Változatok országgáncsolásra

2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy futballcsapaton, ha a taktika sehogyan sem válik be, változtatnak. Az összeállításon igazítanak, de az is lehet, hogy más formációban játszatják a focistákat. Olyan azonban, hogy a tizedik vereség után is ugyanúgy lődörögjön a pályán egy csapat, miközben egyfolytában kapja a gólokat, teljességgel elképzelhetetlen. Nem úgy az ellenzéki vadászmezőkön. Ha felsültek az eddigi ócsárló-lejárató kampányokkal, és üres luftballonként pukkadoztak el a rágalmaik, attól tökéletesen függetlenül ugyanazt teszik holnap, holnapután és azután is. Mintha valami modern kori Kőműves Kelemen-paródiát adnának elő: újból és újból felépítik a falak helyett a nagy semmit, s programozott robotokként menetelnek a kudarcokba. Ha látleletünk kitalált lenne, ha a megújulást eltussoltuk volna, a felmérések rácáfolnának. De azok – kis eltéréssel – változatlan társadalmi reakciót tükröznek. Oly sok pocskondiázás és viszály után a népesség nagy többsége nem hajlik az ellenzéki szóra, és lényegében kitart a kormány politikájának támogatása mellett.
Az sem véletlen, hogy jó szívvel nem írhatunk balliberális erőket. Hogyan is tehetnénk, ha egyszer zavarba ejtően ugyanazt a sirató- és hergelőnótát nyekergi, fújja a Jobbik is, mint az MSZP és az LMP. A szélsőséges-radikális népfront tagjai egyformán abban bíznak: előbb-utóbb csak sikerül rászorítani az embereket, legyenek hajlandók rosszul érezni magukat, s lázadjanak végre fel. Ha nem megy most vagy holnap, megy a jövő héten vagy a jövő évben, a választásokig még van idő, gondolják.
Lehet, hogy ilyenformán a Karácsony Gergely-féle koalíciós javaslat mégsem olyan nagy marhaság, mint amilyennek első látásra tűnt?
A jobb- és balszéli ellenzéki erők valószínűleg azért hisznek az agresszív negatív kampányban, a kizárólag az ellenfél szakadatlan támadására alapított stratégiában, mert ők másként nem tudják elképzelni az áhított hatalom megragadását. Pedig ugyanazzal a negatív kampánnyal, amellyel a baloldal a liberálisokkal annak idején hatalomra került, már nem fognak győzni, mert a kormányzásuk alatti gyászos nyolc évet egyhamar nem felejtik el a választók. Miután önálló, koherens gondolatrendszerük nincs, csak az ellenfél alkalmasságának kikezdésével operálnak. Sajátosan foghatják fel a parlamentáris demokráciát, ha a Házon kívül és belül kizárólag a kudarcpropaganda és a pesszimizmusbiznisz eszközével élnek.
Így aztán kialakul egy abszurd munkamegosztás az ellenzék és a kormány között. Az ellenzék mindenre tüzel az utolsó töltényig, míg a kormány mindent megpróbál megtenni azért, hogy kivergődjünk a válságból. Szomorú, hogy a konzervatív kormányok a hangya, a balliberálisok a tücsök politikáját követik. Az egyik felhalmozza, a másik elkölti. A jelek szerint az emberek érzik ezt a dühítő munkamegosztást, és már nem dőlnek be a milliárdos baloldalnak.
Mesterházy Attila pártelnök bosszúsan reagált a Hír TV kérdésére, vajon ő elfogadná-e a kormány által felkínált megoldást a devizahitelesek helyében. Nehezen dekódolható válaszféleséget préselt ki magából: szerinte a probléma az, hogy amit kidolgozott a kormány, nem oldja meg a problémát, és nagyon sokféle probléma van, amit nem lehet általánosan kezelni. Ezt hívják tautológiának. Amikor valamit önmagával magyarázunk. A kormány nem tudja megoldani a problémákat. Mi erre a bizonyíték? Hogy megoldatlanul maradnak. Primitív érvelés? Ennyire futja.
