Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/titkosszolgak-biztositas-nelkul-3974752/

Titkosszolgák biztosítás nélkül

A belügy hatvanezer főre kötött szerződést a CIG Pannóniával. 2013 óta 2142 káresemény történt.

A Belügyminisztériumhoz tartozó, biztosítási szempontból veszélyes munkát végzők köre meghaladja az ötvenezret. A migrációs nyomás és a terrorveszély fokozódása miatt különösen fontos, hogy miként gondoskodik az állományról a belügy. A Magyar Nemzet megtudta, a BM 2013-tól a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-vel áll szerződésben, amit idén március 30-án újabb egy évvel meghosszabbítottak. A szerződést 59 054 főre kötötték, de a biztosítottak száma extra költség fizetése nélkül öt százalékkal nőhet, vagyis összesen 62 006 fő biztosítására van lehetőség 114 865 872 forint biztosítási díj ellenében. Ezek szerint egy fő éves biztosítása 1852,5-től 945 forintig terjed. Érdekesség, hogy az ugyancsak a BM-hez tartozó titkosszolgálatok, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat munkatársaira nem terjed ki ez a biztosítás. Mint megtudtuk, az ott dolgozó titkosszolgálati munkatársak önállóan köthetnek biztosítást. Létszámuk titkos adatnak minősül, így az sem tudható, hányan esnek ki a belügyi biztosítási konstrukcióból.

Ugyanakkor a már hivatkozott szerződés a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ (TEK) és az országgyűlési őrség hivatásos tagjain túl a rendőrség, a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás hivatásos munkatársaira, valamint a katasztrófavédelem szakmai felügyelete alá tartozó önkormányzati tűzoltóságok, önkéntes tűzoltó-egyesületek, önkéntes mentőszervezetek munkatársaira is kiterjed. Utóbbi kettő területen azonban csak a tényleges beavatkozás, illetve az állomány részére tervezett gyakorlatok idejére vonatkozik a biztosítás. A TEK hivatásos munkatársain túl az operatív technikai, dokumentáló, archiváló, valamint egészségügyi (mentési) feladatokat ellátó közalkalmazotti állomány a műveleti bevetések, illetve az erre való felkészítés időtartama alatt szintén biztosítva van.

A büntetés-végrehajtás hivatásos munkatársai mellett az itt dolgozó közalkalmazottak és kormánytisztviselők is részesülnek biztosításban. Csakúgy, mint az ORFK és irányítása alá tartozó költségvetési szervek egyébként nem rendőr fegyveres biztonsági őrei is. A biztosítási szerződés a személyiségi jogokra és a biztosítási eseményekre is titoktartási kötelezettséget ír elő, így az egyes biztosítási esetekről nem számolhatott be kérdésünkre a BM. Csak annyi tudható, hogy a tárcának a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-vel megkötött szerződése óta összesen 2142 káreseményt tart nyilván a biztosító. Arról sem számolhatott be a BM és a biztosító, hogy volt-e olyan biztosítási igény, amit nem ismertek el, a személyiséghez fűződő jogok védelme érdekében ugyanis a belügy nem adhatott ki konkrét példákat. Ugyanakkor általánosságban azt megtudhattuk, hogy mind az új, mind a korábbi, 2013-ban kötött életbiztosítási szerződés a Föld egész területére szól, a baleset-biztosítási védelem azonban csak Magyarországra és a Magyarországgal határos államok területén végzett műtétek körére és ápolásra terjed ki.

Bármely okból bekövetkező halál esetén 900 ezer forint jár, kivéve az öngyilkosságot, akkor nem fizet a biztosító. Amennyiben az elhunytnak kiskorú gyermeke van, plusz ötszázezer forint jár. Baleseti halál esetében a térítés kétmillió-kétszázezer forint, amihez plusz 250 ezer jön, ha közlekedési balesetben veszti életét a biztosított. Ugyancsak plusz ötszázezer forint jár, ha égési sérülés miatt történik haláleset, vagy ha erőszakos cselekmények miatt veszti valaki életét. Ez történt, amikor egy drogos bűnöző a Keleti pályaudvarnál halálra gázolta az intézkedő rendőrt, vagy amikor az úgynevezett hummeres gázoló cselekménye miatt halt meg egy motoros rendőr. Mindkét esetben kétmillió-kétszázezer plusz ötszázezer forint biztosítási összeg járt. A biztosító nem fizet például a biztosított súlyosan ittas állapotával (2,51 ezrelék, vagy ennél magasabb véralkoholszint) összefüggésben bekövetkező eseményekre, ám ilyenre tudomásunk szerint nem került sor. Ugyancsak kizáró ok, ha a biztosítási esemény a biztosítottnak háborús cselekményben való aktív részvétele miatt következett be. Ilyen helyzetbe a felderítéssel foglalkozók kerülhetnek, például a TEK számára dolgozók, ám ilyen esetről sincs tudomásunk.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Máris sor került a Karácsony-Bajnai találkozóra
Alig néhány nappal főpolgármesterré választása után Karácsony Gergely máris sort kerített az egykori miniszterelnökkel, Bajnai Gordonnal való találkozójára is.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …