Keresés
Magyar Nemzet
2020. október 22., csütörtök, Előd napja
HÍR TV – CsörteKarácsony Gergely tovább harcol a kormány ellen.
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/eldolhetett-black-hawk-helikoptereket-veszunk-4243256/

Eldőlhetett, Black Hawk helikoptereket veszünk

Jövő év elején kerülhet formálisan is pont az évek óta húzódó helikoptertender-ügy végére.

Jövő év elején formálisan is pont kerülhet az évek óta húzódó helikoptertender-ügy végére, megszületett a kormányban a döntés a beszerzésekről – értesült a Magyar Nemzet Online. Több egymástól független forrásból úgy tudjuk, a magyar honvédséget Lengyelországban gyártott Sikorsky Black Hawk helikopterekkel korszerűsítik majd.

Egy a kormányzati biztonságpolitikára rálátó fideszes forrásunk beszélt erről először, majd egy az ügyre szintén rálátó kormányzati forrásunk azt mondta, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja a hírt. Egy – nem NATO-tag, de az ügyben közvetve érintett – diplomáciai forrásunk szintén a Black Hawk helikopterekről beszélt, míg egy védelmi ügyekre rálátó szakpolitikus forrásunk annyit mondott, különösen Donald Trump győzelmét követően „teljesen logikus lenne, ha ilyen helikoptereket vennénk”. Informátorunk szerint ugyanakkor „olyan konstrukciót választunk majd természetesen, hogy a választásokig egy fillért se kelljen fizetnünk, mert most nem ez a prioritás a költségvetésben”.

A magyar légierő Mi-8-as, Mi-17-es, valamint Mi-24-es helikoptereket használ (illetve használt a múltban), ezek közül a szállítási, katasztrófavédelmi feladatokra is bevethető Mi-8-asok és Mi-17-esek élettartamának meghosszabbításáról idén döntés született ugyan – nem meglepő módon egy orosz cég nyerte el a megbízást –, de a szakemberek egyetértenek abban, hogy ez csak ideiglenes megoldás. Ráadásul drágább is hosszabb távon, mint új helikopterek vásárlása. (Igaz, az is felmerült, hogy Black Hawkból is használtat vegyünk.) Demeter Márta MSZP-s képviselő a beszerzések folyamatos halogatása ügyében többször interpellálta előbb Hende Csabát, majd Simicskó Istvánt is, de konkrét választ egyszer sem kapott.

– A Lengyelországban gyártott Black Hawkoknak saját lajstromszáma van, így hivatalosan nem is számítanak amerikai típusnak, de természetesen mindenki annak tekinti őket. Vagyis, ezzel a megoldással egyszerre tennénk egy gesztust lengyel és amerikai barátaink felé is – magyarázta már idézett fideszes forrásunk a döntés mögötti lehetséges logikát. Egy lengyel forrásunk ugyanakkor megkeresésünkre azt mondta, ők egyelőre nem tudnak számukra pozitív döntésről.

Ha a kormány végül a Black Hawkok mellett dönt, azzal a V4-ekben jellemző trendhez is illeszkedne, ez is egy érv lehet. Lengyelországban októberben jelentették be, hogy részben hazai gyártású Black Hawk helikoptereket vásárolnak, több részletben összesen 70 darabot egy 3,14 milliárd eurós fejlesztési program keretében. A döntés kisebb botrányt is keltett, ugyanis az előző kormány már leszerződött az Airbus Helikpotersszel. Chris Murphy amerikai szenátor a bejelentést úgy kommentálta, hogy „sokkal szorosabbak lennének a lengyel–amerikai kapcsolatok”, ha a lengyelek ezt a típust választanák.

A szlovák kormány tavaly májusban jelentette be, hogy 9 darab – Amerikában gyártott – Black Hawkot vesznek első körben, 261 millió dollár értékben (76 milliárd forint). A botrány itt sem maradt el, ugyanis az ár 2016-ra előbb 300, majd 450 millió dollárra kúszott fel (87, illetve 130 milliárd forint), de utóbb a védelmi miniszter közölte, hogy félreértés van, a 450 millió ugyanis a teljes beszerzési program költsége, aminek keretében a követező években még újabb helikoptereket vehetnek, és egy kiképzőközpontot is létrehoznának a gépek személyzetének, amit más országok is használhatnának.

Végül tavaly decemberben a cseh védelmi minisztérium is bejelentette, hogy elkezdi lecserélni orosz-szovjet gyártású helikoptereit, Prágában első körben 12 új helikopterrel számolnak, ezekből az első darabokat 2017 végén, 2018 elején már le is szállítaná a későbbi kiválasztott, de összesen akár 30-35 helikopter beszerzése is szóba jöhet.

Nálunk első körben egy honvédelmi illetékes szerint hét darab Black Hawk beszerzése jöhet szóba, a légierő-korszerűsítési program a kiegészítőkkel, a személyzet kiképzésével és más tényezőkkel együtt 170-340 milliárd forintba is kerülhet nagyságrendileg. A Black Hawkon kívül idehaza is versenyben van még elvileg a német–francia Airbus, a brit–olasz AugustaWestland, sőt a Brassóban francia licenc alapján gyártott Puma helikoptertípus is. Igaz, utóbbi kettőt igazán sosem tartották esélyesnek.

2001 szeptemberében, a vadászgépek beszerzésének idején az utolsó pillanatig az amerikai F16-os típus tűnt befutónak, az első Orbán-kormány azonban végül a svéd Gripenek mellett döntött.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

DK

Aggasztó titkok a Gyurcsány-párt erzsébetvárosi botrányából
Kinek a pénzéből működött az illegális géppark a Gyurcsány-párt irodája fölötti szobában?

"Lázadás"

Pártkampánnyá alakul át az SZFE-tüntetés
Gyurcsány Ferenc korábban egy titkos egyeztetésen már megmondta: országos akcióvá bővítenék a színművészeti egyetem ügyét.

Kiemelt

A Bayern kiütötte az Atléticót, a Liverpool öngóllal győzte le az Ajaxot
A bajorok címvédőhöz méltóan futballoztak, több pályán az utolsó percekben dőlt el a pontok sorsa.

Poszt-trauma

Péter balladája
„Így lettem én a kecskeb…szó Péter. Nem valami jó név, tudom, de hát, mondom, a népek hálátlanok.”

Poszt-trauma

Hol vagy, Hídember?
Budapesten a jól előkészített fejlesztések, felújítások sem haladnak.

Poszt-trauma

EU-zászlóval kampányolt Bíróért Karácsony
Bővült a lista, kiktől kell bocsánatot kérnie Karácsony Gergelynek.

Poszt-trauma

A Gyurcsány vezette ellenzék csúnyán padlót fogott
Nincs ezen mit szépíteni.

Aktuális

Elérte idei maximumát az Antarktisz feletti ózonlyuk
A méret változatosságát nagyban meghatározza a Déli-sarkvidék körül fújó szelek erőssége.

Fricz Tamás blogja

Donáth Anna és Cseh Katalin még nem tudják, hogy bukott politikusok
Teljesen fölösleges és értelmetlen mártírokat csinálni a Momentum üdvöskéiből. 
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!