Keresés
Magyar Nemzet
2019. szeptember 18., szerda, Diána napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/otodszor-dragul-a-fehervari-stadion-3884935/

Ötödször drágul a fehérvári stadion

A tizenegy éve felhúzott székesfehérvári stadion főépülete olyan rossz statikai állapotban van, hogy el kell bontani.

Hiába alkudtak le még a közbeszerzés során milliárdokat a székesfehérvári aréna árából, így is jóval drágább lesz, mint amennyiért eredetileg vállalta a kivitelező. A városi önkormányzat közgyűlése több szakértő véleménye alapján ugyanis úgy döntött, hogy a Sóstói Stadion főépületét is újraépítik, mivel statikailag nem biztonságos. Az újabb munka miatt az átadás fél évet (2018 júniusának végére) késik, és a költségek is jelentősen, 900 millió forinttal megugranak.

Ezzel már ötödször drágul a beruházás, az elmúlt időszakban ráadásul elég sűrűn érkeznek az újabb költségnövekedésről szóló hírek. Alig több mint egy hete számoltunk be róla, hogy korábban nem tervezett munkák miatt negyedszer is módosítani kellett a szerződést. Akkor 13,1 millió forint volt a növekmény.

Más kérdés, hogy a főépület statikai problémáit már ebben a kontraktusban, sőt valójában már a május végi módosítás során is jelezték az érintettek. A dokumentumokban annyit rögzítettek, hogy a fejépület vasbeton szerkezetével van probléma, ami miatt a korábban vállalt határidők nem tarthatók. Pontosabbat azonban akkor a szöveg szerint még nem lehetett mondani, mert a vizsgálatok folyamatban voltak.

Ezek zárultak le mostanra, nem túl kedvező kimenetellel. Cser-Palkovics András polgármester – az Fmc.hu beszámolója szerint – a késés bejelentésekor arról beszélt, hogy az épületet alig több mint 10 éve, jelentős állami támogatással húzták fel. Így senki nem számított arra, hogy a létesítmény használhatatlan állapotban van. Épp ezért szerepelt eredetileg a tervek között az, hogy ezt a részt integrálják az új stadionba, ezzel is csökkentve a kiadásokat. A polgármester arról is beszélt, hogy az esetleges mulasztások miatti jogi lépéseket is tehet az önkormányzat.

A mostani drágulással a szerződéskötés óta már nettó közel 1,4 milliárd forinttal ugrottak meg a Sóstói Stadion kivitelezési költségei. Mindez azért érdekes, mert a nyertes konzorcium – amelyben a helyi futballcsapatot támogató Strabag is képviselteti magát – eredetileg jóval drágábban vállalta volna csak a munkát, mint amennyiről végül szerződést kötöttek. A Magyar Narancs írta meg, hogy az első ajánlat 18,5 milliárdos volt, és ezt csak többszöri egyeztetés után sikerült lealkudni bruttó 16 milliárdra.

A drágulásokkal viszont már megközelítjük az eredeti ajánlatot. Pedig a 16 milliárd is jóval több volt, mint amit a kormányzat erre szánt: előzetesen 12,8 milliárdot különítettek el az arénára.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Nagy veszély a településekre a bevándorlók betelepítése
Az októberi önkormányzati választásnak különösen nagy tétje van, a bevándorláspárti európai baloldal ugyanis minden szinten ki akarja építeni a hálózatát a tagállamokban – mondta Halász János.
Országszerte nagy igény van a falusi csok millióira
Több mint 1800 család igényelte a falusi családi otthonteremtési kedvezményt (csok) szeptember közepéig az OTP Banknál, összesen mintegy tízmilliárd forint értékben.

Poszt-trauma

Fényképen Karácsony újabb elégtelenje földrajzból
Vissza az iskolapadba!

Poszt-trauma

Fekete-Győr András „kompromisszumos” javaslata
Kikukázta a Juncker-féle bizottság egyik elvetélt ötletét a momentumos,

Poszt-trauma

Tordai Bence újabb szavazókat szerzett Tarlósnak
Ismét túl nagy volt a mellénye.

Poszt-trauma

A nap, amikor végképp nevetségessé tette magát az ellenzék
Röhejes, szomorú, vagy felháborító?

Betanítani és kihasználni

Ne rontsátok meg a gyerekeket!
A gyerekeket betanítani, például zsebmetszésre, koldulásra, betörésre, kábítószer-fogyasztásra vagy aljas politikai játszmákra legalább annyira főben járó bűn, mint ráuszítani az iskolára.

Bosszúhadjárat

Varga Judit: Megvédjük Magyarországot!
Az igaz­ságügyi miniszter szerint a bevándorláspárti bosszúhadjárat részeként a jól ismert hazug vádak ismétlődtek meg, melyeket tételesen cáfoltak.

Aktuális

Tények és hazugságok a migrációról
Elismert szervezetek szakértői szerint ma a népvándorlás jelenti az egyik legnagyobb problémát a világon, hiába próbálják meg elhallgatni, ami ma már aligha elhallgatható.

Fricz Tamás blogja

Juncker az örök föderalista és globalista
Az Európai Bizottság leköszönő elnöke már nem változik meg: ő valóban az Európai Egyesült Államok híve volt és maradt a mai napig.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.