Hiba, még nagyobb hiba

Székely Norbert elismeri a hibáit, azt sem tartja égbekiáltó méltánytalanságnak, hogy leváltották a női szövetségi kapitányi tisztségről, viszont úgy gondolja, az ellene indult sajtókampányra nem szolgált rá. A női kosárlabda-válogatott menesztett szakvezetőjét bukásának okairól kérdeztük.

2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nézzük az egyszerűbb, a szakmai oldalt! Milyen hibákat követett el a pótselejtező sorozat során?
– Felkészült volt a csapatom, de nem eléggé. A passzjátékunk nem volt elég gördülékeny. Fegyverneky Zsófit túlhajtottam a csoportkör során. Részben kényszerből, hiszen Honti Kata megsérült a bolgárok ellen, s ki másra pakolhattam nagyobb terhet, mint a csapat legjobb erőnlétű, legjobb formában lévő játékosára? Ám talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a németek ellen Zsófi sem volt kellőképpen friss, s a fontos pillanatban nem tudott újítani. Magam is erőltettem Vajda Annát a hármas poszton. Nusi ugyan mindent megtett, de be kell látni, ő a négyes poszton képes igazán jó játékra. Végeredményben az lett a vesztünk, hogy idehaza nem tudtunk reagálni a németek zónavédekezésére. Mentségünkre szolgálhat, hogy előző öt meccsükön a németek egyszer sem alkalmazták ezt a felállást. Természetesen a csapat elvileg tudta, mit kell játszani a zóna ellen, mentálisan mégsem volt képes változtatni.
– Egy okot kifelejtett, amit a beszámolójában viszont leírt: a média érdeklődése túlzott nyomást gyakorolt a válogatottra. Komolyan gondolja, hogy emiatt kaptak ki a németektől?
– A szakmai okok között túlzás lenne ezt feltüntetni, de a keretben nem csupán fiatalok, újoncok is szerepeltek, akik nehezen tudták feldolgozni a hirtelen jött népszerűséget. De elfogadom, ez a versenysport velejárója. Azt is elismerem, nem értük el a kitűzött célt. Azt viszont továbbra is tartom, arra a hangulati elemekkel is tarkított bírálatra nem szolgáltunk rá, amit a Nemzeti Sport a pótselejtező után megfogalmazott velünk szemben.
– Ez elegendő okot szolgáltatott arra, hogy az újságot a beszámolójában Nemzeti Blikknek nevezze?
– Én a médiaközeg egészére értettem ezt a kitételt. A Nemzeti Sport ezzel együtt, nem tagadom, kihallhatta belőle a rá eső részt. Elismerem, hibáztam, de nálam öszszehasonlíthatatlanul nagyobb hibát követett el az, aki a beszámolómat kiszivárogtatta a sajtónak. A jelentésemet ugyanis az MKOSZ szakmai bizottságának írtam, nem a nyilvánosságnak.
– Ki kapta meg a beszámolót?
– Sterbenz Tamásnak, a bizottság elnökének adtam át, aki továbbította a másik négy tagnak, Balogh Juditnak, Mészáros Lajosnak, Rátgéber Lászlónak és Zsoldos Andrásnak. A meghallgatáson négyen voltak jelen, mindegyiküktől megkérdeztem, ő adta-e ki az anyagot a sajtónak. Mindenki kategorikus nemmel felelt.
– Ki nem volt jelen?
– Rátgéber László.
– Tehát őt gyanúsítja?
– Nem gyanúsítok én senkit, csupán a tényeket sorolom.
– A sportnapilap szerkesztőségének miért nem ismerte el, hogy hibázott?
– Megtettem volna, ha kapok rá lehetőséget.
– Megpályázza a kapitányi tisztséget?
– Köszönöm, most nem. De már beszéltem a szövetség vezetőivel, s elmondtam, egy év kihagyás múlva szívesen dolgozom ismét korosztályos csapatnál, nekem ugyanis nem derogál ez a munka sem. S bízom benne, egyszer leszek majd újra kapitány is.

Rátgéber nem érti. Megkérdeztük Rátgéber Lászlót, ő juttatta-e el a sajtóhoz Székely Norbert beszámolóját, amire a szakember így felelt: „Nem értem, Székely Norbert miről beszél.” Rátgéber azt is elárulta, ő sem ad be pályázatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.