Keresés
Magyar Nemzet
2021. január 17., vasárnap, Antal, Antónia napja
HÍR TV – Civil kör:Az Államokban egy banánköztársaság működik.
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/unios-penzbol-epult-csaladi-hazak-edelenyben-3875850/

Uniós pénzből épült „családi” házak Edelényben

Lak község fideszes polgármesterének felesége is ugyanoda építkezett, ahová Molnár Oszkárék.

Összesen 34,7 millió forint uniós támogatást kapott Garainé Bajnok Ildikó, hogy felépítse vendégházát az Edelényhez tartozó Császta-hegyen. Férje, Garai Bertalan az edelényi Fidesz szervezetének alelnöke, jelenleg a szomszédos Lak község polgármestere. A Kemencés Vendégház épp Molnár Oszkár – egykor fideszes – edelényi polgármester feleségének „szörpháza” mellett áll, amelyről egy hete írtuk meg, hogy gyümölcsfeldolgozó manufaktúra helyett inkább családi, illetve hétvégi ház benyomását kelti, termékeinek híre sincs a településen. Szintén uniós pénzből épült.

Bár ottjártunkkor épp senki nem tartózkodott a Kemencés Vendégháznál, valamint a Szállás.hu oldalon jelzett foglalási igényünkre sem reagáltak, a szálló két és fél éves működése óta fogad vendégeket, néhány online visszajelzést is kapott tőlük. A helybeliek is hallottak már róla, nem úgy, mint Molnárné szörpházáról; ugyanakkor nem állítható, hogy ostromolnák a vendégek. A szőlőhegyen álló, ötszobás ház 12 főnek tud szállást adni.

„Miért baj, ha valaki fideszes? Ők már nem is nyerhetnek? Mindenkire egyformán vonatkozzanak a szabályok!” – mondta a Magyar Nemzetnek Garainé, mikor a pályázat elnyeréséről érdeklődtünk. Elismerte, hogy családjával valóban ott tartózkodnak alkalmanként, de hangsúlyozta, hogy ő valóban dolgozik a vendégházban, egész évben várja a vendégeket, ha nem is egyenletesen érkeznek. Pályázata nem nyert az első körben, a 34,7 millió forint szerinte annak köszönhető, hogy kiosztották a megmaradt pénzeket is – ezt még az Indexnek nyilatkozta korábban. Nekünk hozzátette, hogy a Borsod–Torna–Gömör Egyesületen keresztül informálódott és pályázott.

Amikor Garainé pályázata akadályokba ütközött 2014-ben, az edelényi építési szabályok nem tették lehetővé, hogy nagyobb ingatlant építsenek a szőlőhegyen. Garainé ezért kérvénnyel fordult a Molnár Oszkár által vezetett önkormányzathoz, hogy módosítsák a szabályokat. Ez Molnáréknak is kapóra jöhetett, ugyanis a szomszédban a családi „szörpház” sem épülhetett volna fel a módosítás nélkül. „2014 szeptemberében kezdtünk építkezni” – válaszolta a Magyar Nemzetnek Garainé Bajnok Ildikó arra a kérdésre, hogyan haladtak a munkálatokkal a 2014. júliusi sikeres módosítást követően. Mint kiderült, Molnár Oszkárék jóval hamarabb már építkeztek a szomszédban, így felmerült annak lehetősége is, hogy a munkákat a régi szabályok ellenére kezdték meg, de ezt nem tudta megerősíteni Garainé. A szabályok változása azonban nem járt együtt a tájkép megőrzésével: amikor az edelényi polgármesternél jártunk, nekünk zsörtölődött a szomszédságukban álló vendégház miatt, mert szerinte nem illik a környezetbe, nem úgy, mint az ő szörpházuk.

Mindezzel kapcsolatban fontos leszögezni: a módszer nem törvénytelen, de erősen megkérdőjelezhető a közpénzből származó támogatások megtérülése. A vendégházak esetében a családi házként való felhasználás szinte adja magát; a több háló- és fürdőszoba igencsak kényelmes lehet egy nagyobb családnak.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Belharcok libernyákéknál

Baloldali belharc: hátba szúrná a Momentum az LMP-t
Több, egyéni választókerületi jelöltjét is bemutatta a héten a Momentum. Az LMP kárára építkeznének.

Tehermentesítés

Milliók szabadulhatnak meg az osztatlan közös tulajdon terhétől
Az osztatlan közös területek rendezését eddig a hiányos földnyilvántartás is jelentősen hátráltatta.

Kiemelt

Kásler Miklós: Fordítsunk hátat a szirénhangoknak!
Csak a szakhatóságok által engedélyezett, biztonságos vakcinák lesznek elérhetőek a magyar emberek számára.

Poszt-trauma

Fekete-Győr nem várt helyről kapott hatalmas balegyenest
Kibújt a szög a zsákból!

Poszt-trauma

Számtanóra szociknak
Némely ellenzéki képviselők nemcsak a magyar nyelvhez hülyék, hanem a matematikához is.

Poszt-trauma

Légy résen!
Az ünnepelt kis jószág provokatív nevével könnyen bajba sodorhatja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet.

Poszt-trauma

Juszt László rárontott Szijjártóra
Jelentem: a suttyó karakter is betöltve.

Aktuális

Elhunyt Benjamin de Rothschild báró, a híres bankbirodalom örököse
Benjamin de Rothschild, az európai banki világban csaknem 300 éve tevékeny család leszármazottja.

Fricz Tamás blogja

Ceglédi Zoltán politikai elemző korrekt döntést hozott
Ne legyünk teljesen elfogultak, ha látunk olyan jelenséget a balliberális ellenzéknél, ami legalább elfogadható!
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!