Keresés
Magyar Nemzet
2019. július 22., hétfő, Magdolna napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/otodszor-dragul-a-fehervari-stadion-3884935/

Ötödször drágul a fehérvári stadion

A tizenegy éve felhúzott székesfehérvári stadion főépülete olyan rossz statikai állapotban van, hogy el kell bontani.

Hiába alkudtak le még a közbeszerzés során milliárdokat a székesfehérvári aréna árából, így is jóval drágább lesz, mint amennyiért eredetileg vállalta a kivitelező. A városi önkormányzat közgyűlése több szakértő véleménye alapján ugyanis úgy döntött, hogy a Sóstói Stadion főépületét is újraépítik, mivel statikailag nem biztonságos. Az újabb munka miatt az átadás fél évet (2018 júniusának végére) késik, és a költségek is jelentősen, 900 millió forinttal megugranak.

Ezzel már ötödször drágul a beruházás, az elmúlt időszakban ráadásul elég sűrűn érkeznek az újabb költségnövekedésről szóló hírek. Alig több mint egy hete számoltunk be róla, hogy korábban nem tervezett munkák miatt negyedszer is módosítani kellett a szerződést. Akkor 13,1 millió forint volt a növekmény.

Más kérdés, hogy a főépület statikai problémáit már ebben a kontraktusban, sőt valójában már a május végi módosítás során is jelezték az érintettek. A dokumentumokban annyit rögzítettek, hogy a fejépület vasbeton szerkezetével van probléma, ami miatt a korábban vállalt határidők nem tarthatók. Pontosabbat azonban akkor a szöveg szerint még nem lehetett mondani, mert a vizsgálatok folyamatban voltak.

Ezek zárultak le mostanra, nem túl kedvező kimenetellel. Cser-Palkovics András polgármester – az Fmc.hu beszámolója szerint – a késés bejelentésekor arról beszélt, hogy az épületet alig több mint 10 éve, jelentős állami támogatással húzták fel. Így senki nem számított arra, hogy a létesítmény használhatatlan állapotban van. Épp ezért szerepelt eredetileg a tervek között az, hogy ezt a részt integrálják az új stadionba, ezzel is csökkentve a kiadásokat. A polgármester arról is beszélt, hogy az esetleges mulasztások miatti jogi lépéseket is tehet az önkormányzat.

A mostani drágulással a szerződéskötés óta már nettó közel 1,4 milliárd forinttal ugrottak meg a Sóstói Stadion kivitelezési költségei. Mindez azért érdekes, mert a nyertes konzorcium – amelyben a helyi futballcsapatot támogató Strabag is képviselteti magát – eredetileg jóval drágábban vállalta volna csak a munkát, mint amennyiről végül szerződést kötöttek. A Magyar Narancs írta meg, hogy az első ajánlat 18,5 milliárdos volt, és ezt csak többszöri egyeztetés után sikerült lealkudni bruttó 16 milliárdra.

A drágulásokkal viszont már megközelítjük az eredeti ajánlatot. Pedig a 16 milliárd is jóval több volt, mint amit a kormányzat erre szánt: előzetesen 12,8 milliárdot különítettek el az arénára.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Cirkuszt mint falat kenyeret
Azon kevesek közé tartozom, akiket gyerekkorában nem fogott meg a cirkusz világa, így a nosztalgia nem segített át a kezdőlépéseken, amikor kezembe vettem a Cirkuszi csodaemberek című életinterjú köteteket. Elfogulatlanság nélkül kellett hát felfedeznem, miért lehet érdekes egy cirkuszművészekről szóló interjúkötet olvasgatása.

Poszt-trauma

Kilövési engedély Kolinda Grabar-Kitarovićra?
A balliberális sajtó céltábláján a horvát elnök.

Poszt-trauma

Méretes pofont kapott Gyurcsány Ferenc
Egy csapásra atomjaira hullott a teória.

Poszt-trauma

Vona csak leépül szép csendben
Rajzfigurákkal beszélget a „törzsi háborúkról”.

Poszt-trauma

Már megint a keresztekkel van a baj
Ezúttal a német rendőrségnek.

Szélsőbal az EP-ben

Az Antifa-lelkület bugyrai
Az Antifa nem egyszerűen egy erőszakos banda, amely néha lecsap. Az Antifa szerves része a nemzetközi baloldalnak, ami jól tetten érhető abban, hogy rendszerint következmények nélkül tarthat terrorban másokat.

A kormány is segített

Soltész Miklós: Atyha példája erőt ad a magyarságnak
A felszentelési ünnepségen Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár megemlítette, hogy a magyar kormány 42 millió forinttal támogatta a templom újjáépítését.

Aktuális

A zöldek eltitkolnak valamit
Akik azt állítják, hogy a klímaváltozás komolyabb fájdalom, áldozat és lemondás nélkül, jelenlegi életmódunk pusztán környezettudatos finomhangolásával megállítható, azok eltitkolnak valamit a választók elől.

Fricz Tamás blogja

Novak Djokovics, a lenézett „kelet-európai” teniszbajnok
Boris Becker nem bírta tovább, és a vasárnapi wimbledoni férfi egyes döntő után a BBC-ben beszólt a közönségnek.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.