Keresés
Magyar Nemzet
2020. április 6., hétfő, Vilmos, Bíborka napja
HÍR TV - Bayer show:Aljas támadások
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/bortonbehivo-harom-honapon-belul-4074206/

Börtönbehívó: három hónapon belül

Kiküszöbölnék, hogy az elítéltek hónapokig, évekig szabadlábon maradjanak a büntetés megkezdése előtt.

A javaslat másik rendelkezése szerint az elítéltek behívásáról és elhelyezéséről nem a büntetés-végrehajtási bíró, hanem a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) döntene.

A jogalkotók úgy vélik, a várhatóan 2015-ben hatályba lépő szabály kiküszöbölné, hogy a különféle bűncselekmények miatt fegyházra, börtönre ítélt személyek akár hosszú hónapokig, évekig is szabadlábon maradjanak a büntetésük megkezdése előtt. A törvény ugyanakkor jelenleg minden körülmények közt megköveteli az azonnali behívást, ha valakit bűnszervezet tagjaként marasztaltak el.

A büntetés-végrehajtási bíró most akkor rendelheti el, hogy a szabadlábon lévő elítélt jelenjen meg a börtönben, ha a megyei büntetés-végrehajtási intézet tudja fogadni a büntetés letöltésére jelentkező személyt. Az elítéltet esetleg innen küldik, szállítják másik intézetbe. Az új törvényjavaslat úgy próbálja átalakítani a szabadságvesztések végrehajtásának menetét, rendszerét, hogy az minél olcsóbb és célszerűbb legyen.

A BVOP az egyébként zsúfolt intézmények befogadóképességét és a munkáltatás lehetőségét is figyelembe véve az elítéltet közvetlenül a befogadó intézménybe irányítja. Ezzel csökkenhet a megyei büntetés-végrehajtási intézetek telítettsége is. A javaslat szól arról is, hogy az országos parancsnokságnak az előírt három hónapos határidőn belül is soron kívül kell majd berendelnie a legalább ötévi szabadságvesztésre ítélt személyeket és a többszörös visszaesőket.

A 438 paragrafusból álló, indoklással együtt 288 oldal terjedelmű törvénykönyv vitája hétfőn kezdődik a parlamentben.

Az újítások természetesen nem mindenkit érintenek: aki az ítélethirdetéskor előzetes letartóztatásban van, nyomban megkezdi büntetésének letöltését. Ez a helyzet akkor is, ha a bíróság azonnal elrendeli a legalább öt évre ítélt veszélyes elkövető büntetésének végrehajtását.

Az ároktői banda ügye miatt a Fidesz azt kezdeményezi, hogy a jövőben a legsúlyosabb bűncselekmények esetében ne legyen felső határa az előzetes letartóztatás időtartamának. Emellett 60 napban maximálnák a szakértői vélemények elkészítésének határidejét, és az előzetes letartóztatás bírói elutasítása esetén kötelezővé tennék a lábperec alkalmazását – jelentette be korábban Gulyás Gergely fideszes képviselő.

 

Kötelező lesz a házi őrizet ideje alatt elektronikus nyomkövetőt hordaniuk az eljárás alá vont személyeknek, így többé nem fordulhat elő, hogy rablógyilkosok megszökjenek – mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Védekezés

Mától mindenütt ingyenes a közterületi parkolás
Eközben az ellenzéki pártok máris kikeltek a kormány közös teherviselésről szóló koncepciója ellen.

Védekezés

„Sosem voltunk annyira felkészültek egy járvány kezelésére, mint most”
A nyugati országokban a félelem átveszi az uralmat a társadalom fölött – mondta Frank Füredi.

Kiemelt

A tündöklő mosoly varázsa
Mintha Tolnay Klárira írták volna a szerepet. Ő ekkor 83 éves, egy év múlva már az égi színtársulat tagja.

Poszt-trauma

A Karácsony-féle demokrácia
Szokás szerint bort iszik és vizet prédikál.

Poszt-trauma

Gyurcsányhausen báró most rendesen odapörkölt a kormánynak
Bejelentésétől a fal adja a másikat.

Poszt-trauma

A titokzatos fénykép rejtélye
Kincs, ami van.

Poszt-trauma

Rettegj, 444! A svéd orvosok már maszkot sem kapnak!
Nyugodtan kiálthatnának akár diktatúrát is.

Aktuális

Frissül
Vasárnap Budapesten a rendőri intézkedések száma megduplázódott
A rendőrség továbbra is azt tapasztalja, hogy a jó idő beálltával egyre többen megszegik a kijárási korlátozás szabályait.

Fricz Tamás blogja

Aguilar, LIBE-bizottsági elnök úr, fejezze be!
A világválság tetőpontjához közeledve a LIBE-bizottság elnöke aggódott egy nagyot a magyar demokráciáért.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!