Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/alkotmanybirosag-ele-kerul-a-plakattorveny-3874368/

Alkotmánybíróság elé kerül a plakáttörvény

Az MSZP képviselői aláírják az ehhez szükséges beadványt.

Aláírja az MSZP a plakáttörvény miatt készült jobbikos alkotmánybírósági beadványt, vagyis a Fidesz által az Országgyűlésen áterőltetett szabályozást mindenképpen vizsgálnia kell az Alkotmánybíróságnak (Ab). Nyakó István, a szocialisták sajtófőnöke hétfő délután közölte a Magyar Nemzettel, hogy frakciójuk tagjai ellátják szignójukkal a dokumentumot.

A Jobbik képviselőcsoportját vezető Volner János múlt pénteken, a parlamenti szavazás után már bejelentette, hogy az Ab-hez akarnak fordulni, mert szerintük alaptörvény-ellenes a kormánypártok által benyújtott, majd elfogadott törvénymódosítás. Egyrészt a tartalma, amely megtiltaná a pártoknak, hogy kedvezményesen plakátoljanak, másrészt pedig az elfogadás módja is felvet szerintük kérdéseket, hiszen kétharmados jogszabály helyett a kormánypártok egy feles törvénybe írták bele a terveiket. Egy alkotmánybírósági beadványhoz ötven parlamenti képviselőre van szükség, és miután az LMP már szintén múlt pénteken jelezte támogatását, eddig az MSZP-re kellett várni. A szocialistákkal együtt viszont bőven meglesz a szükséges szignó. 

Az MSZP döntése azért is volt kérdéses, hiszen ténykedésük az ügyben közel sem volt kiszámítható az elmúlt időszakban. Először – a teljes ellenzékkel együtt – elutasították a Fidesz terveit, majd viszont előálltak egy hasonló, de már saját javaslattal. Miután a kormánypártokkal való együttműködéssel vádolták őket, ismét fordultak, és végül elutasították a Fidesz új javaslatát is.

A fideszes és KDNP-s képviselők által elfogadott szigorítást egyébként még Áder János köztársasági elnök nem is írta alá. Sőt, még meg sem kapta, a parlamenti honlapon elérhető adatok szerint egyelőre arra vár, hogy Kövér László házelnök elküldje neki az elfogadott szöveget. Ennek legkésőbb szerdáig kell megtörténnie, utána a köztársasági elnöknek öt napja van eldönteni: aláírja a törvénymódosítást vagy inkább a taláros testülethez fordul.

Jelentős különbség van ugyanis aközött, hogy Áder János előzetes vagy az ellenzéki pártok úgynevezett utólagos normakontrollja alapján vizsgálódik az Ab. Az államfő által kezdeményezett eljárás ugyanis azt jelenti, hogy az új szabályok egészen addig nem lépnek életbe, míg a taláros testület nem határoz arról. Míg a – jelen esetben – jobbikos beadvány nem befolyásolja a hatályba lépést, ráadásul az Alkotmánybíróságot sem köti semmilyen határidő, amíg döntenie kell az ügyben.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …