Szakmát tanulnak a börtönben

Munkatársunktól
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb mesterségeket sajátíthatnak el azok a hazai büntetés-végrehajtási (bv) intézetekben lévő, önként jelentkező fogva tartottak, akik részt vesznek az ősszel induló Tett programban. A projekt célja, hogy elősegítse a későbbiekben szabadulók társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációját – hangzott el Berta Krisztina, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes-államtitkára, Kóta Tünde, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata Pártfogó Felügyelői Szolgálatának osztályvezetője és Csóti András vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának stratégiai és koordinációs helyettese tegnapi sajtótájékoztatóján a Belügyminisztériumban.
A bv-intézetekből szabadultak fele visszaesőként kerül újra a rácsok mögé. A problémát úgy lehet megoldani, ha a munkaügyi központok, a megyei igazságügyi hivatalok és bv-intézetek szorosan együttműködve segítik az érintettek visszatérését a munkaerőpiacra, illetve a társadalomba. A négy szakaszból álló program 11 bv-intézetben indul, a teljes képzési idő húsz hónap, ezalatt a fogvatartottakkal szakemberek foglalkoznak. Az érintettek a szakmai ismeretek mellett életvezetést is tanulnak, fejlesztik egyéni készségeiket, a projekt utolsó részében pedig munkaerő-piaci tanácsokat kapnak. A korábban is oktatott szobafestő- és hegesztőszakmák mellett ingatlanfenntartókat, takarítókat, gyógynövény- és fűszernövény-termesztőket is képeznek a bv-intézetekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.