Szent képregények

K Ö N Y V E S H Á Z

Ludwig Emil
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „hűtlen” Poprád – ahogyan Krúdy nevezte a Visztulába igyekvő folyót – a Magas-Tátra déli lábánál fakad, majd északnak kanyarodik, és tucatnyi középkori települést fűz össze. Poprád, Szepesszombat, Strázsa, Mateóc, Nagylomnic, Hunfalva, Késmárk stb. egy-egy nyíllövésnyire épült egymástól a tatárjárás után, a XX. századra jórészt össze is nőttek. Közülük Szepesszombat a leggazdagabb művészeti emlékekben. IV. Béla király 1256-ban kelt oklevele Forum Sabbathinak nevezte a helységet, V. István 1271-ben városi rangra emelte, és megerősítette hetivásár-tartási szabadalmát. Templomát Szent György tiszteletére emelték szász telepesei, magát a települést is Georgenbergnek nevezték el, s így hívták egészen az újkorig, amíg el nem űzték őket szülőhelyükről a – Herder szerint – „galamblelkületű” szlávok.
A város orsó formában kiszélesedő piacterén már a XIII. század közepén állt egy kisebb, román stílusú egyház, amelyet előbb kéthajóssá bővítettek a kora gótika jegyében, majd 1464-ben érett csúcsíves stílusban építettek át és nagyobbítottak meg. A Hunyadi Mátyás uralkodása alatt – 1458 és 1490 között – Magyarországra köszöntött gazdasági és művészeti virágkort öt szárnyas oltár és megannyi művészi értékű szakrális emlék, kegytárgy idézi a templomban – e műkincsekről készített látványos albumot a fotográfus Méry Gábor és az emlékeket tüzetesen ismertető Jankovics Marcell.
A bemutatás az idegenvezetői gyakorlatra emlékeztet, csak ezúttal nem azon a színvonalon. A szászok középkori szokásjoga szerint a templomi ülésrend a fordítottja volt a magyarokénak, a férfiak a hajó jobb felén – a leckeoldalon –, míg az asszonyok és leányok a bal – evangéliumi – oldalon foglaltak helyet. A híveket a két-két mellékoltár címszentjei segítették eligazodni a hit és az élet útvesztői között: bal felől a Szűz Mária- és a Szent Anna-oltár a nőknek szóló üzeneteket közvetítette, délről, a Remete Szent Antal és a Szent Miklós püspök életét bemutató táblaképsorozat – megannyi képregény! – a férfiakat óvta a rájuk leselkedő kísértésektől, s vezette a helyes döntésekre. Az 1464 után készült Mária-oltár középszekrényében a gyermekét tartó, napsugárkoszorúval övezett Boldogasszony életnagyságú alakját látjuk aranyozott-festett hársfába faragva, két oldalán a négy segítőszent – Dorottya, Margit, Katalin és Borbála – tündéri szobrai mosolyognak ránk. Szent Miklós történetét az 1507 és 1510 között késő gótikus stílusban készült szárnyas oltár beszéli el a látogatónak. A középszekrényben Szent Ágoston és Jeromos egyházatyák társaságában láthatjuk Myra, majd Bari jószívű püspökét. Az oltár „képes felének” táblái a jótéteményeit ábrázolják, a nagyhét idejére becsukott szárnyak hátoldalán, a „böjti felén” pedig négy apostol – János, Tamás, Máté és az idősebb Jakab – mezítlábas alakja őrködik a szinte szecessziósan hajladozó, csipkeszerűen kifaragott oromdísz alatt (képünkön). A szentély csúcsíves boltozata alá magasodó főoltár a templom védőszentjét, a gonosz sárkányt lóhátról leküzdő György lovagot mutatja „akció” közben. Különös figyelmet érdemel a középszekrény alatti, nyolcvan centiméter magas nyitott „fiókban” – a predellában – látható jelenet, amely az utolsó vacsorát örökíti meg. Egybehangzó hasonlósága a lőcsei Szent Jakab-templom főoltárának faragott jelenetével a világhírű Lőcsei Pál mester s. k. munkájára vall.
Itt kell átadnom a szót és a képeket a reprezentatív és a tárgyát rendkívül alaposan körülíró könyv szerzőinek. Csupán némi hiányérzet a részemről, hogy nem sikerült helyet szorítani az albumban legalább egy külső felvételnek a gyönyörű házakkal szegélyezett piactéren álló templomról, valamint egy intelem a jövőre nézve, főleg a tipográfus tervezőnek: oldalpárok mélyen ülő hajtásába soha ne tervezze személyek, főleg szentek és különösen ne Krisztus képmását!
(Méry Gábor–Jankovics Marcell: A szepesszombati Szent György-templom. Méry Ratio Kiadó, Somorja, 2011. Ára: 7900 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.