Tűz pusztított a Duna-deltában

Száz hektár nádas és a benne élő állatok pusztultak el a hétvégén a romániai Duna-delta bioszféra-rezervátumában. Az Európában egyedülálló, gazdag növény- és madárvilágáról ismert, világörökségi védelem alatt álló területen a héten mérik fel az ökológiai károkat.

2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körülbelül száz hektár növényzet – főként nádas – semmisült meg és számos állat elpusztult a Duna-deltában, a világörökségi védelem alatt álló bioszféra-rezervátum déli részén a hét végén keletkezett tűzben – tájékoztatta lapunkat Grigore Baboianu, a rezervátum vezetője. Elmondta, a rezervátum három részből áll: a szigorúan zárt és óvott területből, egy 2300 négyzetkilométer kiterjedésű úgynevezett ütköző-, illetve a gazdasági zónából, ahol a helybéliek hagyományos tevékenységeiket űzik, halásznak és legeltetnek.
A lángok itt, a gazdasági zónában kaptak lábra szombaton délután. A nádasban élő vízimadarak feltehetőleg el tudtak menekülni, mert a fiókák mostanra felnőttek, és már felkészültek a vándorlásra vagy a telelésre. A faunát azonban minden bizonnyal jelentős kár érte. Az állatok egy részét megóvhatta a mocsárban lévő vízréteg, de félő, hogy azok az élőlények, amelyek nem tudtak elmenekülni a gyorsan terjedő lángok elől – köztük kígyók, békák, teknősök és más hüllők, valamint kétéltűek – odavesztek.
Nehezen megközelíthető, mocsaras vidékről van szó, ahová tűzoltó járművekkel lehetetlen behatolni. Ezért és a károk mérsékelése érdekében a lángokat egy szegényesebb növényzetű és megközelíthető részre terelték. A tűzoltóknak végül 24 óra elteltével sikerült megfékezniük a tüzet, amelynek több oka is lehetett. Az érintett terület ugyanis összeköttetésben áll a tengerrel és nyitott a látogatók számára. Elképzelhető, hogy valamelyik turista viselkedett gondatlanul. De az sincs kizárva, hogy egy helybéli gyújtotta fel a növényzetet. Olykor ugyanis, ha engedélyt kapnak rá, akkor a tisztítás és a következő évi megújítás érdekében felgyújthatják a legelőt. Évente 10-15 ezer hektár növényzetet kezelnek ilyen módon. Az is lehetséges, hogy valaki, aki tilosban legeltet, így akart megszabadulni a talajt fedő, száraz növényzettől, hogy állatai hozzájussanak az alatta lévő táplálékhoz.
Grigore Baboianu elmondta, még nem tudták felmérni a tűz okozta pusztítás mértékét. Az érintett minisztériumok, a területtel foglalkozó civil szervezetek már a helyszínre küldték szakembereiket. Mivel főként nád égett le, a gazdasági kár valószínűleg csekély. Az ökológiai veszteség azonban súlyos lehet, leghamarabb a jövő héten derül ki, mekkora károk keletkeztek a növényzetben és az állatvilágban.
A Duna-deltában több ezer állat- és növényfaj él, és itt tartják számon Európa legnagyobb madárparadicsomát. A terület egyik büszkesége a 2500 példánynak otthont adó pelikántelep.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.