Ismét száguld a svájci frank

Újra felbőgtek a svájci frank hajtóművei: a befektetők menedékének tartott deviza hazai árfolyama tegnap 251 forintig emelkedett. A legfrissebb jegybanki statisztikák még a nyári frankszárnyalás előtti időket mutatják, de a kép így is elszomorító. Akik forintban vettek fel autóhitelt, már rég nem tudnak fizetni.

Csécsi László
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap ismét félelmetes magasságokba emelkedett a frank árfolyama. A svájci fizetőeszköz rövid ideig 251 forinton is járt, de a nap nagy részében 248 és 250 forint fölött tartózkodott. A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint a forint gyengülése mögött nemzetközi trendek állnak, amelyekre a hazai gazdaságnak vajmi kevés befolyása van. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője lapunknak rámutatott, hogy a világ befektetőin ezekben a napokban újra a pánik jelei mutatkoznak. Az idegesség egyik oka az, hogy továbbra sem tisztázódott, miként oldható meg az Európát sújtó adósságválság.
A déli országok problémáinak elhúzódása hazánkban elsősorban a devizahiteleseket sújtja. Arról ugyan még nem készültek kimutatások, hogy a frank augusztusban tapasztalt szárnyalása milyen hatással volt a hitelbedőlésekre, de nem sok jóval kecsegtet, hogy a Magyar Nemzeti Bank nyári adatai szerint már a frankerősödés előtt megugrott a nem fizető adósok száma. Márciusról júniusra a harminc napon túl késedelembe esett kölcsönök állománya több mint tíz százalékkal nőtt. A kilencven napnál hosszabb csúszásban lévő tartozások állománya már 912 milliárd forint közelében van, holott márciusban még 800 milliárd forint közelében járt ez az összeg.
Ha csak a devizaalapú lakáshiteleket vesszük górcső alá, akkor is azt látjuk, hogy az állomány 13 százaléka tartozik a problémásak közé. A forintalapú lakáshiteleknél ugyanakkor még nagyobb az elmaradások aránya: a késésben lévő állomány meghaladja a 15 százalékot. Ráadásul a kölcsönök közel tíz százalékát már egy évnél régebben nem tudja fizetni az adós. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél még rosszabb a helyzet: az ebbe a típusba tartozó devizahiteleknek kevesebb mint kétharmada tartozik a problémamentes kölcsönök közé, míg a forinthitelek állományának egynegyedét nem tudják időben törleszteni az ügyfelek.
A gépjárműhitelek helyzete már-már tragikusnak nevezhető, ráadásul meglepő módon nem a frankadósokon fogott ki igazán az autóvásárlás, hanem azokon, akik hazai fizetőeszközben vettek fel hitelt. A forintalapú gépjárműkölcsönök teljes állománya ugyanis 42,5 milliárd forintot tesz ki, de ebből csupán 11,7 milliárd forintnyi tekinthető problémamentesnek, az egy éven túli késésben lévők összege már meghaladja a huszonegymilliárd forintot. Vagyis ezen kölcsönök fele már több mint egyéves elmaradásban van. A devizaalapú autóhiteleknél valamivel jobb a helyzet: a 220 milliárd forintos állományból 137,5 milliárd forintnyival nincs baj, a kilencven napot meghaladó késések állománya pedig közel jár a húszmilliárd forinthoz. A folyószámlahitellel rendelkező ügyfelek szintén nincsenek könnyű helyzetben. Összesen 460 milliárd forinttal tartoznak, de közel a felével, több mint 210 milliárd forintnyi állománnyal már problémák vannak.

Újabb mentőakciók jönnek. Konkrét döntéseket hoz a devizahitelesek védelme érdekében a Fidesz–KDNP frakciószövetség jövő heti, háromnapos ülésén – jelentette ki az MTI szerint Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője arról is beszélt, hogy szükség esetén a kétharmados parlamenti többség szeptember végére meg is alkotja a törvényt ehhez. A szóvivő nem árult el részleteket az új intézkedésekről. A kormány tegnap benyújtotta az árfolyamrögzítésről szóló törvény módosításáról szóló javaslatát a parlamentnek. A változtatásra azért van szükség, hogy a lehetőséggel a 2015 januárját megelőzően lejáró kölcsönök igénybevevői, továbbá a Fészekrakó programban részt vevők is élhessenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.