Formálódik az egységes életpályamodell

Hamarosan az Orbán-kormány elé kerül a köztisztviselők, a rendvédelmi és a fegyveres dolgozók, illetve a hivatásos és szerződéses állományú katonák egységes életpályamodelljéről szóló javaslat – tudta meg a Magyar Nemzet. A Belügyminisztérium és a rendvédelmi szakszervezetek között a nyugdíjszabályokról folytatott egyeztetések okoztak némi csúszást a menetrendben.

Szilágyi Richárd
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közszolgálati életpályamodellek összehangolásáért felelős Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) július végén fogadta be az érintett tárcák által kidolgozott, egyes életutakhoz kapcsolódó ágazati személyzeti stratégiákat. Információink szerint az ezekből készült egységes javaslat eredetileg már ezen a héten a kormány elé kerülhetett volna, de némi csúszást okoztak a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium és a rendvédelmi szakszervezetek közötti, az új nyugdíjszabályokról folytatott egyeztetések. Amennyiben a kormány szeptember első felében jóváhagyja a Navracsics Tibor által vezetett KIM-ben összedolgozandó tervezetet, akkor szeptember végéig sor kerülhet a szakmai és érdek-képviseleti egyeztetésekre is. Kormányzati forrásunk szerint legkésőbb november elején a parlament elé kerülhet az egységes modellről szóló törvényjavaslat.
Lapunk számolt be elsőként a 140 ezer köztisztviselő, rendvédelmi és fegyveres dolgozó, hivatásos és szerződéses állományú katona életútjának egységesítéséhez szükséges kapcsolódási pontokról.
*
A birtokunkba került kormányzati előterjesztés alapján július 9-én írtuk meg, hogy a kabinet várhatóan négy fő karrierút bevezetését javasolja. A „katona” típusú köztisztviselők a végrehajtással, míg a „mérnökök” a tervezéssel foglalkoznának, az „ügyvédek” pedig tulajdonképpen a „vezetők” bizalmasai lennének. Ez nem a végleges struktúra, de kiindulási alapot jelent az egységes elemzési folyamat kialakításában – idéztük korábban az anyag készítőit.
Úgy tudjuk, a korábbi tervekben még az szerepelt, hogy további fokozatok beépítésével körülbelül kétszáz munkakört hoznak létre. Információink szerint a véglegesítés előtti egységesített javaslatban ennél kevesebb szerepel majd. A tervezett változtatások a munkaköralapú rendszerre való átállást szolgálják, amelynek egyik célja az, hogy az illetményrendszer alapját képező illetményalap összegét öszszekapcsolják a makrogazdasági tényezők – GDP, államadósság, infláció – alakulásával.
Ezenkívül – amint azt korábban megírtuk – a közszolgálati életpályák összehangolására hivatásetikai normákat fektetnek le, összekapcsolják a kiválasztás és a tartalékállomány rendszerét, átalakítják a vizsgák és képzések rendszerét, több lábon álló, igazságosabb, differenciáltabb és hatékonyabb díjazási rendszert alakítanak ki, új teljesítményértékelési rendszert vezetnek be, és erősítik az állami, illetve a munkáltatói gondoskodás egyes elemeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.