Portáltörténelem

Balogh Roland
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaha foglalkoznak majd a XXI. század internetes történelmével, akkor az ezt elemző munkák minden bizonnyal kiemelik, hogy az évszázad első évtizede elsősorban a közösségi portálokról, a közösségi média berobbanásáról szólt. Akik valamikor az 1990-es évek közepén ismerkedtek meg az internettel, és kezdték el használni a világhálót, csak remélték, hogy a közeljövőben létrejöhet egy olyan felület, ahol egyszerre lehet kapcsolatot tartani, levelezni, hang- és videocsevegést folytatni a barátokkal, illetve fényképeket feltölteni és nézegetni. Ez az annak idején futurisztikusnak ható elképzelés végül kevesebb mint tíz év alatt valósággá vált: beköszöntött a közösségi portálok kora.
Ma mintegy kétszáz jelentősebb közösségi portál működik a világhálón. A rendelkezésre álló információk szerint ezek közül az elsőt, a gyerekkori iskolatársak, illetve munkatársak megkeresését megkönnyítő amerikai Classmates.com nevű oldalt 1995-ben alapították. Az új évszázad elejére már legalább húsz ilyen oldal működött világszerte, az igazi robbanás azonban 2000-ben kezdődött. Ennek ellenére persze nincs klasszikus séma, hogy milyennek kell lennie egy ilyen honlapnak, így az egyes oldalak igen széles spektrumban mozognak. Van, amely kifejezetten internetes naplózásra (blog) specializálódott, de ismert olyan portál is, amelyik egy-egy szakma – zenészek, építészek, formatervezők, kormányzati alkalmazottak – képviselőinek ad lehetőséget a regisztrációra. A biztonsági beállításokra, személyes adataink kezelésére persze minden esetben érdemes külön figyelmet fordítani.
Az adatok szerint közel kilencven portál bír egymillió, míg egy tucat százmillió felhasználóval. A Facebook után a kínai Qzone áll a második helyen mintegy 480 millió egyedi felhasználóval. Kelet-Európában az orosz közösségi portálok viszik a prímet: a Vkontakte közel 111 millió, míg az Odnoklassniki 45 millió regisztrált személlyel büszkélkedhet. A közép-európai régióban csak Lengyelországban találunk olyan helyi fejlesztésű közösségi portált – a Grono.net kétmilliós, a Nasza-klasa.pl pedig 11 milliós –, amelyiknek jelentős tábora van. A százmilliósok mellett persze akad jó néhány globális hálózat, így a 80 milliós, főleg randizásra, ismerkedésre használt hi5, a ma már kizárólag Brazíliában és Indiában népszerű Orkut, vagy az egyik úttörőnek számító, mára azonban csak Délkelet-Ázsiában népszerű, több mint nyolcmilliós Friendster, illetve a százmilliós létszám körül mozgó, egykor szintén szebb napokat megélt MySpace. A feltörekvők közül a Google+ nemrég érte el a 25 milliós határt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.