Ultimátumot kaptak Kadhafi harcosai

Ultimátumot intézett a líbiai lázadókat irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) feje Moammer el-Kadhafi megbuktatott vezető Szirt városában és az ország más részeiben megmaradt híveihez: vagy megadják magukat szombatig, vagy a felkelők katonai erővel számolnak le velük.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Musztafa Abdel-Dzsalíl Bengáziban tartott sajtóértekezletén ismertette az ultimátumot. Elmondta, folynak a tárgyalások a Kadhafi-hívek kezén lévő líbiai városok – köztük Kadhafi szülővárosa, Szirt – vezetőivel a harcok nélküli megadásról. Ez a lehetőség a ramadán muzulmán böjti hónapot lezáró íd al-fitr végéig (Líbiában péntek) áll fenn. Szombattól, ha nincsenek a békés rendezésre utaló jelek, katonai erővel döntik el az ügyet – tette hozzá az MTI szerint.
Az ENSZ állítólag saját békefenntartóit küldené Líbiába, így előzve meg az esetleg kialakuló káoszt. Az Inner City Press című honlap, amely az ENSZ-ügyeket közli, azt állítja, egy tanulmány került a birtokába, amelyet a világszervezet vezetője, Ban Ki Mun rendelt meg. Az ENSZ 200 fegyvertelen katonai megfigyelőt és 190 ENSZ-rendőrt küldene Líbiába, s 61 fős civil miszsziót telepítene az országba. A rendőrök az új líbiai hadsereg kiképzését végeznék, a megfigyelők a régi rendszerhez hű hadsereg tagjainak útját ellenőriznék, a civilek pedig a demokráciába való átmenetet készítenék elő. Mindehhez szükség volna az ÁNT kérésére, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazására.
Egy Oxfordban tanító iszlámszakértő kétli, hogy a Kadhafi-rezsimet felváltó új vezetés megfelelő perspektívát jelenthet az országnak. Tariq Ramadan szerint a felkelők által létrehozott Átmeneti Nemzeti Tanács nem más, mint „ellenőrizhetetlen személyek” csoportja. „Kadhafi diktátor volt. Én azonban kételkedem abban, ami most (Líbia) jövőbeli perspektívájaként kínálkozik. Olyan embereket prezentálnak a világnak felszabadítókként, akiknek az összetétele teljesen heterogén és ellenőrizhetetlen” – jelentette ki Ramadan. Az egyiptomi Muzulmán Testvériség alapítójának, Haszan al-Bannának az unokája számára „rejtély, miért sietett a Nyugat annyira a lázadók hatalmi szervének elismerésével”, elvégre a lázadók vezetői között egyesek „igen kétes múltra” tekintenek vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.