Keresés
Magyar Nemzet
2020. október 26., hétfő, Dömötör napja
HÍR TV – Bayer-show:Egyértelműen pozitív a családtámogatások fogadtatása
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/otodszor-dragul-a-fehervari-stadion-3884935/

Ötödször drágul a fehérvári stadion

A tizenegy éve felhúzott székesfehérvári stadion főépülete olyan rossz statikai állapotban van, hogy el kell bontani.

Hiába alkudtak le még a közbeszerzés során milliárdokat a székesfehérvári aréna árából, így is jóval drágább lesz, mint amennyiért eredetileg vállalta a kivitelező. A városi önkormányzat közgyűlése több szakértő véleménye alapján ugyanis úgy döntött, hogy a Sóstói Stadion főépületét is újraépítik, mivel statikailag nem biztonságos. Az újabb munka miatt az átadás fél évet (2018 júniusának végére) késik, és a költségek is jelentősen, 900 millió forinttal megugranak.

Ezzel már ötödször drágul a beruházás, az elmúlt időszakban ráadásul elég sűrűn érkeznek az újabb költségnövekedésről szóló hírek. Alig több mint egy hete számoltunk be róla, hogy korábban nem tervezett munkák miatt negyedszer is módosítani kellett a szerződést. Akkor 13,1 millió forint volt a növekmény.

Más kérdés, hogy a főépület statikai problémáit már ebben a kontraktusban, sőt valójában már a május végi módosítás során is jelezték az érintettek. A dokumentumokban annyit rögzítettek, hogy a fejépület vasbeton szerkezetével van probléma, ami miatt a korábban vállalt határidők nem tarthatók. Pontosabbat azonban akkor a szöveg szerint még nem lehetett mondani, mert a vizsgálatok folyamatban voltak.

Ezek zárultak le mostanra, nem túl kedvező kimenetellel. Cser-Palkovics András polgármester – az Fmc.hu beszámolója szerint – a késés bejelentésekor arról beszélt, hogy az épületet alig több mint 10 éve, jelentős állami támogatással húzták fel. Így senki nem számított arra, hogy a létesítmény használhatatlan állapotban van. Épp ezért szerepelt eredetileg a tervek között az, hogy ezt a részt integrálják az új stadionba, ezzel is csökkentve a kiadásokat. A polgármester arról is beszélt, hogy az esetleges mulasztások miatti jogi lépéseket is tehet az önkormányzat.

A mostani drágulással a szerződéskötés óta már nettó közel 1,4 milliárd forinttal ugrottak meg a Sóstói Stadion kivitelezési költségei. Mindez azért érdekes, mert a nyertes konzorcium – amelyben a helyi futballcsapatot támogató Strabag is képviselteti magát – eredetileg jóval drágábban vállalta volna csak a munkát, mint amennyiről végül szerződést kötöttek. A Magyar Narancs írta meg, hogy az első ajánlat 18,5 milliárdos volt, és ezt csak többszöri egyeztetés után sikerült lealkudni bruttó 16 milliárdra.

A drágulásokkal viszont már megközelítjük az eredeti ajánlatot. Pedig a 16 milliárd is jóval több volt, mint amit a kormányzat erre szánt: előzetesen 12,8 milliárdot különítettek el az arénára.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Zárug Péter Farkas

Politikai pálfordulások Gyurcsány vörös vonalán
Egykori, korábban ­MDF-es vagy fideszes közéleti szereplők, közgazdászok, tárcavezetők, képviselők vedlettek át balliberálisokká.

Nincs fennakadás

Az igazgatókon is múlik a covidos tanárok bére
A nem beteg pedagógusok vállalhatják, hogy otthonról is ellássanak feladatokat.

Kiemelt

Covid-díj a tanárok és edzők munkájának elismeréséért
Azokat a tanárokat és edzőket szeretnék elismerni, akik az első hullám során kimagasló munkát végeztek az online oktatásban.

Poszt-trauma

Fullajtár Andrea jól rákente a gyalázatot
Örökké emlékezetesek maradnak azok a gyöngéd táblagép-simogatások.

Poszt-trauma

Hiteltelen tisztelgés
Felkészül a holokauszt?

Poszt-trauma

Ennyi volt! Niedermüllerék végzetes hibát követtek el
Nehéz a (bitcoin)bányászok élete.

Poszt-trauma

Így gyalázzák meg Gyurcsányék ’56 emlékét
Gyurcsány Ferenc még saját fanatikus követői elé sem mert egyedül kiállni.

Aktuális

Tipikus főzési hibák, amiket gyakran követünk el
Főzéskor nagyon sok mindenen múlik, hogy hogyan sikerül az étel.

Fricz Tamás blogja

Donáth Anna és Cseh Katalin még nem tudják, hogy bukott politikusok
Teljesen fölösleges és értelmetlen mártírokat csinálni a Momentum üdvöskéiből. 
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!