Javaslatok állattenyésztésünk régóta várt újjáélesztéséhez

2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a pályán több mint negyven éve dolgozó állatorvos kívánok hozzászólni az új vidékfejlesztési stratégiához. A lap hasábjain eddig e témában megjelentek egybehangzóan az aggódás, a vidék elvesztése és a kiút keresése gondolatkörben mozognak.
A jövő a házunk körül kezdődik. Állatfajaink és -fajtáink, amelyek között büszkén kell említenünk azokat, amelyeket a tradíció máig megőrzött, különböző módon, de megfelelnek a ház körüli tartásra. A baromfifélék (a pulyka és a gyöngytyúk, sőt, a víziszárnyasok is) a legalkalmasabbak erre: a rövid generációváltás, a gyors szaporítás lehetősége, a viszonylag egyszerű tartási, takarmányozási feltételek miatt. Mindezek fejében állataink friss tojást, vasárnapi tyúkhúslevest és kakaspörköltet ígérnek. A nyúlfajták hasonló tartási tulajdonságaik révén a bemutatott feltételekkel azonosan adhatnak számunkra étket.
A juh, a kecske, a sertés és a szarvasmarha szintén újra az állattartás fontos része lehet, bár tartásuk már több egyéni bátorságot igényel. A juhtartás vidékekhez kötötten még néhol népszerű, de biztatást adhatunk erre szerte az országban. A juh sajátosságai (kíméletes legelés, szelíd természet, egyszerűbb épületigény stb.) kedvezők. Mindez a kecskéről már nehezebben mondható el, de ha állatunk egyéniségét tudatosan vállaljuk, úgy hasznot adó háztáji „tejforráshoz” juthatunk. A sertés a legmindennapibb volt asztalunkon. Szaga miatt a tartása tehát szomszédfüggő… A gazda azonban számos feltétellel tenyésztheti: légyirtás, szagtalan fűrészpor-homok almozás, kellő izoláció stb. Húsa hűtőládában, füstölve, feldolgozva támogathatja a családi kasszát. A szarvasmarha egyénhez, szándékhoz és következetes elhatározáshoz kötötten jelenhet meg újból. Sok kihasználatlan legelő, üres istálló, tejre szomjas szomszéd segítheti a tehéntartást. Segítenünk kell az érték-újratermelést jelentő ház körüli állattartás felélesztését. Ebben az első lépés az oktatásé. Az óvodai kertek, az iskolások állattartása, az elszánt pedagógusok példaadása nélkülözhetetlen ebben. Szakiskoláinkban a gyakorlati oktatás arányát a németországi szintre kellene hozni. Tarthatatlan állapot az, hogy a hentesképzésben a tanulók vásárolt húsalapanyaggal dolgoznak. Nincs szakiskolai sertéstartás, ahogy azt Ausztriában, de a volt NDK-ban is láthatjuk. Ott a tejfeldolgozás oktatása a fejéssel, a tehenek etetésével-ápolásával kezdődik. Náluk az alapanyagot a tanulók önköltségi áron megveszik az iskolától. Feldolgozás után értékesítik a termékeket, s a haszonnal ők rendelkeznek.
A tanulók zöme gazdálkodók gyermeke, de bőven van köztük városi gyerek is. Nem idegen nekik az állattenyésztés, -tartás. Nálunk itt is óriási szemléletváltásra van szükség. Nem lehet a tejet áruló gazdát feljelenteni a kínáló reklám hangjáért. Nem áll helyt, hogy a sertés szabadtartása tájromboló, lehetetlen állapot, hogy az erdei legeltetés alapjaiban tiltott legyen; az isztriai szürkemarha legeltetésében támogató összeg szerepel az erdőtűz megelőzése miatt (gondozott erdőalj!). Ez csak a kiút néhány első lépése. A folytatáshoz is adok példákat: a közvetlen értékesítés alapja az emlősöknél (juh-kecske-sertés-szarvasmarha, esetenként bivaly, ló) a kellően méretezett, de az előírásoknak megfelelő vágópont. Az élelmiszerlánc biztonsága, az eredetvédelem, a minőség, a megbízhatóság a döntő. Az értékesítésnél legyen mód a gyors tesztekre (trichinellavizsgálat), helyszín: a piac. Adjunk teret a tapasztalt termelőknek az integrációval: térítés ellenében lehessen belépni! Kihelyezhető továbbtartásra baromfi, nyúl, sertés, juh, szarvasmarha is. A feltételeket az agrárkamarával, a tenyésztő szervezetekkel, az érintett gazdákkal, civil fórumokkal közösen kell kialakítani. Jó terepek lehetnek ebben nemzeti parkjaink.
Mindez kihat a foglalkoztatásra is. Az állatlétszám növelése kiszámítható foglalkozásbővítést is jelent, javíthatja a GDP-t is.
Külön lehetőség – erre ma már van kormányzati akarat – az állattartási közmunka. Az integráció alapjait adó egységekben – még a családi gazdaságokban is – foglalkoztathatók lehetnek a közmunkások. A közmunkás így egész évben, képességeit hasznosítva, a megtermelt alapanyagból (hús-tej-tojás stb.) részesedhet. Ez ösztönző, életminőséget javító szempont, vidékfejlesztő tényező.
A helyzet kulcsa tehát a belső fogyasztás. A gazdák termékeikkel már egyre hangosabban szerepelnek, ők a kínálat húzóerői. Elég, ha az ez évi, kiskőrösi vásárra utalunk, ahol a kiállítók fele nem jutott be a rendezvényre. Ilyen példa az Apajról jövő szürkemarha szalámi, de az új gyenesdiási piac is. Ugyanakkor nem lehetünk elégedettek. A közétkeztetésben nehéz elképzelni a stabil, állandó, napi rendszeres, helyi ellátást. A heti egy-egy saját termékeinken alapuló ebéd, esetleg uzsonna, tízórai, kiegészítő étkeztetés viszont járható út. Támogasson a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége néhány iskolai-községi-közösségi konyhát abban, hogy évente kétszer juhétel kerüljön az asztalra. Ugyanígy hirdethető több helyen kedvezményes báránykihelyezés, ami húsvétkor vagy szüretkor kerülhet az asztalra, a bográcsba. A szenvedélyes juhászok biztosan partnerek ebben. Készek még arra is, hogy bemutatólakomát rendezzenek, hogy ne csak Túrkevén legyen juhászfesztivál. A rendszer természetesen más állattenyésztési ágazatoknak is ajánlható. A Németh László megálmodta kert-Magyarország – benne állatainkkal – megvalósítható.