Mire megy ki a játék? El akarnák tüntetni vagy legalább jelentékteleníteni a kétharmados többséget. Presszionálnák a kormányt: ha demokratikusnak érzi magát, ne merészeljen élni a kétharmados jogosítványaival. Azért kell egyre drasztikusabb eszközökhöz nyúlniuk, mert ez a kétharmad-eltüntetés valahogy nem jön be nekik. A kabinet társadalmi támogatottsága csupán az alkalmi karriervoksolókkal csökkent valamelyest, ám szó sincs arról, hogy kétharmad alá olvadna, amit lobogtathatnának mint bizonyságot: nincs már igazi felhatalmazása a Fidesznek. Ha belegondolunk, a támogatottság megőrződése a lakosság intelligenciájának a bizonyítéka. (Tisztában kell lennünk azonban azzal, hogy a türelmének is.) Jellemző a balliberális elsivatagosodott elmeműködésre, hogy már a kritikájukat is a kormányról puskázzák. Képesek voltak a szocialisták az európai bankfelügyelethez fordulni a devizahitelesek ügyében, függetlenül attól, hogy a kabinet ezt már megtette. Az emberben felmerül: hát már enynyire csak lopott anyagból tudnak dolgozni? Ennyire nincs saját ötletük? Beküldték az MTV reggeli műsorába Simon Gábort, védje meg a gyerekes akciót. Tudvalévő: ha nagy a baj a pártban, Lendvai Ildikó jelenik meg a kamerák előtt, hogy eljópofizza, szeleburdi hancúrozásnak állítsa be még azt is, ha az elnökségben öszszeverekednek az elvtársak. Ha ellenben a választmányi elnök tűnik fel a színen, merőben más a helyzet. Már pusztán Simon láttára sejti a sajtó: olyan ügyről van szó, ami veszett fejsze nyele, tehát a pártelnök nem szívesen koptatná vele tovább a népszerűségét. Simon hozta is szokott formáját. A következtetés: nagy reményeket nem fűznek a kormánymajmoló bankfelügyelet-levélhez az álbaloldalon. De mit remélhetnek az olyan találomra eldurrantott, az MSZP-uralom alatti ellenzéki poénokat kopírozó petárdáktól, mint hogy Mesterházy szerint bankárkormány van hatalmon? Valahonnan ismerős ez a mondat… Mesterházy nem finnyás: azt hiszi, ami jól hangzott Orbán szájából, az a realitásoktól függetlenül az övéből is siker lesz. Pár napja meg azzal állt elő: új cselédtörvény készül. Az ijedelemmel elárulta, mennyire megszeppentek attól az eshetőségtől, hogy meglódulhat a foglalkoztatottság, és visszaszorulhat a feketemunka.
Képesek voltak abba belekötni, hogy a miniszterelnök kivett négy nap szabadságot. Még egy hivatalnoknak vagy melósnak is sokkal több szabadság dukál. A kormányfőnek miért ne járhatna egy töredéke? Hasonlítsuk csak össze az előző nyolc év kubai és egyéb luxusüdüléseivel. Arról is dörgedelmes cikkeket olvashatunk, hogy Skodákat kapnak az államtitkárságok a régi, kiszolgált autók helyett. Mintha ez valami éktelen pazarlás lenne. Ezek sem jobbak a Gyurcsányék vásznánál – szuggerálják. Akkor mi volt az MSZP–SZDSZ nyolc éve alatt a méregdrága, fullextrás Audik dömpingje? 2010 tavasza óta már a Skoda is fényűzés? Az az erős gyanúnk, hogy az ellenzék még arra is acsarogna, ha felújított Trabantokat vásárolt volna a hivatal. Odáig süllyedtek, hogy a kormányt a kínaiakkal és az oroszokkal kialakított jó viszony, ígéretes együttműködés miatt támadják. Azaz néha éppen az ellenkezőjét terjesztik. Már azt sem tudják, mi a saját álláspontjuk. Nem csoda, hogy zavarban vannak. Hányszor hencegtek az ő fantasztikus keleti kapcsolataikkal, amelyeknek amúgy semmiféle eredménye nem volt?
Már csak az hiányzik, hogy a kizsákmányoló kapitalistákat kárhoztassák. Hogy igazodjon ki rajtuk a választó, ha ők maguk sem tudják, milyen ideológiai platformról akarják aprítani a jobbközép kormányt?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.