36 évig bujkált, saját édesanyja buktatta le

2011. 08. 23. 13:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

CNN (cnn.com)

36 évig bujkált, végül saját édesanyja buktatta le – évtizedek óta szökésben lévő bűnözőt fogott el az FBI – tudósít a CNN.

William Walter Asher három társával együtt szörnyű bűntényt követett el 1966-ban: betörtek egy San Franciscó-i bárba, és ott halálra verték a tulajdonost, mielőtt elvitték az összes pénzét. A férfi akkor húszéves volt. A bűntényt követően Chicagóba szökött, a hatóságok azonban hamar a nyomára akadtak. Ashert elfogták, majd bíróság elé állították: bűnösnek találták, és életfogytiglani börtönre ítélték. A történetnek itt vége is lett volna, a férfi azonban csupán nyolc évet töltött le büntetéséből: ekkor ugyanis megszökött a börtönből, és többé nem került elő.

Az FBI Kanadáig követte a nyomát, ahol megtudták, új nevet vett fel, és egyszerű kamionsofőrként dolgozott. Asher teljesen új életet kezdett: feleségül vett egy nőt, és családot alapított. Évek múltán azonban elváltak, és az asszony nem tudta, mi lett volt férjével. A nyom kihűlt, egészen 2005-ig. „Érdekes, de Asher egyik lánya keresett meg minket, hogy információi vannak apjáról” – tudta meg a CNN a nyomozóhivataltól. A bűnöző édesanyja ugyanis halálos ágyán feküdt, és szerette volna még egyszer, utoljára látni fiát.

„Az öreg hölgy családtagjai segítségét kérte, akik számokon keresztül tudták, hogyan lehet megtalálni – szól a közlemény. Az FBI az információ tudatában alaposan átfésülte a lehetséges kapcsolatok telefonos hívásait. Két hívás is egy kaliforniai számra érkezett, csupán napokkal az édesanya halála előtt. Az ügynökök megkeresték a címzett, egy bizonyos Garry Donald Webb fotóját a nyilvántartásban. A férfi feltűnően hasonlított Asherre, bár öregebb és soványabb kiadásban.

Ezután már csak a terepmunka maradt: az FBI alkalmazottai napokig figyelték „Webb” lakását és munkahelyét – a férfi egy kamionos cégnél dolgozott. Pénteken, amikor már bizonyosak voltak benne, hogy a harminchat éve eltűnt bűnözőt látják, egyszerűen elé álltak, és közölték, le van tartóztatva. Először tiltakozott, de hamarosan beismerte, valóban ő William Walter Asher. Az egykori fegyveres rabló ismét új életet kezdett: több mint egy évtizede élt egy nővel, aki semmit nem tudott erőszakos múltjáról. Egyszerű, csendes munkásként élt, egyszer sem gyűlt meg a baja a hatóságokkal.

A férfit egy kaliforniai börtönbe szállították, ahol valószínűleg egész hátralévő életét tölteni fogja. „Harminchat évi rettegés után William Walter Asher, aki jelenleg hatvanhat éves, visszakerül oda, ahová való: a börtönbe” – zárul a nyomozóhivatal közleménye.

The Guardian (guardian.co.uk)

Tovább bonyolódik a brit lehallgatási botrány: az új fejlemény még több fejfájást okozhat a miniszterelnöknek, kiderült ugyanis, egykori kommunikációs vezetőjét kormányzati alkalmazása alatt is tovább pénzelte a News International (NI) – tudósít a The Guardian.

A konzervatív párt több prominens személyisége is kijelentette korábban, Coulson nem kapott pénzt Rupert Murdoch cégétől, „egyetlen bevételi forrása a tőlünk húzott fizetése volt” – ahogy egy neve elhallgatását kérő bennfentes fogalmazott júliusban a lapnak adott interjúban. Egy tanácsadó kettős alkalmazása akkor is komoly bizalmi problémákat vetne fel, ha nem a múlt hónapban megszüntetett, aljas tettekkel gyanúsított News of the World egykori főszerkesztőjéről lenne szó.

Andy Coulson azonban pontosan ez a személy: a BBC riportere, Robert Peston most azt jelenti, a férfi mégis kapott bizonyos összegeket a Murdoch-birodalom brit szárnyától. Coulson kétéves szerződésének lejárta előtt távozott szerkesztői posztjáról, a lap azonban úgy döntött, a le nem dolgozott hónapokat is kifizeti – a férfi még hónapokon át élvezhette az NI támogatását, mely rendszeres pénzösszegek mellett szolgálati kocsi és magán egészségügyi ellátás formájában fejeződött ki.

A kifizetések befejeződtek, mielőtt David Cameron elfoglalta a miniszterelnöki széket, az azonban, hogy sem ő, sem környezete nem tudott róla, hogy Coulson továbbra is a News International lekötelezettje, komoly kérdéseket vet fel a konzervatív vezető alkalmasságáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.