A szerző állatorvos, nyugalmazott egyetemi tanár

A magyar vidékfejlesztésről folyó vitában megjelent írások: Ángyán József: Új nemzeti vidékstratégia (vitaindító, június 10.); Wagenhoffer Zsombor: Szerezzük vissza belső piacainkat! (június 20.); Németh István: Életképes kistérségek, patrióta szemlélet (június 20.); dr. Molnár Rezső: A mezőgazdaság jövőképe (június 25.); dr. Keve Tibor: Gazdakörök szervezése és a magyar vidék (június 30.); Csudai Endre: A monopolizált piac nem piac (július 8.); Paál Sándor: Előtérben a hagyományos fajták termesztése (július 18.); Bogár László: A mostani válaszúton dől el minden (július 20.); Nagy Ferenc József: Rákosi és Kádár szelleme még itt lebeg (július 20.); dr. Roszík Péter: A gazdatársadalom újra bizakodik (július 23.); Tömöri Balázs: A mérgező szupergyomokkal folytatott harc ára (július 23.); Dóczi Kálmán: Hogyan jutottunk idáig? (július 26.); Hubai Imre Csaba: A földtörvény nemzetbiztonsági tényező (augusztus 9.); Móczár Béla: Szolgáló kamarát, szolgáló hivatalt! (augusztus 9.).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.