Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Frankofón szurkapiszkák

2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre sűrűbben válnak gúny tárgyává nyugat-európai országokban a románok, akiknek létszáma ezeken a területeken becslések szerint a hárommilliót is meghaladja, megítélésük pedig nem nevezhető kedvezőnek a bűnelkövetési statisztikákban elfoglalt „előkelő” helyezésük miatt. A nyugati média híradásaiban, sőt szórakoztató műsoraiban rendszeresen a lopás, rablás vagy koldulás kapcsán kerülnek terítékre. Akárcsak rögtön a kommunizmus bukása után, amikor az egész kontinenst bejárta a hír, miszerint Bécsben román állampolgárok hattyúkat ettek a schönbrunni kastély parkjának tavaiból.
Napjainkban a románok elsősorban Franciaországban kerültek a figyelem középpontjába. A Canal+ kereskedelmi csatorna a román és a francia labdarúgó-válogatott nemrég Bukarestben játszott mérkőzése előtt sugárzott műsorának szereplői tetves, mosdatlan koldusokként, tolvajokként írták le Románia lakóit. A durva megjegyzések egy kabarénak szánt stúdióbeszélgetés során hangzottak el három, álarcot viselő alak szájából. A többek között a futballmeccs végeredményét latolgató Les Guignoles de l’Info (A hírek bohócai) című tévéműsorban az egyik bábszereplő azt fejtegette, nem tudni, a mérkőzés elkezdődik-e egyáltalán. Szerinte ugyanis amikor a bíró feldobja az érmét a térfelek elosztásának eldöntése érdekében, „nem biztos, hogy az földet is ér, mivel annyi román lesz a helyszínen”. A hírbohócok szerint „köztudott, hogy Romániában nem a futball, hanem a koldulás számít nemzeti sportnak”, egyikük pedig azt a taktikát ajánlotta Laurent Blanc játékosainak, óvakodjanak a román futballistákkal való közvetlen érintkezéstől, „mert tetvesek”.
A műsor nyomán bukaresti politikusok felszólították Teodor Baconschi külügyminisztert, kérjen hivatalos magyarázatot a románokat sértő és szidalmazó kijelentésekért, a szenátus alelnöke pedig levélben követelt szankciókat a francia csatornára a párizsi médiahatóságtól. A román diplomácia vezetője azonban nem kívánt tiltakozni, mondván, ezzel nevetségessé tenné magát. A frankofónia jegyében hagyományosan jónak mondott francia–román kapcsolatok tehát egyáltalán nem felhőtlenek, ennek fő oka pedig a bűnözés. Claude Guéant belügyminiszter nemrég nem véletlenül nevezte aggasztónak a román bűnözők jelenlétét. A Franciaországban elkövetett bűntettek két százalékát az ő számlájukra írják, a többségében cigány elkövetők fele pedig kiskorú. Párizs körzetében a románok által elkövetett bűncselekmények ez év első felében 73 százalékkal nőttek 2010 hasonló időszakához képest, tíz bíróság elé állított közül egy román. Jórészt a Romániából származó kéregetők miatt tiltották be a napokban a Champs-Elysées-n a hatóságok a koldulást, ugyanakkor a párizsi kormány tavaly óta több száz romániai romát küldött haza, akiknek az útiköltségét is megtérítette. A „hazatoloncolás” kapcsán egyébként a The Guardian nemrég epés kommentárt fűzött ahhoz, hogy a St. Etienne labdarúgócsapata 700 ezer euróért leigazolta Banel Nicolitát, a bukaresti Steaua roma származású, román válogatott játékosát. „Miközben a párizsi hatóságok fizetnek, hogy megszabaduljanak a romáktól, a francia klub nem kevés pénzt ad egy cigányért” – jegyezte meg a brit lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.