Göncz elárulta, iráni diákokat ellenőriztek

Magyarországon tanuló iráni egyetemistákat figyeltetett meg a Gyurcsány-kormány 2007 elején – derül ki a WikiLeaks által közzétett iratokból.

2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az April Foley akkori budapesti amerikai nagykövet által aláírt, 2007. február 8-án keltezett diplomáciai távirat szerint a Jordániát, Izraelt és Ciszjordániát érintő közel-keleti körútjáról hazatérő Göncz Kinga külügyminiszter a Foley-val folytatott megbeszélésen elárulta: a kormány titokban arra utasított magyarországi egyetemeket, hogy ellenőrizzék a hazánkban tanuló 600-700 iráni diákot, és lehetőség szerint korlátozzák őket abban, hogy „érzékeny tárgyakhoz” hozzáférésük legyen. Göncz Kinga elmondta, a kormány mindezt az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1737-es, az Irán elleni szankciók bevezetéséről rendelkező határozatának „szellemében” teszi.

*

Göncz Kinga az amerikai nagykövettel folytatott megbeszélésen megjegyezte, hogy a Közel-Keleten nagy az aggodalom Irán miatt, amelynek „nyilvánvalóan kapcsolata” van a Hamász palesztin radikális mozgalommal. A külügyminiszter megerősítette a magyar kormány elkötelezettségét, hogy eleget tesz az ENSZ Biztonsági Tanács 1737-es, az Irán elleni szankciók bevezetéséről rendelkező határozatának. A 2006. december 23-án elfogadott határozat megtiltja az ENSZ-tagállamoknak, hogy olyan anyagokkal és technológiákkal lássák el Teheránt, amelyek hozzájárulhatnak az iráni atomprogram fejlesztéséhez. Göncz Kinga elmondta, létezik ugyan „alacsony szintű gazdasági kapcsolat” iráni és magyar vállalatok között – ilyen például a Mol –, de ez nem gátolja a budapesti kormányt abban, hogy „szigorúan betartsa” a határozat rendelkezéseit.
Hogy a Gyurcsány-kormánynak külpolitikai kérdésekben gyakran nem volt álláspontja, és a legtöbb esetben Brüsszeltől vagy Washingtontól várta a választ, alátámasztja több, 2006 végén és 2007 elején keltezett távirat is. Ezek szerint Budapest gyakran megelégszik azzal, hogy sajátja helyett az Európai Unió álláspontját hangoztassa. April Foley a Gyurcsány-kormány külpolitikájáról írt elemzésében arra világított rá, hogy a határon túli magyar kisebbségekkel kapcsolatban visszafogott a kabinet, sok a retorika, de elmaradnak a tettek.
Az Origo által idézett másik távirat szerint felháborította a Vatikánt, hogy a II. János Pál pápával 2004 decemberében találkozó Gyurcsány Ferenc a magyar papok politikai szerepvállalása miatt panaszkodott, majd hallgatott arról, hogy erre milyen választ kapott II. János Páltól. Az Egyesült Államok vatikáni nagykövetségének jelentése szerint feszültség volt tapintható Budapest és a Szentszék között.
– Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek: amit csinálok – nyilatkozta tegnap a miniszterelnök egy nappal azután, hogy a magyar sajtóban megjelent, a WikiLeaks által közzétett táviratok egyike szerint a 2006-os választások előtt arról beszélt diplomatáknak: a kampányban „hagyják figyelmen kívül”, amit mond. Az MSZP arra szólítja fel a kormányfőt, hogy kérjen bocsánatot hazugságaiért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.