Ingyenebéd

Körmendy Zsuzsanna
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simor András jegybankelnökről eddig is tudtuk, hogy székéhez jobban ragaszkodik, mint a méltányossághoz. Aminthogy offshore-ügyben sem voltak gátlásai. Amikor 2007-ben Gyurcsány Ferenc kinevezte jegybankelnöknek, és offshore cégei miatt felelősségre vonták a parlamentben, nagyjából annyit mondott fölszólalásában, hogy ha neki mostantól nem lehet offshore cége, akkor majd hazahozza őket. Ezen nem múlik. Sokunknak nem tetszett ez a válasz, hiszen tudjuk, aki offshore céget működtet, az a magyar állam adókasszáját csapolja meg. Olyasmi volt Simor parlamenti válasza, mintha az Elmű élére kinevezett vezérigazgatóról kiderülne, hogy egy csalafintán bekötött vezetéken pluszáramhoz jutott, s mikor ezt az igazgatótanácsban szóvá teszik, annyit mond: kérem, ha gondolják, én azt a vezetéket leszereltetem.
A WikiLeaks világszerte sokaknak okoz kellemetlenséget a nyilvánosságra hozott dokumentumok révén. A magyar vonatkozások legelsősorban természetesen minket érdekelnek. Például az a távirat, amely szerint Simor András az Egyesült Államok budapesti nagykövetének 2008 októberében azt mondta, „nem lenne helyes megmenteni a devizahiteleseket”. Nyilvánvaló, hogy ez a közöny a magyar lakosság bajba jutott része iránt összhangban volt a Gyurcsány-kormány céljaival – a nemzet bankjának elnöke magas szintű egyeztetés nélkül aligha támad rá az ország lakosságának egy részére. A devizahitelesek megsegítését csak az Orbán-kormány tűzte napirendre.
De nem csak az az érdekes, hogy milyen álláspontot képviselt Simon András, a jegybank leválthatatlan és elküldhetetlen elnöke. Ami igazán izgalmas, az megnyilatkozásának tónusa. A cinikus és szembeszökő elhatárolódás „a magyaroktól”, akiket móresre kell tanítani. Véssék fejükbe egyszer s mindenkorra, mi az, hogy árfolyamváltozás. Simor négyszemközt közölte az amerikai nagykövettel, hogy egy árfolyamrögzítés a magyar lakosságban illúziókat keltene, azt fogják hinni, hogy az árfolyamkockázat elől el lehet menekülni. Eszerint a tanárnak, a szakmunkásnak, az építkező ifjú házaspárnak és mindenkinek, aki devizahitelt vett föl, ki kellett volna képeznie magát a tőzsdén vagy bankár ismerőseinél az árfolyamkockázatokról. Magukra vessenek, ha ezt elmulasztották, és hallgattak a banki alkalmazottakra, valamint a reklámokra, amelyek szerint a hitelfölvétel jó, szép, trendi és elegáns.
Nem kívánom, hogy Simor krokodilkönnyeket hullasson azokért, akiknek munkahelyük megszűnt, a megnövekedett kamatterheket nem tudják vállalni, s így földönfutóvá válnak. Nem is hinném el neki, hogy ezeket az embereket sajnálja, hiszen ha érezne irántuk valamit, odafigyelt volna azokra a hazai és külföldi közgazdászokra, pénzügyi szakemberekre, akik már jóval a válság évei előtt fölhívták a figyelmet a devizahitelben való eladósodottság irdatlan veszélyeire. De ahogyan Simor András 2008-ban, a húsosfazék mellől kinyilvánította, hogy a magyaroknak (mintha ő, a Magyar Nemzeti Bank elnöke nem tartozna közéjük) „meg kell tanulniuk, hogy nincs olyan, hogy ingyenebéd” – ez a pökhendiség bicskanyitogató. Ráadásul hasonlata bűn rossz, hiszen a devizahitelesek kemény pénzeket törlesztettek, amíg tudtak, hol itt az ingyenebéd? Most legalább megtanulnak a magyarok helyesen cselekedni, jelentette ki Simor az amerikai nagykövetnek.
Vajon, akik fölgyújtották a házukat, mielőtt sor került volna az árverezésre, vagy a padláson hurokba dugták a fejüket, azok a bankelnök etikai normái szerint „helyesen cselekedtek”?
Esetleg írjuk át Petőfit, emígy: habár fölül a gálya, s alul a víznek árja, azért a bank az úr?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.