Még reménykednek a hotelek

Nem tett jót a belföldi turizmusnak az utóbbi hónapok időjárása, ám a szállodák a mostani, meleg napokat ígérő előrejelzések miatt még reménykedhetnek abban, hogy augusztus utolsó hetében és szeptemberben betérnek hozzájuk az utazók.

Szabó Emese
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az indián nyár valamelyest még tompíthatja azt a negatív hatást, amelyet a szállodáknak a június–augusztus hónap esős, hűvös időjárása okozott – mondja lapunknak Erdei János, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. – Tény, hogy a vízparti hoteleket megviselte a kedvezőtlen időjárás, de a mostani előrejelzések pár napig még jó időt jósolnak. Emiatt sok balatoni és velencei-tavi hotel külön programokkal is készül, és abban reménykedik, hogy azok, akik eddig a hűvös idő miatt nem mentek el nyaralni, azok most a tanévnyitás előtt elutaznak pár napra.
Mint megtudtuk, a kedvezőtlen időjárás hatása az elmúlt két hónapban nem annyira a már lefoglalt szállások visszamondásában nyilvánult meg, hanem abban, hogy a hotelekhez nem futottak be a „last minute vendégek”, azaz azok, akik csak a legutolsó pillanatban foglalnak. – A szállodák last minute forgalma alapesetben igen jelentős, havi szinten ezekkel a foglalásokkal akár 20–30 százalékponttal is emelkedhet a foglaltságuk – mondja Edei János, hozzátéve, hogy ezek az igények jellemzően a hotelek internetes foglalási rendszerén futnak be a szállodákhoz. Ilyen típusú rendelésből idén a rossz idő miatt érkezett kevesebb, sokan ugyanis az utolsó pillanatban – a meteorológiai előrejelzést meghallgatva – döntöttek utazásicél-választásukról.
Az Adria egyedül talán a vízparti wellnesshoteleknek nem jelentett konkurenciát, azok közül is főleg azoknak nem, amelyeknek van beltéri wellnessrészlegük. Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője lapunknak ugyancsak azt mondja, hogy a belföldi forgalom 10–30 százalékos visszaesése talán a wellnesshoteleket érintette kevésbé. A szakember ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy ezeknek a hoteleknek egyéb problémákkal kellett szembenézniük, méghozzá azzal, hogy ma már Magyarországon a kereslethez képest túlkínálat van az ilyen jellegű hotelekből. – Azt, hogy a hotelek bajban vannak, jól mutatja az is, hogy az utazási irodákhoz a szállodák folyamatosan küldik akciós ajánlataikat, az pedig nem nagyon fordul elő, hogy egy adott hotelben telt ház miatt ne tudjunk foglalni.
Molnár Judit azt is kiemeli, hogy a rossz idő miatt a magyarok a hazai üdülőterületek helyett főképpen Horvátországba és Olaszországba utaztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.