Jasna Góra varázsa

Augusztus Lengyelországban hagyományosan a zarándoklatok hónapja. Ezrek, sőt tízezrek róják az utakat országszerte, napokon át énekelve, imádkozva. Fiatalok és idősek, elkötelezett hívők komoly, olykor megrendítő imaszándékokkal, vezeklő megtért emberek és vidám fiatalok, akik közül sokan talán jó társaságot, kalandot keresnek.

Koncz Éva
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sokak által középkori ájtatossági gyakorlatnak vélt zarándoklat Lengyelországban ma is virágkorát éli. A lengyel katolikus hírszolgálat a napokban egy felmérésben arról kérdezte olvasóit, vajon mi lehet a lengyel katolicizmus egyik legérdekesebb jelenségének fő motiváló tényezője? A válaszadók legnagyobb része (36 százalék) szerint a zarándoklás fő célja, hogy valamilyen szükséges kegyelmet elnyerjünk. A visszajelzők 30 százaléka az erős Mária-tiszteletet, míg 17 százalék a hagyományt tekintette a legfőbb motiváló erőnek. A cél 7 százalék szerint a kapcsolatteremtés, 6 százalék a szabadidő hasznos eltöltésének tekinti, míg 4 százalék úgy véli, más okokból zarándokolnak az emberek.
A lengyelországi zarándoklatok fő központja a czestochowai Jasna Góra, a Fekete Madonna világszerte ismert kegyhelye. A magyar alapítású pálos rend fehér ruhás szerzetesei július közepétől fogadják a kisebb-nagyobb csoportokat az ország különböző településeiről. A legnépesebb zarándoklatok augusztus 15., Nagyboldogasszony, és augusztus 26., a Czestochowai Szűzanya ünnepe előtt érkeznek. A kegyhely hivatalos adatai szerint idén augusztus 1–15. között 54 zarándoklatban mintegy 84 500 zarándok kereste fel a kegyhelyet. A legismertebb és egyik legrégebbi gyalogos zarándoklat Varsóból indul augusztus 6-án. A zarándokok 9 napon át mintegy 250 km-es utat tesznek meg, és augusztus 14-én, Nagyboldogasszony ünnepének vigíliáján vonulnak be ünnepélyesen a történelmi múltat őrző zarándokhelyre.
A varsói zarándoklat 1711-ben, több más zarándoklathoz hasonlóan, fogadalmi zarándoklatként született egy évek óta pusztító pestisjárvány idején. Azóta minden évben elindul a zarándokok kisebb-nagyobb csoportja Jasna Góra felé. Lengyelország viharos történelme során, a felosztás éveiben (1772– 1918), s különösen a II. világháború idején a zarándoklás számos nehézségbe ütközött, mégis voltak még ezekben az években is, akik a tilalmak és megtorlások ellenére sem hagyták, hogy a zarándoklatok folytonossága megszakadjon. Idén a varsói gyalogos zarándoklat 300. évfordulóját ünnepelte. Az alkalom jelentőségét növelte, hogy ez volt az első olyan év, amikor nyilvánosan ünnepelhették a különleges jubileumot. A 100. és 200. évfordulók ugyanis Lengyelország felosztásának időszakára estek, amikor ünneplésre gondolni sem lehetett. Az idei évfordulóra „300 év kitartás. A varsói gyalogos zarándoklat 1711– 2011” címmel Grzegorz Górny szerkesztésében impozáns album is megjelent.
Gyalogos zarándoklás azonban kevésbé ismert kegyhelyekhez is kapcsolódik. Bár ezek a zarándoklatok létszámukban meg sem közelítik a Jasna Góra-i nagy zarándoklatokat, mégis érdekes színfoltot alkotnak a maguk nemében. A napokban zarándokolnak a lengyelországi pravoszláv hívek a pravoszláv Jasna Góraként ismert Grabarka kegyhelyére, míg Bialystok városából ökumenikus zarándoklat tart a vilniusi Ostra Brama kegyhelye felé. A három országon (Lengyelország, Fehéroroszország, Litvánia) át ívelő vilniusi zarándoklat egyik sajátossága, hogy résztvevői között különböző felekezetekhez tartozó, sőt kereső emberek is vannak Lengyelország egész területéről. Grodnóban a lengyel zarándokokhoz egy mintegy hetvenfős fehérorosz csoport is csatlakozik. A zarándokok útközben betérnek minden templomba, s az elmúlt évekhez hasonlóan a helyiek vendégszeretetére is számítanak. A zarándoklat így egyben a felekezetek és népek közötti kapcsolatok ápolását is elősegíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.