A NÉBIH csütörtöki közleménye szerint a kiemelt ellenőrzés célterületei között szerepelt a hús és húskészítmény, az édesipari-, a borászati termékek, a takarmányok előállítása és forgalmazása, a tojáscsomagolás és -forgalmazás, a zöldség- és gyümölcsforgalmazás, továbbá az élőállat- (bárány, nyúl) szállítások és az élelmiszer-hulladékok kezelése.
A szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak az ünnephez köthető gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó élelmiszerekre is, például a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményekre; a tojásra vagy a különféle borokra.
Az élelmiszer-előállító helyeket és az élelmiszer-forgalmazókat egyaránt érintő ellenőrzések során leggyakrabban higiéniai, illetve a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokat, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot tapasztaltak a hatóság szakemberei. Összesen 36 586 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak meg, amelyek 2,3 százalékát kellett kivonni a forgalomból. Az élelmiszerhulladék-kezelés szabályainak megsértése miatt további 915 ezer forint bírságot szabtak ki.
Az ellenőrzések során új problémaként jelentkezett a citrusfélék gyümölcsén az élő kártevővel való szennyezettség. A citrusfélék pajzstetvei közül négy fajt határoztak meg, főleg a görög és spanyol importtermékek voltak fertőzöttek. A gyümölccsel behurcolt – Magyarországon nem honos – károsítók megtelepedésének veszélye fennáll, és ez fokozott növényvédelmi kockázatot jelent.
A feltárt szabálytalanságok miatt a tavalyinál kevesebb volt a figyelmeztetés, ugyanakkor több bírságot szabtak ki. A tavaly tavaszi kiemelt ellenőrzés eredményeihez képest némileg több esetben állapított meg nyomon követési hiányosságot a hatóság. Míg tavaly elsősorban a fogyaszthatósági, illetve a minőség megőrzési idő lejárta miatt vonták ki leggyakrabban az élelmiszertermékeket a forgalomból, addig az idén a jelölési hiba volt a legjellemzőbb probléma.