Politikusok fedőnéven

Döbbenetesnek nevezte a köztévében Földi László, a hírszerzés egykori műveleti igazgatója, amikor az Orbán Viktort és családját, valamint Kövér László házelnököt is érintő megfigyelési ügyben nyilatkozott, hogy Laborc Sándornak, a polgári elhárítás volt főigazgatójának laptopján operatív anyagok lehettek. Szilvásy György szerint a hírek nem igazak.

Swendt Pál
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszállhattak az előző ciklusban a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) vezetői a választási küzdelembe, és megpróbáltak az ellenfélről adatokat gyűjteni. Így értékelte az Orbán Viktor miniszterelnököt és szűk családját, valamint Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét érintő legújabb megfigyelési ügy fejleményeit Földi László, az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója. Az ezredes a köztévé péntek reggeli műsorában döbbenetesnek nevezte, hogy egy főigazgató (Laborc Sándor, az NBH élére a Gyurcsány-komány idején kinevezett vezető) laptopján operatív anyagok legyenek, amikor ebben a tisztségben bárki csak összefoglaló jelentéseket kaphatna. Földi László a Laborc számítógépén talált „Ovi” és „Bajusz” elnevezésű mappákra utalva azt mondta, ha a politikus fedőnevet kap, akkor vagy elkövetett valamit, vagy célszeméllyé vált. Magyarázata szerint azért volt a főigazgató laptopján az anyag, mert az állomány ebben az akcióban nem akart részt venni.

*

– Ebben az ügyben a szabálytalan keveredik az erkölcstelennel, a dilettantizmus pedig végig jelen van, ám ez nem azt jelenti, hogy az elhárítás volt hozzá nem értő, csupán annak néhány tagja – fogalmazott a szakember.
Mint arról a Heti Válasz értesülései alapján beszámoltunk, Orbán Viktor és szűk családja, valamint Kövér László is a sértettje lehet a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati elitjét érintő, a Budapesti Katonai Ügyészség által nyomozott büntetőügyek egyikének. A hatóság ezzel összefüggésben hallgatta ki a közelmúltban a nemzetbiztonsági bizottság korábbi tagjait, miután az elhárítást jelenleg irányító Balajti László feljelentése nyomán eljárás indult ismeretlen tettes ellen. A szervezetnél több telefonbeszélgetés-, híváslista- és cellainformáció-elemzés maradt vissza, amely közül az „Ovi” és „Bajusz” nevű mappák Laborc korábbi laptopjából kerülhettek elő, amelyet a tábornok még a hivatali ideje alatt egy jobbra cserélt le. A miniszterelnök a TV2-nek csütörtökön adott interjújában közölte, Pintér Sándor belügyminiszter három hónapja úgy tájékoztatta: valakik az ő és felesége telefonhívásairól korábban híváslistákat állítottak össze, és egy rajzot készítettek arról, hogy kikkel állnak kapcsolatban.
A Heti Válasz tudomása szerint az őszödi beszéd 2006-os kiszivárgását követő fideszes vezetői egyeztetésekről szintén keletkeztek műveleti információk a szolgálatoknál. Létezett egy olyan NBH-célszemély, akit összefüggésbe hoztak Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének terjesztésével: a három évvel később egy bolíviai kommandós akcióban kivégzett magyar újságíró, Rózsa-Flores Eduardo. A Heti Válasz úgy tudja, a mostani nyomozás tárgya, hogy kik és milyen célból tették fel a Rózsa-Flores megfigyeléséhez, ellenőrzéséhez szükséges telefonlistára a Fidesz egyik központi számát, illetve Orbán Viktor egyik családtagjának – lapunk értesülései szerint leányának – mobilelérhetőségét.
Szilvásy György a Népszavának nyilatkozva azzal hozta összefüggésbe az ügy kirobbanását, hogy szerinte a miniszterelnök vezette kormánypárt három éve így próbálja elterelni érintettségét az UD Zrt. ügyében, és azt vetette fel, hogy a kormányfő „olyan súlyos bejelentésre készül”, amelyről az ilyen jellegű szenzációkkal kell elvonni a figyelmet. Az egykori titokminiszteri beosztásával összefüggésben indult más ügyekben jelenleg vádlott, illetve gyanúsított Szilvásy szerint a hírek nem igazak, és a jobboldali médiumokban azért tették közzé ezeket az információkat, mert azok nem képeznek államtitkot. Magyarázata szerint ha az általa egyébként csak „találgatásnak nevezhető feltételezések” valósak lennének, akkor államtitoksértés miatt az ügyészségnek eljárást kellene indítania.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.