Magyar csodát láttunk

Világszerte zuhantak tegnap a tőzsdemutatók a rossz amerikai foglalkoztatási adatok hírére. Ehhez képest a magyar parkett viszszafogott csökkenése elemzők szerint sikerként könyvelhető el. A hazai börzén egy nagy vevő uralta a kereskedést.

Munkatársunktól
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 31 pontos, 0,17 százalékos csökkenéssel, 18233 ponton zárt tegnap. – Magyar csodát láttunk – így kommentálta a kereskedést az MTI-nek Varjú Péter, az Erste üzletkötője, utalva arra, hogy az európai tőzsdeindexek 3-4 százalékos mínuszban zártak tegnap. A régiós piacok viszont általában kisebb visszaesést mutattak. A piacok hangulatát leginkább az Egyesült Államokban tegnap délután közölt, a vártnál sokkal rosszabb munkanélküliségi adat rontotta, bár előtte sem volt túl jó a hangulat. (Az Egyesült Államokban augusztusban nem jött létre új munkahely a mezőgazdasági ágazaton kívül, holott az elemzők 80 ezres növekedésre számítottak. A munkanélküliségi ráta 9,1 százalék volt.) A BÉT-en egy nagy vevő is irányította az eseményeket. Jellemzően az OTP-re tett megbízásokat – vélekedett a kereskedő. Az OTP- részvények ára 49 forinttal, 1,21 százalékkal 4001 forintra esett.
Varga Zoltán, a Quaestor elemzője szerint azért indult rossz hangulatban a kereskedés a tőzsdéken, mert felfüggesztették a tárgyalásokat Görögország és a hitelező „trojka” között a további kölcsönrészletek utalásáról. Az elemző szerint hétfőn alacsony forgalomra lehet számítani a hazai piacon is, mivel Amerikában nem lesz kereskedés.
A Mol ára 165 forinttal, 0,96 százalékkal 17100 forintra csökkent, 2,9 milliárd forintos forgalom mellett. A Magyar Telekom árfolyama négy forinttal, 0,78 százalékkal 514 forintra erősödött, forgalma 638 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 740 forinttal, 2,13 százalékkal 35530 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 39,3 millió forintos forgalom mellett 535 forinttal, 3,34 százalékkal, 15500 forintra gyengült. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1482,85 ponton zárt, ami 13,25 pontos, 0,89 százalékos csökkenés az előző napi záráshoz képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.