Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Táblagépek forradalma a nagyvállalatoknál

Miközben a PC-k (personal computer), vagy más néven az asztali számítógépek háttérbe szorulnak az informatikai piacon, addig a táblagépek egyre nagyobb teret nyernek. A PC-ket váltották a laptopok, majd jöttek a netbookok (kisméretű laptopok), az okostelefonok, és most, a XXI. század hajnalán a táblagépek forradalmasították a számítástechnikai iparágat.

MN
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden az Apple és Steve Jobs nevéhez fűződik. Az „Alma” 2007. január 9-én bejelentette, hogy létrehozta az iPhone készüléket és a hozzátartozó iOS operációs rendszert. Ezzel indult az okostelefonok robbanásszerű fejlődése.
Az Apple olyan sebességgel tört be a piacra, hogy a vetélytársak még eszmélni sem tudtak és máris milliós darabszámú eladást produkált az iPhone. Az Apple telefonjának fejlesztgetése, illetve az operációs rendszer folyamatos frissítése során ma már a vállalati felhasználók számára is megoldást kínál az iPhone és annak nagytestvére, a számítástechnikai piac egyik meghatározó új szereplője, az iPad.
Az iPadot az Apple 2010 januárjában mutatta be, a készülék tulajdonságai és a frissített iOS szoftvere a fejlesztőket arra inspirálta, hogy a szoftverek és alkalmazások létrehozásakor ne csak lakossági felhasználási területre összpontosítsanak, hanem a nagyvállalati felhasználóknak is kínáljanak lehetőséget – mondta el Horváth Varga János, a KFKI Rendszerintegrációs Zrt. főmérnöke.
Az iPad létrehozásával megszületett egy új kliens család, amelyet a nagyvállalati felhasználásra az tette alkalmassá, hogy az operációs rendszere az iPhone fejlesztése révén már kiforrottá vált. A KFKI a táblagépek nagyvállalati alkalmazásának lehetőségét több szempontból is megvizsgálta, és arra a megállapításra jutott, hogy a táblagépek alkalmazásának és felhasználásának nagy jövője van.
A lakossági piacon ugyan jelentős lépéseket tesznek a gyártók, hogy a vevői igényeket kielégítsék, de a vállalati szféra olyan potenciális lehetőségeket kínál, amire érdemes odafigyelni.
A Horváth Varga János főmérnök által készített vizsgálat során arra a meglátásra jutottak a KFKI szakemberei, hogy az iPad megfelelő szoftver- és hardvertitkosítással ellátható, sőt az adatkapcsolat biztonsága is megfelelhet a legmagasabb szintű követelményeknek.
A táblagépek akár vékony kliensként – egy virtuális számítógép megjelenítő és kezelőeszközeként – is használhatók. Erre az egyik legjobb példa a Cisco által fejlesztett Cius készülék és a hozzátartozó dokkolóállomás, amelynek segítségével nemcsak asztali videotelefonként használható a táblagép, de monitort, egeret és billentyűzetet csatlakoztatva hozzá úgy is használhatjuk, mint egy asztali számítógépet.
A vékonykliens felhasználással szemben azonban jelenleg elsősorban vastagkliensként használjuk a táblagépeket. A bennük lévő memória és háttértár mérete, a processzor teljesítménye, valamint a rendelkezésre álló több százezer alkalmazás nagyon sokféle felhasználási módra teszi alkalmassá az eszközt. A táblagép mint vastagkliens alkalmazása esetében merül fel a legfontosabb kérdés, ami a biztonságot feszegeti. A KFKI főmérnöke szerint a megvizsgált iPad a legmagasabb fokú biztonsági előírásoknak is megfelel. Ezzel olyan lehetőség is kínálkozik az Apple terméke esetén, hogy az esetleg elhagyott vagy eltulajdonított gép memóriáját távolról is lehet törölni.
A Magyar Telekom csoport és partnercégei több alkalmazást is készítenek iPadre. Ezek közül érdemes kiemelni az egyik nagy európai gyógyszergyártó számára készített e-Brosúra terméket, mely az orvoslátogatók és az orvosok számára nyújt segítséget. A program segítségével az orvoslátogató interaktív módon tudja az orvos számára szemléltetni a gyógyászati terméket, annak kémiai és egyéb összetevőivel kapcsolatos adatokat, illetve a gyógyszer használatának (adagolás, kezelés) lehetőségeit, formátumait.
Az iPad és a táblagépek nagyvállalati felhasználási területének vizsgálata során kiderült, hogy a készülékek alkalmazásának módozatai igen széles skálán mozognak. A táblagépek biztonsága vetekszik a notebookokével és elterjedésük az iPhone-hoz hasonlóan igen gyors ütemű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.