(hibázott-e a Fidesz )

Kristóf Attila
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, hogy Churchill híres háborús beszéde, amelyben nem ígért mást, csak vért, verítéket és könnyeket, evidens és követendő példa lehet-e minden olyan államférfi számára, aki vészhelyzetben veszi át egy ország kormányzását. Az tény, hogy ezek a borús, kemény, ám igaz szavak megrendítették és felrázták az Egyesült Királyság polgárait, s hozzájárultak ahhoz, hogy a nép és a nemzet egy akarattal és hihetetlen állhatatossággal vívja meg, vigye győzelemre a hitleri Németország elleni harcot, amelyben saját létét és eszményeit védelmezte.
A mai politikában nem szokás vért, verítéket és könnyeket ígérni, akkor sem, ha szinte bizonyos, hogy a közeljövő, ha nem is vérrel, de sokak számára áldozatokkal, szenvedéssel, lemondással jár. Korunk kampánystratégiája általában az, hogy a hatalom várományosa, ha nem is a helyzet azonnali jobbra fordulását, de fokozatos megoldását ígéri, s természetesen nem feledkezik meg arról, hogy minden bajt, nehézséget ellenfelei számlájára írjon. Ebben végső soron nincs semmi kivetnivaló, hacsak a bárki, bármi által okozott baj nem súlyosabb annál, mint amivel a kormányra került erők képesek belátható időn belül, nagy véráldozat nélkül megbirkózni. Az emberek jó része ugyanis abban a tudatban él, hogy a rossz kormányzat bukása már önmagában jobb életet jelent, minden gondjának megoldását a változástól várja, s mivel nem figyelmeztették kellő súllyal, túl sokat vár, és természetesen csalódik.
Persze a helyzet sokkal bonyolultabb annál, minthogy egy párt a teljes igazság kimondásával, a múltból eredő, de semmiképpen sem túl rózsás jövő hangsúlyozásával nyerje meg a választásokat, különösen nem abban a mértékben, ahogy ez Magyarországon történt. Tény, hogy a Fidesz nem ígérgetett, és Orbán Viktor nem ígért Kánaánt. Csak tisztességet és kemény munkát, de bizonyos – egyébként biztosra vehető – kockázatokra nem hívta fel ismételten és nyomatékosan a figyelmet. Ez is érthető, hiszen a jó politikus mindig szavazatmaximálásra törekszik, így az esetleges kétségekről és a valószínűleg bekövetkező kényszerű-keserű lépésekről hallgat. Ám immár egyre világosabbá válik az a tény, hogy a kormányzat, leleményes intézkedései ellenére, iszonyú pénzhiánnyal küzd, s ez egyre több intézményt, szervezetet és személyt súlyosan érint. Olyanokat is, akik, úgymond, teljes mellszélességgel kiálltak a Fidesz mellett a legnehezebb időkben. Ez, bár mindenki tudja, hogy a pénzszűkét nem a jelenlegi kormány okozta, mégis csalódást szül, s nemegyszer kiábrándulást. Vért még csak-csak adnának az emberek, de pénzt…?
A választások előtt már két évvel biztos volt a Fidesz győzelme, s minden bizonnyal a gazdasági helyzet várható alakulása is. Az MSZP–SZDSZ ostorozása mellett nagyobb nyomatékot kellett volna adni a figyelmeztetésnek, talán közkinccsé kellett volna tenni a „vért, verítéket és könnyeket” könnyedebb változatát. A „mi nem fogunk megszorítani” szlogen, ha még nem ütött vissza, előbb-utóbb bumeránggá változik. Ez annál fájdalmasabb lesz, mivel a kormány valóban becsülettel dolgozott, s számos olyan sikert ért el leleménnyel, kemény munkával, amelyek nélkül a jelenlegi viszonylagos egyensúlyt képtelenség lett volna fenntartani.
Azt gondolom, bár nem tudom, hogy az elsöprő lendület mellett eljött az ideje a fokozott szerénységnek, sőt alázatnak. Az alázat része az igazságnak, miként az igazság is része az alázatnak. Az „országmentés”, a változás számos érdekkel ütközik. Ezeket az érdekütközéseket a legnagyobb empátiával és bölcsességgel kell kezelni. Továbbá a türelmet, a kitartó bizalmat és a szeretetet illik teljes őszinteséggel viszonozni. Az erő nagyszerű dolog, de még nagyobb az igazság és az alázat. Hogy ezek a gondolatok csupán egy civil agy érzelgős szüleményei-e, vagy politikai értelemben is megfontolandók, én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.