Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Helyközi járat segíti az ingázókat

Elégedettek a romániai illetékesek a Nagyvárad és Biharkeresztes között másfél héttel ezelőtt beindított helyközi autóbuszjárat utasforgalmával. A határon átnyúló járat beindítását az indokolta, hogy a hajdú-bihari városba szép számban telepedtek át román állampolgárok a szomszédos Bihar megyéből.

2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naponta háromszor fordul Nagyvárad és Biharkeresztes között az az autóbuszjárat, amelyet a térségben tapasztalható migrációra válaszul indított a héten a bihari megyeszékhely, a kétszázezer lelkes Nagyvárad közszállítási vállalata. A helyközi járat létesítésének ötlete már hónapokkal ezelőtt megfogalmazódott a romániai illetékesek részéről, akiknek becslése szerint másfél ezerre rúg azoknak a nagyváradiaknak a száma, akik az utóbbi években a környező magyarországi településekre költöztek át. Túlnyomó többségük a kedvezőbb magyarországi ingatlanárak miatt telepedett le a határ túloldalán, de naponta visszajárnak Romániába dolgozni, tanulni, emiatt többször felvetették a hatóságoknak, hogy ingázásukat segítené egy autóbuszjárat. Ezt erősítette meg a témában korábban a 4500 lelkes Biharkeresztesen rendezett fórum is, amelyen egyébként román és magyar nyelven folyt a beszélgetés, tekintve, hogy a hajdú-bihari városban csaknem félezer román állampolgár telepedett le.
A kezdeményezéshez a váradi közszállítási vállalatnak be kellett szereznie a román és a magyar szaktárca jóváhagyását, tekintve, hogy a két országban eddig még egyetlen település vagy hatóság sem indított határon átnyúló helyi járatot. Csuzi István, a váradi közszállítási vállalat igazgatója közölte, az első napokban átlagban tíz-tizenöt utas váltott jegyet egy-egy útra a Nagyvárad és Biharkeresztes közötti, 21,5 kilométeres távon. Az utasforgalom azonban ezen a héten, a romániai tanév megkezdődése nyomán növekedett, mivel a Biharkeresztesen lakó, de a bihari megyeszékhelyen tanuló gyerekek is igénybe veszik, hiszen egy családnak általában egy autója van, amelyre elsősorban valamelyik szülőnek van szüksége, hogy eljusson a munkahelyére. Éppen ezért a menetrendet elsősorban a tanítási programhoz igazították. Az oda-vissza reggel, kora délután és este közlekedő járaton egyébként egy menetjegy ára Nagyváradról a határátkelő magyar oldaláig 200, Ártándig 270, Biharkeresztesig pedig 330 forintnak megfelelő lejbe kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.