Ütközet előtt a Dale Farm-i telepesek?

Győr Ágnes
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy napjuk van az angliai Basildon város melletti Dale Farmon letelepedett ír és roma utazóknak arra, hogy elhagyják otthonaikat. A több száz telepes ellen ma éjféltől a város tanácsa bármikor megindíthatja a buldózereket, hogy házaikat lerombolják. Az utazók azonban maradni akarnak.
Vanessa Redgrave brit színésznő tegnap délután személyesen jelent meg a főként lakókocsikból álló táborban, hogy az utcán játszó gyerekek között és az újságírók előtt az utolsó pillanatban is felemelje szavát a tábor megmentése érdekében. – Mindig kiálltam az utazók mellett – mondta Vanessa Redgrade a tábor egyik házának udvarán tartott rögtönzött sajtótájékoztatón. – Anglia elvesztette közösségeit, a Dale Farm azonban élő és eleven. Ha el kell hagyni otthonaikat az itt élőknek, ez is megszűnik – hangsúlyozta az angol színésznő.
Bár a híres színésznő szavaira odafigyel a világ, a táborlakóknak nem sok esélyük maradt, hogy maradhassanak. Ma délben, Londonban a legfelsőbb bíróság még tart egy meghallgatást arról, hogy a basildoni önkormányzat jogosan akarja-e felszámolni az illegálisan beépített parcellákat. Ám azt, hogy ettől bármi megváltozna, már senki nem reméli. A tábor területén ezért javában tart a felkészülés arra az ütközetre, amelyet az itt lakók és az ideérkező aktivisták vívnak majd a törvény szavának érvényt szerezni akaró rendőrség és a kitelepítést végző cég embereivel.
Amint korábban megírtuk, az angliai Basildon önkormányzata néhány hónapja döntött úgy, hogy felszámolja a telep egy részét. Lépésüket azzal indokolták, hogy a helyi családok közül többen a szomszédos Crays Hill menti zöldövezetben engedély nélkül építették fel otthonaikat. Dale Farmot az 1970-es években kezdték el benépesíteni romániai cigányok és a vándorcigányok életmódját követő írek. Kezdetben engedéllyel telepedtek le az ide érkező utazók. Tíz évvel ezelőtt azonban az egyik ír család megvett és beépített egy, már a védett övezethez tartozó parcellát.
Bár az önkormányzattal vívott évtizedes jogi csatát 2009-ben elvesztették az utazók, folytatták az illegális terjeszkedést és építkezést. A tárgyalások kudarccal végződtek, a felkínált lakásokat nem fogadták el az érintettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.