Piaristák régi-új helyen

A Piarista Rend Magyar Tartománya tegnap közel hatvan év várakozás után kezdte meg az idei tanévet Budapesten, a Pesti Barnabás utcai felújított piarista központban. A Veni Sancte szentmisében Erdő Péter bíboros felszentelte az iskola kápolnáját és megáldotta az épületet. Orbán Viktor miniszterelnök a szentmise utáni beszédében a keresztény tanokat nevezte a megújulás alapjainak.

Tarics Péter
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor ünnepi beszédében azt mondta: Európában hívő és nem hívő egyaránt az anyatejjel szívta magába az alapvető keresztény tanokat, vagyis kulturális és morális értelemben az európai ember nem tud kibújni keresztény bőréből. A kormányfő ezt hatalmas lehetőségnek nevezte a megújulásra, amelyre, mint mondta, szüksége van nemcsak Magyarországnak, hanem egész Európának. – Nem a megújulás alapjait kell megtalálnunk, mert azok adottak, hanem ebből kell levezetnünk azokat a válaszokat, javaslatokat, amelyekre szüksége van az európai és a magyar embernek a XXI. században – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: a Piarista Gimnázium történelme is azt bizonyítja, hogy az emberi szellem végül is törhetetlen. Magyarországon szerinte akkor lesz békesség, derű és jólét, hogy ha minden a neki rendelt, vagyis a természetes helyére kerül. II. János Pál pápát idézve a miniszterelnök kiemelte: a virrasztás annyit jelent, mint megpróbálni lelkiismerettel élő emberré válni, azaz nevén nevezni a jót, nevén nevezni a gonoszt, és nem mosni össze őket.
– Virrasztani annyit is jelent, hogy felelősséget érezni azért a nagy örökségért, amit hazának nevezünk, és előkészíteni az utódok kultúráját – tette hozzá Orbán Viktor.
– Ha sok iskolába nem is jut már elegendő szerzetes tanár, ha maguk a rendek is többnyire világi pedagógusokkal dolgoznak, azért az egész életnek az ifjúság tanítására és nevelésére való szentelése, mégpedig Krisztus iránti különleges szeretetből ma is önálló, markáns hivatás marad – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros szentbeszédében. A bíboros az igazságra tanítást nevezte a katolikus iskolák hivatásának. Mint mondta, a színvonalasan előadott, naprakész, helytálló, igaz ismeretekre van szükségük az embereknek. Labancz Zsolt piarista tartományfőnök beszédében az iskola szerepét hangsúlyozta, megemlékezve a múltról, amikor megkezdődött a tudás átadása, a gyermekek nevelése és segítése a közösségkeresésben és a helyes értékrend kialakításában. E célok vezérlik ma is az épületben oktató tanárokat és mindazon szülőket, akik gyermekük nevelését a piarista rendre bízzák.
A Veni Sancte szentmisében Erdő Péter bíboros felszentelte a 295. tanévét megkezdő iskola kápolnáját és megáldotta az épületet.

A múlt. A rend 1717-ben kezdte meg Pesten oktató-nevelő tevékenységét. Száz évvel később már hatosztályos intézményként, majd 1850-től főgimnáziumként működött. Az 1948-as államosítás után a gimnázium Állami Ady Endre Általános Gimnázium néven működött, 1950-ben ismét rendi vezetés alá került, ám 1953 őszén az épületet az állam az Eötvös Loránd Tudományegyetem használatába adta. A piaristák ekkor költöztek át a Mikszáth Kálmán téri épületbe, amely 58 évig adott otthont az intézménynek. A 2002 óta hatosztályos tanrend szerint oktató intézményben jelenleg 325 diák tanul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.