Hatmilliárd jött haza

Jakubász Tamás
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fél év, több mint félmilliárdos adóbevétel – ezek a legfontosabb adatai az idei offshore-adóamnesztiának.
A januárjától élő jogszabály kimondja: amennyiben az üzletember tíz százalék adót fizet itthon a külföldről származó vagy offshore cégben, külföldi bankszámlán tartott vagyona után, akkora pénz eredetét sem az adóhatóság, sem az igazságszolgáltatás nem firtathatja.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kérdésünkre közölte, hogy június végéig 647 millió forinthoz jutott az államkincstár a tízszázalékos offshore-adó nyomán. Mindez azt jelenti, hogy a mögöttünk hagyott hónapokban hat és fél milliárd forint tért haza az adóparadicsomokból.
Az értékek némi magyarázatra szorulnak. Ezek szerint bár a jogszabály januárban lépett hatályba, a külföldi vagyonok hazautalásának tényleges lehetősége csupán március közepén nyílt meg. A paragrafusok ugyanis úgy szólnak, hogy az offshore-pénzt hatóságilag kijelölt, idehaza működő bankhoz kell utalni, s a hitelintézet vonja le a tízszázalékos közterhet, amit az üzletember nevének feltüntetése nélkül, anonim módon továbbít az államkasszához. Elsőként, ez év március közepén az OTP nyitotta ki kapuit az offshore-pénzek előtt, majd két hónappal később hasonlóképpen tett a Raiffeisen is. A külföldi vagyonukat hazahozni szándékozók azonban június 20-tól az Erstéhez, illetve július elsejétől az MKB-hoz is fordulhatnak.
A dátumok rávilágítanak arra, hogy a szóban forgó hat és fél milliárdot voltaképpen bő három hónap alatt utalták vissza az üzletemberek, ami átlagosan havi kétmilliárd forint hazahozatalát jelenti. A bankok számának emelkedése pedig azt sejteti: várhatóan majd ősszel indulhat el a nagyobb pénzmozgás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.