Szétmarta a lúg a talajt Kolontáron

Hírösszefoglaló
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy joghézag miatt a vörösiszap-tárolók létesítésénél és felügyeleténél semmilyen hatásköre nem volt a bányahatóságnak, így a Kolontár melletti 10-es zagytározót illetően sem voltak szakhatósági feladatai – mondta Jászai Sándor, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal elnöke a Kolontár melletti vörösiszap-tároló átszakadását vizsgáló parlamenti bizottság ülésén. A bányászat közben keletkező hulladék feldolgozása korábban ugyanis nem szerepelt a magyar jogban, az a kolontári katasztrófa után került be a bányászati törvénybe, külön nevesítve a vörösiszapot.
A katasztrófa körülményeiről szólva Fancsik Tamás, az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet igazgatója kifejtette: a katasztrófát az okozhatta, hogy néhány évtized alatt a tároló alól a lúg kimosta a talajt. A lúg az évek során előbb a talaj felső rétegéből mosta ki a szerves anyagot, majd az agyagot tette szappanszerűvé, emiatt süllyedhetett meg a 10-es tározó északi fala. Fancsik ugyanakkor hozzátette: a gátat érintő hosszú távú földtani mérési idősorokat a nyomozó hatóság lefoglalta és nem adja ki, ezért a katasztrófára ma még nem lehet teljes magyarázatot adni.
Jó hír, hogy a jövőben lúg nem szabadulhat ki a tározókból, mert amint azt Káldi Zsolt, a Veszprémi Bányakapitányság vezetője kijelentette, a tározók megerősítési terve elkészült, és a timföldgyár is átállt a száraz technológiára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.