Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/tavozik-az-amerikai-nagykovet-3922348/

Távozik az amerikai nagykövet

Lapunk úgy tudja, Colleen Bell már néhány hete meghozta döntését.

Lapunk úgy tudja, a Barack Obama elnök által magyarországi misszióra 2014-ben kijelölt diplomata már néhány hete meghozta döntését, s ezt nem fogja befolyásolni az sem, hogy ki lesz az Egyesült Államok új elnöke. Információink szerint a korábban producerként ismert Bell kissé belefáradt a magyar–amerikai kapcsolatok reménytelennek tűnő egyengetésébe. Pedig a demokratákhoz közel álló külképviselet-vezető érezhetően javított az André Goodfriend ideiglenes ügyvivő nevével fémjelzett, 2013–2014-es időszak hangulatán, amikor súlyos diplomáciai konfliktussá fajult hat meg nem nevezett magyar köztisztviselő amerikai belépésének megtagadása korrupciós ügyletekre hivatkozva.

Colleen Bell az MTI-nek jelezte: lapunk értesüléseivel ellentétben „nem megy sehova belátható időn belül”. A diplomata hangsúlyozta: örömmel szolgálja hazáját budapesti amerikai nagykövetként, és addig tölti be a pozícióját, amíg csak lehetséges.

Bell megérkezésének első pillanatától a washingtoni diplomácia nyitottabb, barátságosabb arcát próbálta képviselni, korrupcióra vonatkozó bírálatokat ugyan időnként ő is megfogalmazott, de eddig feszültségmentes, akár szívélyesnek is nevezhető kapcsolatot tartott fenn a kormánnyal.

Colleen Bell várhatóan a jövő év elején, legkésőbb kora tavasszal távozik, feladatait átmeneti jelleggel, az új nagykövet kinevezéséig David Kostelancik helyettes misszióvezető veszi át. A karrierdiplomata nemrég érkezett Budapestre, legutóbb az amerikai kongresszus Helsinki Bizottságának volt külügyminiszteri főtanácsadója. 2008 és 2010 között az Egyesült Államok moszkvai külképviseletén szolgált mint helyettes, majd ügyvivő politikai tanácsos. Korábban is dolgozott Moszkvában az akkori nagykövet, Thomas Pickering különleges tanácsadójaként. Aligha véletlen a tapasztalt Kostelancik Magyarországra küldése, Washingtont a sajtószabadságon, az egyházi törvényen, a korrupción, illetve az antiszemitizmuson kívül továbbra is Orbán Viktor miniszterelnök oroszbarát megnyilvánulásai aggasztják. Az amerikai külügyben az is növelte a bizalmatlanságot a magyar kabinet iránt, hogy egyik moszkvai útja során a kormányfőt Vlagyimir Putyin elnök egy tolmács nélkül zajló tárgyalásra hívta dolgozószobájába.

Orbán Viktor – bár állítólag meggyőződéssel hisz a többpólusú világ kialakulásában, s ezért erősíti az orosz és a kínai kapcsolatokat – továbbra is kiemelten fontosnak tartja a jó viszonyt Washingtonnal, amire viszont egyelőre kevés az esély. Úgy tűnik, a magyar diplomácia teljesen feladta a demokratákhoz való közeledést, ám Donald Trump győzelme esetén sem várható lényeges áttörés a magyar–amerikai viszonyban. A republikánusok között sincs jelenleg olyan befolyásos politikus, aki szimpátiával tekint az Orbán-kormányra, és esetleg lobbizni tudna a kétoldalú viszony javításáért. Úgy tudjuk, államtitkár-helyettesinél magasabb szintű amerikai tárgyalópartnerre Trump győzelme esetén sem számíthat a Fidesz-kabinet.

Információink szerint a miniszterelnök nem elégedett Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet tevékenységével, pedig a misszióvezető a hagyományos diplomáciai eszközökkel maximálisan élve igyekszik javítani a kapcsolatokat, és befolyásos washingtoni körökben is magabiztosan mozog. Vélhetően ezzel állhat összefüggésben, hogy nemrégiben misszióvezető-helyettessé nevezték ki Hetesy Zsoltot, aki a szocialista kormányok idején a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, majd az Információs Hivatalt vezette.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Jerry, Rainlla és Johnas
Hongkong a gazdagok játszótere. Emésztgettem volna még ezt a mondatot, de Manoj, a hiperaktív indiai csak beszélt tovább. Mellé ültem le, miután bemutatkoztam egy asztaltársaságnak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …