Megbukott a Kadhafi-rezsim

Bár még nem értek véget a harcok Líbia fővárosában, a felkelők térnyerésével tegnap már kimondhatóvá vált, hogy megbukott az országot 42 év óta vezető Moammer Kadhafi ezredes rezsimje. Őt magát még nem lelték meg, de hatalmat már legfeljebb csak közvetlen környezete fölött gyakorolhat.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszer megdöntéséért harcoló felkelők vasárnap éjjel bevonultak Tripoliba, a főváros 95 százalékát ellenőrzik, a Kadhafi-hű erők kezén csak a Báb-el-Azizíja épületegyüttes maradt. Egy neve elhallgatását kérő diplomata szerint Kadhafi továbbra is Tripoliban, a báb-el-azizíjai rezidenciáján tartózkodik. A központban több hektáron elterülő épületegyüttes valóságos erődítmény, igaz, a NATO csaknem fél éve tartó légicsapásaiban nagy része romba dőlt. Az említett diplomata elmondta, hogy Kadhafi valószínűleg az épületegyüttes alatt kiépített föld alatti bunkerekben rejtőzik.
Tegnap reggel heves harcok folytak itt, szemtanúk szerint páncélozott harcjárművek védték az épületegyüttest. Emellett gépkarabélyok kerepelése hallatszott a külföldi újságírók szállása, a Rixos hotel környékén. Hírek szerint Tripoli központjában több helyszínen és a kikötőnél is összecsapás volt a lázadók és Kadhafi fegyveresei között. Nehézfegyverekből leadott lövések döreje hallatszott a déli városrészből.

*

Az állami televízió székháza is a felkelők kezére került. A felkelők akcióját megelőzően megszakította adását a Kadhafi-rezsim szócsövének számító közszolgálati televízió, majd nem sokkal később a líbiai vezető szülővárosából, Szirtből folytatta a műsorszórást.
A Nemzetközi Büntetőbíróság már tárgyalásokat folytat a líbiai felkelőkkel arról, hogy adják át Moammer Kadhafi Tripoliban elfogott második legidősebb fiát, az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt Szeif al-Iszlámot – közölte tegnap a hágai székhelyű bírói testület. A vezető egy másik fia is a felkelők kezére jutott.
A hírügynökségek helyszíni tudósítói változatos képet közvetítettek a líbiai főváros válságos óráiról. A lázadókat a központi Zöld téren örömujjongással fogadták a helyiek, a város más részeiben ellenállásba ütköztek. A Zöld téren – amely hamarosan visszakapja eredeti nevét, a Mártírok tere elnevezést – a lázadók hívei letépték a líbiai kormány zöld zászlóit, és Kadhafit ábrázoló képeket tapostak össze. Az örömittas emberek a kormányellenes felkelők vörös-fekete-zöld zászlaját lengették. A Sky brit tévécsatorna élő adásában látható volt, hogy százak özönlöttek az utcára, örömükben lövöldöztek és Allahot éltették. A BBC beszámolt arról, hogy Kelet-Tripoliban a helyi mecset imámjának énekére ébredtek az emberek, az imám a Kadhafi-rendszer előtti monarchia nemzeti himnuszát énekelte. A brit közszolgálati adónak mások úgy nyilatkoztak, hogy a lázadó harcosok betörtek az emberek házaiba, sok mindent elloptak. A BBC tudósítóját és konvoját egyébként támadás érte, amint Tripoli központja felé tartottak. Megsebesült Tripoliban az Izvesztyija című orosz napilap líbiai különtudósítója, Ohran Dzsemal – írta az újság internetes oldalán. Az újságíró sérülése súlyos, de nem életveszélyes. A The Guardian című brit napilap beszámolt arról is, hogy többtucatnyi újságíró rekedt az ötcsillagos Rixos szállodában, mivel a hotelt körülvevő utcákon heves harcok dúltak. „Mindannyian a városba akartunk menni tudósítani, de nem biztonságos” – mondta Missy Ryan, a Reuters riportere. Az újságírókat gyakorlatilag házi őrizetben tartották Kadhafiék az elmúlt hat hónapban, csupán hatósági kísérettel hagyhatták el szállodáikat.
A felkelőket képviselő Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) kairói megbízottja tegnap bejelentette: Kadhafi ezredes rendszerének bukása után sem engedélyezik a NATO-nak, hogy katonai támaszpontot tartson fenn Líbiában, mindazonáltal hálásak az észak-atlanti szervezet támogatásáért.
A szövetségesek az utóbbi napokban különösen aktívak voltak a The New York Times szerint. Az NYT beszámolt róla, hogy az amerikai haderő az elmúlt napokban fokozta légi tevékenységét a líbiai főváros környékén, és a korábbinál több, rakétákkal felszerelt, pilóta nélküli repülőgépet vetett be. Az újság úgy tudja, Nagy-Britannia, Franciaország és más országok a napokban szárazföldi különleges egységeket dobtak le Líbiában, hogy segítsék a lázadók kiképzését és felfegyverzését.
A világ pozitívan fogadta a fejleményeket. Líbia túllépett egy történelmi fordulóponton, Moammer Kadhafi pedig „Líbia múltjának részévé vált” – jelentette ki hétfőn Jeffrey Feltman, az Egyesült Államok közel-keleti ügyekért felelős államtitkár-helyettese az ABC hírtelevízió Jó reggelt, Amerika! című műsorában. A líbiai drámai fordulat jelzi, hogy a hatalom nagyon hamarosan az ellenzék kezébe kerül, s Moszkva reméli, hogy ez véget vet a vérontásnak, amely csak szenvedést hozott az ország lakosságának, és kárt okozott a gazdaságnak – mutatott rá az orosz külügyminisztérium. Eljött az ideje az új Líbia megteremtésének, és az átmenetnek békésnek kell lennie – üzente nyilatkozatában Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár. Hasonló tartalmú nyilatkozatot tett Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Felszólította az Átmeneti Nemzeti Tanácsot és az ellenzéki erőket, hogy biztosítsák a polgári lakosság védelmét, tartsák tiszteletben az emberi jogokat és tanúsítsanak felelősségteljes magatartást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.