Keresik a kibúvókat a chipsadó alól

A szeptember elsején életbe lépő népegészségügyi termékdíj – népszerű nevén a chipsadó – a túlzottan sós vagy édes élelmiszerek megadóztatásával igyekszik egészségesebb fogyasztásra ösztönözni az embereket. A gyártók és a forgalmazók azonban számos lyukat találhatnak a törvényen, amelyen keresztül kibújhatnak a fizetési kötelezettség alól. Kérdés, hogy a chipsadóból idénre tervezett ötmilliárd, illetve a jövőre beállított húszmilliárd forintos bevétel valóban befolyik-e a költségvetésbe.

Hajdú Péter
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A chipsadó által érintett termékek egy részénél a receptúrák újragondolásával, az egészségtelen anyagok csökkentésével el lehet kerülni az adófizetési kötelezettséget – hangsúlyozta lapunknak Lakos István, a Bonbonetti-csoport gazdasági igazgatója. Az olyan hagyományosan magyar és még itthon gyártott termék, mint például a Tibi csokoládé gyártójánál arra számítanak, hogy az adónak köszönhetően – és a törvény céljával összhangban – ezen termékek forgalma csökken, ezzel együtt viszont a fekete forgalmazás mértéke emelkedik majd. Az igazgató kérdésünkre kifejtette, a korábban felröppent hírekkel ellentétben a termékdíj bevezetése nem indokolná, hogy a csokoládégyártók elvigyék a termelést hazánkból.
Egy névtelenséget kérő másik édesipari szakember arra hívta fel a figyelmet: a szabályozás hézagait kihasználva a cégek azzal is kibújhatnak az adófizetési kötelezettség alól, hogy a korábban csomagoltan kínált termékeiket ömlesztetten értékesítik. Ennek különösen import esetén nagy a veszélye. Ezt a vélekedést erősítette meg Bélai Krisztina, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára, aki szerint tény, hogy a jogszabály szerint csak az előre csomagolt termékekre vonatkozik a díjfizetési kötelezettség, az ömlesztett termékek mentesülnek ezalól. Ezért a hungarikumnak is nevezhető szaloncukorfajták helyett a nem ellenőrzött, gyenge minőségű szaloncukrok felé tolódhat el a kereslet és a gyártás is. A főtitkár szerint problémát jelenthet azoknál az előre csomagolt jégkrémeknél is az adófizetési kötelezettség megállapítása, amelyekben egyszerre többféle termék van, s ezeknek más a cukortartalma.
A törvény különféle értelmezése miatt előfordulhat, hogy bizonyos termékekre kétszer – az alapanyaggyártónál, majd a késztermékkészítőnél is – rákerülhet az adó, azaz nagyobb lesz az áremelkedés az átlagosnál. A törvény ilyen részletekről ugyanis nem rendelkezik pontosan, a konkrétumokat tartalmazó végrehajtási utasítást pedig még nem látott napvilágot. Ráadásul az is kérdés, hogy ezeket a kibúvókat miként ellenőrzi majd a hatóság. S bár szeretnénk a törvényt betartani, a feltett kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ az illetékesektől – foglalta össze a főtitkár.
Egy új jogszabály hatásairól nehéz biztosat állítani, az viszont igen valószínű, hogy a gyártók, illetve az import esetében a kereskedők keresik majd annak a lehetőségét: miként mentesülhetnek az adó megfizetése alól – fejtette ki Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Így várható, hogy – különösen a határ menti területeken – a szomszédos országba járnak majd vásárolni, megnő majd a feketézők száma, és lesznek persze gyártók, akik kevesebb cukrot, illetve sót raknak a termékekbe.
Külön érdekesség, hogy bár a legtöbb, hagyományosan magyarnak ismert csokoládé gyártását már elvitte hazánkból annak külföldi tulajdonosa, ezeket a termékeket – ha idehaza adják el – szintén érinti a chipsadó. Egy felmérés szerint a vásárlók is a jól ismert név alapján azonosítják magyarként a csokoládékat, holott azokat már évek óta nem itthon állítják elő. Az még inkább elősegíti a megtévesztést, ha a kedvenc termékünk csomagolásáról – törvényi előírás ide, vagy oda – a származási hely megjelölése elmarad. Mi a mostanra szlovákká vált Sport szeleten észleltük ezt a hiányosságot.

A régi magyar márkák tulajdonosai és a gyártás helye

Boci termékek

Nestlé

Csehország, Románia

Szerencsi termékek

Nestlé

Csehország

Balaton szelet

Nestlé

Románia

Globus ételízesítők

Unilever

Csehország

Globus konzervek

Hamé

Csehország

Sport szelet, Piros mogyorós

Kraft Foods

Szlovákia

Pilóta termékcsalád

Kraft Foods

Cseh-, Lengyel- és Magyarország

Győri édes termékcsalád

Kraft Foods

Cseh-, Lengyel- és Magyarország


Forrás: Heti Válasz

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.